Annons

Fortsatt nollränta – coronaeffekt väntas

”Tittar man på den underliggande inflationen ligger den ganska stabil”, säger Stefan Ingves.
”Tittar man på den underliggande inflationen ligger den ganska stabil”, säger Stefan Ingves. Foto: Markko Säävälä/TT

Riksbanken sänker sina prognoser till följd av en mild vinter och coronavirus. Räntan ligger kvar på noll och vid en kraftig konjunkturförsvagning räknar finansministern med att politikerna får ta ett större ansvarför ekonomin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Först minusränta, sedan negativa elpriser. Det har ställt till det för Riksbanken i och med att de låga elpriserna pressar ner inflationen.

– Det som har hänt alldeles i närtid, och det är märkligt, är att när minusräntan tog slut så blev det minuspriser på el i stället, säger Stefan Ingves vid en pressträff.

Som väntat meddelade Riksbanken på onsdagen att räntan ligger kvar på 0 procent. I samband med räntebeskedet skruvade Riksbanken ner inflationsprognosen från 1,7 till 1,3 procent.

– Den ovanligt milda vintern har lett till lägre elpriser, oljepriset har fallit en del och därför justerar vi ned inflationsprognosen en del, säger Ingves.

Men enligt Riksbanken ligger den underliggande inflationen fortfarande “ganska stabilt” strax under 2 procent. Man spår att inflationen kommer närma sig inflationsmålet när de tillfälliga effekterna från lägre energipriser väntas klinga av.

Prognosen att reporäntan kommer att vara oförändrad fram till slutet av 2022 upprepas.

– Det var odramatiskt för marknaden men viss dramatik för Riksbanken, sällan har man sett så stor revidering av inflationsprognosen utan att det får konsekvenser för den penningpolitiska inriktningen. Jag tycker dock inte att de ska sänka räntan, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Annons
Annons

Riksbanken varnar samtidigt för att coronaviruset väntas minska den globala tillväxten och sänker sin omvärldsprognos “lite grann”. Stefan Ingves understryker dock att det i dagsläget är svårt att fullt ut bedöma de ekonomiska konsekvenserna.

Med tanke på att reporäntan ligger på låga 0 procent och Riksbanken redan har köpt en stor andel av utestående statsobligationer, är det dock oklart vilka möjligheter Riksbanken har att stimulera ekonomin.

Finansminister Magdalena Andersson säger till SvD att finanspolitiken måste ta ett större ansvar när Riksbanken har “mindre muskler”.

– Därför är det så bra att Sverige har betalat av så mycket på statsskulden, det är så man har muskler, säger Magdalena Andersson, som tillägger att det är oroande att en del länder i vår närhet, som Frankrike och Italien, har mycket höga statsskulder.

Offentliga investeringar och tjänster är de mest effektiva finanspolitiska stimulanserna, enligt Magdalena Andersson.

– Det mest effektiva är att inte avbryta offentliga investeringar och inte säga upp personal, säger Magdalena Andersson.

Flera ekonomer som SvD talat med håller med om att Riksbanken har ett begränsat handlingsutrymme.

– Effektiviteten i ytterligare räntesänkningar och eller expansion av balansräkningen är minst sagt begränsad och ett flertal potentiella negativa sidoeffekter talar för att man ska avstå från nya steg, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Stefan Ingves säger dock till SvD att Riksbanken fortfarande har verktyg för att möta en eventuell kris.

– I dagsläget, när räntan är noll, lär vi på räntesidan ganska fort slå i någon form av golv. Nästa steg efter det är att expandera balansräkningen på ett eller annat sätt. Då behöver man fundera på penningpolitikens genomslag och effektivitet.

Efter reklamen visas:
Vad gör egentligen Riksbanken med räntan?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons