Annons

Jan Almgren:Därför är kapprustningen Wallenberg vs Gardell goda nyheter

Samtidigt som Ericsson kommer med rapport växer irritationen mellan två av huvudägarna – Jacob Wallenberg och Christer Gardell. Kapprustningen mellan toppdirektörerna kan vara goda nyheter för aktieägarna i telekombolaget.

Under strecket
Publicerad

Jacob Wallenberg och Christer Gardell.

Foto: TT

Jacob Wallenberg och Christer Gardell.

Foto: TT
Jacob Wallenberg och Christer Gardell.
Jacob Wallenberg och Christer Gardell. Foto: TT

Vårvärmen sveper in över Stockholm, samtidigt drar det kallt mellan Arsenalsgatan och Engelbrektsgatan, där Investor och Cevian har sina huvudkontor. Christer Gardell är tilltufsad efter flera påhopp den senaste tiden och går nu till storms mot Investors. ”Omoraliskt” att Investor som A-aktieägare ligger kapitalmässigt underviktade i bolaget, dundrar Gardell i en intervju i SvD på torsdagen.

Få på aktiemarknaden tycks dela hans upprördhet. Dessutom har Investor nu meddelat att man ökar sitt innehav i Ericsson något.

Det vi ser handlar i själva verket om något annat. Och mer intressant: En stressad maktsfär och en sårad tävlingsmänniska.

Nu har en otålig Christer Gardell rusat in i bolagen och högljutt meddelat sina åsikter.

Annons
Annons

Christer Gardells intåg i Ericsson, och även i ABB är, en nagel i ögat på Investor och dess ordförande Jacob Wallenberg. Det är ju ingen överdrift att beskriva båda bolagen som ett misslyckande för Wallenberg. Ericsson är mer än så – det är ett förödande haveri.

Nu har en otålig Christer Gardell rusat in i bolagen och högljutt meddelat sina åsikter. Ledningen är kass, lönsamheten är dålig och organisationen ineffektiv. Ungefär så, även om Ericsson nu bytt ut både vd och ordförande.

Allt negativt Cevians grundare påtalar faller i någon mån tillbaka på Jacob Wallenberg och de andra mångåriga styrelseledamöterna i de två bolagen. Jacob Wallenberg har suttit i ABB:s och Ericssons styrelse i 26 år sammanlagt. Hela 19 år i ABB och sju år i Ericsson. Hans ansvar är tungt.

Men i julas hände något som delvis förändrade bilden. Christer Gardell sålde sin maktpost i AB Volvo till kinesiska Geely för uppskattningsvis 30 miljarder kronor (även om affären inte formellt är i hamn än). Nu blev det plötsligt Christer Gardells som blev föremål för kritik, direkt eller indirekt.

Christer Gardell är en tävlingsmänniska av rang.

Först var det Carl-Henric Svanberg, ordförande i AB Volvo, som var ute och tyckte Gardell var kortsiktig och utan stor kompetens när han sålde. Sedan var det Jacob Wallenberg som i en längre intervju i Dagens Industri varnade för att inte ”vara naiv” när vi säljer bolag till kineser med oklar agenda, ett tydligt nålstick mot Christer Gardell.

Nu senast var Bert Nordberg ute, tidigare chef Sony Ericsson. Han sparade inte på krutet när han kallade Christer Gardell för en ”förbannad förrädare” för att han sålt sin maktpost i AB Volvo till ett kinesiskt bolag istället för till ett svenskt.

Christer Gardell är en tävlingsmänniska av rang. Varje kritisk synpunkt på hans affärsmässighet och uppsåt svider, även om en och annan nog tycker att det är uppfriskande att även Christer Gardell får känna av hur det är att ifrågasättas. Det är i det sammanhanget man ska ses Christer Gardells lite överraskande utspel om Investors aktieinnehav i Ericsson.

För luttrade aktieägare i Ericsson och ABB borde kapprustning mellan Gardell och Wallenberg trots allt ge hopp. Det garanterar att energin och trycket hålls upp i de två bolagens ägarled. Ingen vill begå nästa fatala misstag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons