Annons

Inhyrd personal testas inte på S:t Göran

Sjukhuspersonal i arbete utanför akutmottagningen på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm.
Sjukhuspersonal i arbete utanför akutmottagningen på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

På S:t Görans sjukhus är det bara anställd personal som får testa sig för covid-19. Inhyrd personal har inte getts den möjligheten.

– De borde också räknas som medarbetare, säger professor Joakim Dillner vid Karolinska institutet.

Under strecket
Publicerad

Som ett led i ett forskningsprojekt ska så många medarbetare som möjligt på akutsjukhusen få chansen att testa sig för covid-19. Det gäller både medarbetare som jobbar patientnära och de som inte gör det. Genom testerna ska man kunna få en uppfattning om smittans utbredning i Stockholmsområdet.

Det sker genom att leta efter viruset i ett svalgprov och ett blodprov där man letar efter antikroppar som visar om man varit sjuk under de senaste sex veckorna.

Studien leds av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Den vänder sig till alla medarbetare inom akutsjukvården som ger sitt samtycke.

– I mitt etiktillstånd har jag bara nämnt medarbetare och inte gjort någon skillnad på om det är anställd personal eller om de är inhyrda, säger Joakim Dillner.

Men på privata S:t Görans sjukhus har man gjort den skillnaden. Där måste man vara anställd för att få testas. Hyrpersonalen som motsvarar omkring 20 procent av de som jobbar på sjukhuset får inte den möjligheten.

Lennart Wennerström, chefläkare på S:t Göran, säger att man kommit överens om studieupplägget med Karolinska institutet. Att bara erbjuda anställda provtagning för covid-19-serologi.

Annons
Annons

– Om hyrpersonalens arbetsgivare kommit överens med KI att delta i studien ligger utanför vår kännedom, säger Lennart Wennerström.

Bengt Sparrelid, vice ordförande i läkarföreningen på S:t Görans sjukhus, anser att den uppdelningen är ”orimlig och trist”

– Vi har inhyrd personal som jobbar i flera månader i sträck. Som arbetsgivare borde det vara intressant att testa hela personalen för att få en bättre bild av läget på hela sjukhuset, säger han.

Även Joakim Dillner reagerar på inställningen från S:t Görans sjukhus sida.

– Jag har inte gett någon instruktion till sjukhusen att den inhyrda personalen ska hållas utanför. Snarare har jag till sagt till dem som frågat att det inte finns några hinder för att testa även inhyrd personal. De är en stor del av personalen och det borde vara intressant att testa dem. Det är rimligt att de också räknas som medarbetare, säger han.

Hittills har 11 000 medarbetare fått testa på Karolinska i Solna och Huddinge. För hälften av dem finns ett resultat som visar att 15 procent av de anställda är eller har varit smittade av det nya coronaviruset.

Dessutom har 2 000 tester gjorts på andra sjukhus som Ersta sjukhus, Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus. Om tre-fyra veckor väntas resultaten vara klara av alla tester.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons