Annons

Falsk identitetIngen serie slår Falsk identitet på SVT

Laurent Grévill och Mathieu Amalric.
Laurent Grévill och Mathieu Amalric. Foto: SVT

Den femte säsongen av den franska spionthrillern hoppar hektiskt mellan olika platser och tidpunkter. Det är som en ekvation med många okända variabler – där de kända dessutom byts ut hela tiden.

Under strecket
Publicerad

Sara Giraudeau i ”Falsk identitet”.

Foto: SVT
Betyg: 5 av 6

Komplicerade, av omständigheterna mer eller mindre framtvingade avhopp till Ryssland tycks vara det nya svarta inom den internationella spionseriebranschen. Nyss såg vi Carrie Mathison i finalen av ”Homeland” – om ni ligger efter i tittandet och fasar för spoiler ska ni kanske hoppa över ett stycke – landa i Moskva, vilket var nödvändigt om världen och hennes otacksamma USA skulle räddas undan ett kärnvapenkrig. Jag har en del synpunkter på den geopolitiska logiken i manus här, men rent dramaturgiskt var det inte så dumt. Och det öppnar för en fortsättning om man nu, trots allt, skulle få för sig nåt sånt.

I femte säsongen av franska ”Falsk identitet ” (det är kutym att håna den svenska titeln, men jag har inte sett till något snärtigt alternativ och få menar väl verkligen att vi skulle behålla originalet ”Le bureau des légendes”) är en av många frågor inledningsvis om Moskva på allvar ska börja använda sig av den franske toppagenten Guillaume Debailly, som går under många täcknamn och som i likhet med Carrie i ”Homeland” länge har varit på flykt undan sina egna.

Annons
Annons

Sara Giraudeau i ”Falsk identitet”.

Foto: SVT

Under säsong fyra befann han sig i den ryska huvudstaden. Men lever han ens nu? Det såg ju riktigt mörkt ut när vi lämnade honom i en brinnande lada i Ukraina. Läsaren får dra sina slutsatser av att skådespelaren Mathieu Kassovitz återigen listas bland de medverkande.

Berättelsen flackar hektiskt mellan olika platser och tidpunkter.

Någon har dock läckt oerhört komprometterande uppgifter om hans död till pressen. Det hävdas att CIA lät mörda honom med den franska säkerhetstjänstens, DGSE:s, tysta godkännande. Alla är upprörda. Men vem har intresse av att sprida den här storyn? Och vad är egentligen sant?

Hemma på kontoret i Paris är det nu den förre internutredaren JJA som leder verksamheten efter att ha intrigerat bort den förra chefen, som har återgått till fältarbete i Mellanöstern. Men JJA känner sig långtifrån trygg i sadeln, utan härskar och söndrar efter bästa förmåga, driven av en galopperande paranoia.

Berättelsen flackar hektiskt mellan olika platser och tidpunkter. Än är det ”nu”, än är det ”fyra månader tidigare” någon helt annanstans. Resultatet blir ett hela tiden rörligt, glidande collage med närmast oöverskådligt många nivåer. Det är som en ekvation med många okända variabler där de kända dessutom byts ut hela tiden. Serien skyfflar med lojaliteter och dagordningar lika avspänt elegant som en croupier blandar och kuperar en kortlek. Samtidigt som den hela tiden är fast förankrad i vardagens trivialiteter.

Sara Giraudeau i ”Falsk identitet”.
Sara Giraudeau i ”Falsk identitet”. Foto: SVT

Min favorittråd i den stora väven är inledningsvis hur en agent skapar förtroende hos en jemenitisk rebelledare genom att vara avog, på gränsen till arrogant, i syfte att signalera integritet, bara för att därefter spela upp samma sketch inför en högt uppsatt saudier i samma syfte, och då använda jemeniten som lockbete. Det illustrerar närmast perfekt den kontroversiella teorin om hur män bäst gör sig intressanta för kvinnor genom att spela likgiltiga.

Samtidigt avspeglar det den dubbelt och tredubbelt bedrägliga naturen i hela spionverksamheten. Det är inte alltid som avhoppare och läckor åstadkommer den befarade skadan eftersom mottagaren ständigt tvivlar på erhållen information och ifrågasätter källans motiv.

SVT är vassa på serier: ”Homeland”, ”Line of duty”, ”The split” och så vidare. Men allra bäst: ”Falsk identitet”.

Falsk identitet

Regi
Samuel Collardey, Anna Novion, Eric Rochant, Jaques Audiard
Genre
Thriller
Manus
Eric Rochant, Camille de Castelnau, Olivier Dujols
Medverkande
Mathieu Kassovitz, Florence Loiret Caille, Sara Giraudeau, Mathieu Amalric

10 avsnitt (nya släpps varje fredag). SVT Play och SVT1.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons