Annons

Inger krävde ambulans – hennes man överlevde

Inger Brolin krävde att en ambulans skulle komma när maken Christer blev sämre.
Inger Brolin krävde att en ambulans skulle komma när maken Christer blev sämre. Foto: Simon Rehnström

När Inger Brolins man blev svårt sjuk i covid-19 meddelade äldreboendet att ”det bara finns en utgång”. Men hon stod på sig, krävde ambulans och hennes man överlevde. Nu ska boendet granskas av Ivo.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Hade vi inte sett till att ambulans tillkallats hade han varit död i dag”, säger Inger Brolin.

Foto: Simon Rehnström

Sörklippans äldreboende.

Foto: Simon Rehnström

”Hade vi inte sett till att ambulans tillkallats hade han varit död i dag”, säger Inger Brolin.

Foto: Simon Rehnström

Inger Brolin är övertygad om att hennes man Christer, 76 år, inte hade levt i dag om hon inte stått på sig och krävt att ambulans tillkallas när han blev svårt sjuk i början av maj.

Då hade ansvarig sjukvårdspersonal på Sörklippans äldreboende i Bromma ringt och berättat att hennes diabetessjuke man, som några dagar tidigare hade feber och hosta, blivit sämre. Att han inte åt och att coronatestet som gjorts på honom var positivt – något som inte meddelats familjen tidigare.

– Jag blev chockad. Eftersom min man har diabetes måste han få i sig mat. Nu sa sjukvårdspersonalen att det tyvärr bara finns en utgång när man har diabetes och drabbas av corona. Att det inte finns någonting de kan göra, berättar Inger Brolin.

Efter att ha pratat med sin dotter och hunnit ta in beskedet ringde Inger tillbaka och krävde att ambulans tillkallas.

– ”Han måste till sjukhus nu. Han är ju jättesjuk”, sa jag och fick veta ännu en gång att prognosen för diabetiker som insjuknar i covid-19 inte ser bra ut.

”Hade vi inte sett till att ambulans tillkallats hade han varit död i dag”, säger Inger Brolin.
”Hade vi inte sett till att ambulans tillkallats hade han varit död i dag”, säger Inger Brolin. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Sörklippans äldreboende.

Foto: Simon Rehnström

Ingers man fördes till sjukhus med ambulans. Efter några dagar ringde en läkare från sjukhuset för att meddela att Christer var mycket sjuk och att familjen skulle förbereda sig på att han kanske inte skulle klara sig.

Men så vände det.

Vad vi vet var ingen läkare inblandad i bedömningen av min mans tillstånd.

Efter tio dagar på sjukhus skrevs Christer ut och återvände till Sörklippans boende.

Inger Brolin är mycket kritisk till boendets agerande:

– Hade vi inte sett till att ambulans tillkallats hade han varit död i dag. Vad vi vet var ingen läkare inblandad i bedömningen av min mans tillstånd. Personalen på boendet kämpade hårt under hela pandemin, ingen skugga ska falla över dem. Här är det ledningen som brustit, säger hon.

– Jag vet att Christer satt i dagrummet med andra boende när han hade testats positivt för corona. Vi anhöriga fick inte någon information om läget på boendet, hur många som var smittade eller hade avlidit, säger Inger Brolin.

Sörklippans vård- och omsorgsboende är ett av de 91 boende som nu ska granskas extra efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hittat brister i samband med en översyn av 1700 boenden i Sverige. Syftet med översynen har varit att undersöka om personer som bor på dessa boenden fått rätt individuell vård under pandemin.

Enligt Ivo finns det exempel där personer som insjuknat i covid-19 inte fått en individuell läkarbedömning. I stället har man gjort generella bedömningar vilket lett till att de äldre farit illa.

Sörklippans äldreboende.
Sörklippans äldreboende. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Helena Piensoho, enhetschef för Sörklippans vård- och omsorgsboende, vill inte uttala sig i det enskilda fallet men säger att hon välkomnar Ivos granskning, som bland annat går ut på en genomgång av journaler.

– Det är bra att de går igenom våra journaler men vi har inga specifika indikationer på brister i vår verksamhet förutom konstaterad smitta, säger hon.

Helena Piensoho vill inte berätta hur många personer som smittats och avlidit på det aktuella boendet men hon säger att alla boende som blivit sjuka får en individuell bedömning av en läkare.

– Vi har följt de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten och inte blandat smittade och friska. Vi har hela tiden utgått från kohortvård, säger hon.

Jag har tappat förtroendet för det här boendet efter allt som hänt.

Inger Brolin har anmält boendet till Ivo som i sin tur hänvisat till att Bromma stadsdelsnämnd måste få möjlighet att svara på hennes kritik så nu väntar hon på att få höra från dem.

– Man har hört att det har varit brister hos de privata boenden i första hand men här är ett kommunalt boende och det har inte fungerat. Jag har tappat förtroendet för det här boendet efter allt som hänt. Hela vår familj är på sin vakt. Vi är oroliga hela tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons