Annons

Misstänkt IS-terrorist dumpad i ingenmansland

Turkiet har deporterat en misstänkt IS-terrorist med amerikanskt och jordanskt medborgarskap till gränsen mot Grekland. Där befinner han sig nu i ingenmansland.
Turkiet har deporterat en misstänkt IS-terrorist med amerikanskt och jordanskt medborgarskap till gränsen mot Grekland. Där befinner han sig nu i ingenmansland. Foto: AP

Utan kalifat i ingenmansland. En amerikansk man som sägs vara IS-terrorist befinner sig sedan i måndags på gränsen mellan Turkiet och Grekland. Turkiet har dumpat honom där – men Grekland vill inte ha honom.

Under strecket
Publicerad

Här befinner sig den misstänkte IS-terroristen, vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Foto: Google maps Bild 1 av 1

Här befinner sig den misstänkte IS-terroristen, vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Foto: Google maps Bild 1 av 1

Iklädd mörk täckjacka och kamouflagebyxor kan en man ses vanka omkring i det lilla området mellan Greklands och Turkiets gränsposter. Under nätterna har han fått sova i en bil, samtidigt som bevakningen vid gränsen stärkts.

Turkiska medier kallar honom Darwis. Han är 39 år gammal, och har både amerikanskt och jordanskt medborgarskap. Han ska ha gripits under den turkiska invasionen av nordöstra Syrien, som inleddes i oktober.

I måndags deporterades han till den grekiska gränsposten Kastanies av turkisk polis. Men någon koppling till Grekland har han inte, så han släpptes inte in.

Darwis är en av de första som utvisas av de omkring 2 800 misstänka IS-terrorister som sitter gripna i Turkiet. I förra veckan meddelande turkiska inrikesministern Süleyman Soylu att de nu ska skickas tillbaka till sina hemländer.

– Vi är inte ett hotell för andras IS-medlemmar, deklarerade han.

Här befinner sig den misstänkte IS-terroristen, vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Här befinner sig den misstänkte IS-terroristen, vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Foto: Google maps
Annons
Annons

Tiotusentals andra IS-terrorister sitter i fångläger i nordöstra Syrien. Många är européer som reste till landet för att strida för Islamiska statens kalifat. Men i Europa har intresset hittills varit lågt för att ta hem terroristerna.

Detta har kritiserats hårt av USA och Turkiet. ”Europa vill inte ha tillbaka dem, de säger, USA får ta hand om dem! Jag sa NEJ”, har president Donald Trump exempelvis twittrat.

Men varför Grekland eller Europa skulle ta hand om amerikanska medborgare är oklart. Enligt uppgift till nyhetsbyrån AFP ska Darwis själv ha sagt att han inte ville till USA, vilket Turkiet alltså verkat ha hörsammat.

– Vi är inte intresserade av om de fastnar vid gränsen eller inte. Vi fortsätter att skicka tillbaka dem, oavsett om de tas emot eller inte, kommenterade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan det hela.

Ikväll träffas Trump och Erdogan i Vita huset i Washington DC. De har många tvisteämnen att diskutera: Turkiets köp av ryska robotar, ett amerikanskt åtal mot den statliga turkiska banken Halkbank och mycket annat.

Kanske kommer även Darwis öde upp, annars riskerar han att bli en långvarig gäst i ingenmansland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons