Annons

Svenskarnas kritik: ”Värsta sortens återkoppling från UD”

Efter terrordådet i Sri Lanka är flera svenskar som befinner sig i landet missnöjda med UD:s agerande.
Efter terrordådet i Sri Lanka är flera svenskar som befinner sig i landet missnöjda med UD:s agerande. Foto: Eranga Jayawardena/TT

Svenskar i Sri Lanka riktar stark kritik mot utrikesdepartementet (UD). De både mejlar och twittrar till UD och ber om råd – men får inga svar.

– Man känner sig ganska hjälplös i ett sådant här läge när de inte svarar, säger Max Brogmar till SvD.

Under strecket
Publicerad

Max Brogmar vid hotellet i Sri Lanka.

Foto: Privat

”Försökt kontakta UD, noll svar”. ”Mycket dåligt med information upplever jag.” ”Vad gäller för oss på plats?”

Så lyder några av inläggen i Facebookgruppen ”Svenskar i Sri Lanka” efter söndagens bombattentat. En av de som skrivit i gruppen är John Karlsson som är på semester i landet tillsammans med flickvännen Caroline Forslöw. De berättar att de kontaktat UD via både Twitter och mejl – utan svar.

– Vi hade förväntat oss någon form av stöttning. Har de några råd, borde vi åka hem eller avvakta?, säger Caroline Forslöw via telefon till SvD.

Från UD har det varit tyst. Det här är den värsta sortens återkoppling, ingen alls.

John Karlsson berättar att flera medier har länkat till UD:s Facebookartiklar – men länkarna fungerar inte eftersom Sri Lankas regering under tisdagen stängt ner flera sociala medier i syfte att förhindra att desinformation sprids och skapar större oro.

– Det är konstigt att UD inte hittar andra vägar att kommunicera nu när det är allmänt känt att många inte kommer åt Facebook. Vi har fått följa lokal media för att ta reda på vad vi ska göra i stället, säger Karlsson.

Annons
Annons

Max Brogmar vid hotellet i Sri Lanka.

Foto: Privat

Hur ska ni göra nu då när ni inte fått några råd?

– Det är lite som efter terrordådet i Stockholm. Då tänkte man att Drottninggatan säkert är den säkraste platsen direkt efter att det hänt, och allt annat kändes osäkert. Så är det nu också, vi vet inte vad vi ska göra, säger John Karlsson.

Svensken Max Brogmar befinner sig i Hikkaduwa, drygt 18 mil söder om huvudstaden Colombo. Han har mejlat och anmält på UD:s hemsida att han är på Sri Lanka – men inte heller där har han fått återkoppling.

– Jag har fortfarande inte hört någonting alls. Jag kan tycka att det borde vara ganska enkelt att sammanställa en lista på vilka som anmält sig, för som jag förstått det är det många som hört av sig men ingen som hört något tillbaka, säger Brogmar.

Max Brogmar vid hotellet i Sri Lanka.
Max Brogmar vid hotellet i Sri Lanka. Foto: Privat

Han har dock fått svar från det svenska konsulatet som återkopplat med att ”han borde stanna där han är och fortsätta njuta av semestern”, enligt Brogmar.

– Men från UD har det varit tyst. Det här är den värsta sortens återkoppling, ingen alls, säger han.

Ytterligare en av de svenskar som befann sig på plats var Anders Dahlstedt från Norrköping. Han satt i en taxi tillsammans med sin son på väg till flygplatsen när han hörde en högljudd explosion.

– Det small till jättestarkt och taxichauffören, jag och min son blev jätterädda. Man satt ju fast, det var bilar framför, bakom, höger och vänster, säger han.

Annons
Annons

UD avråder sedan den 21 april från icke-nödvändiga resor till Sri Lanka.

Nu är de hemma i Sverige igen, men hans vuxna dotter är kvar i Sri Lanka och har tagit in på ett vandrarhem i staden Hikkaduwa. Varken hon eller Anders Dahlstedt har haft någon kontakt med svenska myndigheter.

– Vi hörde inte av något från svenskt håll alls. Ingen hjälp. Den enda hjälpen vi fick var från hotellet som ringde och sa att man bör vara tidigare till flygplatsen, säger Anders Dahlstedt.

UD svarar på kritiken genom att hänvisa till att de har en ”konsulär nödjour som man kan ta kontakt med”.

– Dessutom har vi gått ut med en avrådan, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD.

Men varför svarar ni inte på mejl och Twitter?

– Nej men vi kommunicerar via ambassadens reseinformation och vår avrådan.

Så man får inga svar om man mejlar er direkt?

– Jag vet faktiskt inte varför man inte svarat.

UD avråder sedan den 21 april från icke-nödvändiga resor till Sri Lanka med anledning av sprängdåden.

De gripna är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs.

På tisdagen kom en uppgift om att terrororganisationen Islamiska Staten (IS) tagit på sig ansvaret för dådet, där 321 människor dödades och omkring 500 skadades.

Det var i ett uttalande i jihadisternas propagandaorgan Amaq som IS uppgavs ligga bakom dåden i Sri Lanka. Men IS har inte visat upp några bevis för påståendet, enligt TT.

Sri Lankas vice premiärminister Ruwan Wijewardene pekar ut två lokala extremistgrupper för attackerna.

– De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger Ruwan Wijewardene och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en ”utländsk underrättelsetjänst” rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs, uppger källor inom regeringen och militären för nyhetsbyrån Reuters.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons