Sean George har sysslat med kampsport i hela sitt liv och var 2014 producent för den första legala MMA-galan i New York.
Sean George har sysslat med kampsport i hela sitt liv och var 2014 producent för den första legala MMA-galan i New York. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förvaltare: Ångrar att vi inte köpte mer

Värre än finanskrisen, värre än it-kraschen, värre än allt sedan 1929. Efter de värsta veckorna i modern tid tror ingen av de två erfarna marknadsaktörer som SvD träffat att turbulensen är över. Men tecknen fanns där tidigt.

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagskvällen den 19 februari står Sean George i sitt kök och lagar en sen middag, pasta med kantareller, chili och parmesan. Det är en av få rätter han kan och den sitter liksom i muskelminnet, han behöver inte tänka när han rör ihop den.

Klockan är omkring nio när telefonen ringer. Samtalet kommer med ett besked från andra sidan Atlanten som borde göra Sean George nöjd. Men det är något som skaver.

Som förvaltare av den lilla hedgefonden Hamiltonian som han startade själv 2018 handlar Sean George främst med obligationer. Det är alltså lån som ges ut som värdepapper och som sedan kan sälja vidare på en andrahandsmarknad, ungefär på samma sätt som aktier.

Exempelvis företag kan på detta sätt låna pengar genom att ge ut nya obligationer på marknaden till ett givet värde samt ett löfte om ränta.

Detta har storbanken JP Morgan aviserat att man ska göra och det är det som telefonsamtalet till Sean George den här kvällen handlar om. Han har ansökt om att få köpa JP Morgan-obligationer för 3 miljoner dollar. Genom kontakter hoppas han kunna få lite drygt en tredjedel av det.

Nu får han veta att han fått köpa för hela summan.

Hamiltonian är en svensk hedgefond hos den lilla mäklarfirman Strukturinvest med kontor på Grev Turegatan.
Hamiltonian är en svensk hedgefond hos den lilla mäklarfirman Strukturinvest med kontor på Grev Turegatan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

JP Morgan är en av världens största banker och obligationerna är säkra kort som i normala fall är hett eftertraktade. Så hur kommer det sig att en liten hedgefond i lilla Sverige får full tilldelning i en nyemission?

Annons

Sean George lägger på luren men frågan dröjer kvar i huvudet. När han och flickvännen My sätter sig ner för att äta har han svårt att koncentrera sig på konversationen och nästa dag när han kommer in på kontoret är den olustiga känslan kvar i kroppen.

Han diskuterar det med sin kollega och efter några timmar bestämmer han sig för att gå en promenad. Det var så han gjorde för att kyla ner huvudet under finanskrisen 2008–2009. Då arbetade han som globalt ansvarig för handeln med kreditderivat på Bank of America på Wall Street och promenerade i Central Park.

Numera sitter han på ett kontor ovanför restaurang Grodan på Grev Turegatan i Stockholm, och promenaden går i högervarv runt kvarteret Riddaren. Flera av husen han passerar på sin väg via Humlegårdsgatan, Nybrogatan och Riddargatan stod där redan långt före första världskriget och den efterföljande epidemi som fick namnet spanska sjukan. Under två år skördade den tiotals miljoner människoliv världen över bland dem som lyckats överleva första världskrigets fasor.

Annons

Men Sean Georges funderingar kretsar kring det som hänt de senaste dagarna.

– Jag hade kunnat gå förbi min mamma utan att lägga märke till henne den dagen, säger han i efterhand.

Sean George satt mitt i händelsernas centrum på Wall Street när kreditkrisen inträffade 2008.
Sean George satt mitt i händelsernas centrum på Wall Street när kreditkrisen inträffade 2008. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I bakgrunden ligger en sedan länge molande känsla av att värderingarna på marknaden är alltför höga. Men det som akut gnager i hans huvud är två saker. Dels är det den märkligt generösa tilldelningen av JP Morgan-obligationer, dels att den investeringsmodell som han och hans kollega Jesper har använt sig av under drygt ett år plötsligt har börjat bete sig underligt. Den ger vinster när de förväntat sig att den ska ge förluster och förluster när de förväntat sig vinster.

Och ovanpå allt detta finns tanken på coronaviruset.

Men vid det här laget – alltså den 20 februari – har det än så länge framförallt drabbat Kina och några länder till Asien. I Europa har det ännu inte riktigt fått fäste. Sverige har bara haft ett fall av covid-19, en kvinna i Jönköping som varit på resa i den hårt drabbade Hubei-provinsen i Kina.

Annons

Italien har vid den här tiden rapporterat tre fall. USA har rapporterat 16. Virusexperter är oroade, en del mer än andra, men ingen vet säkert hur det ska utveckla sig.

Stockholmsbörsen står samtidigt på den högsta nivån någonsin efter en uppgång på 7 procent sedan årsskiftet. Samma sak gäller de amerikanska aktiemarknaderna.

Sean George går mot bilarnas färdriktning uppför Riddargatan och svänger sedan åter in på Grev Turegaten. Han passerar franchise-restaurangen Beijing 8 och när han kort därefter är tillbaka på kontoret har han bestämt sig.

Sean George handlar främst med obligationer men använder sig även av olika derivat för att hedga mot risk.
Sean George handlar främst med obligationer men använder sig även av olika derivat för att hedga mot risk. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Han hänger hastigt av sig rocken, dimper ned i stolen framför sin Bloomberg-skärm och vänder sig mot sin kollega Jesper.

– Vi ska ur, säger han.

Under en timmes tid dumpar de sedan flera av de positioner som de fram tills helt nyligen ansett som säkra, bland annat hela den nyss överkomna tilldelningen av JP Morgan-obligationer.

Annons

Men de gör också en annan sak, på en annan marknad. De blankar det amerikanska aktieindexet S&P500.

Det vill säga, de satsar 14 miljoner kronor på att USA-börsen ska falla rejält.

Nästa dag kommer nyheter om nya smittade i ett flertal länder som hittills bara haft ett fåtal fall, däribland Iran och Italien. Även i USA växer antalet smittade och det framkommer att de testkit som skickats ut av den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC inte ger pålitliga resultat.

I både New York och Stockholm avslutas börsveckan på rött. Men den första riktiga smällen kommer efter helgen när det står klart att smittan fått rejält fäste i Europa och i Italien sprids den exponentiellt.

Måndagen den 24 februari faller Stockholmsbörsens storbolagsindex med 4,3 procent, det största raset sedan brexitomröstningen 2016.

Fredrik Warg, chef för aktiehandel och rådgivande förvaltning på Swedbank, minns att han till en början nästan kände en lättnad efter de där första dagarna av branta fall.

– Det var liksom lite, ”pjuh”. Där kom till slut den där korrigeringen nedåt som vi gått och väntat på, säger han.

Annons

En del analytiker pratade visserligen ända fram tills för ett par veckor sedan om att det var köpläge på aktier, trots coronavirusets framfart i Asien. Andra förvaltare och analytiker hade, precis som Fredrik Warg, under en tid gått och väntat på en möjlig korrigering, men då främst eftersom börsuppgången det senaste året varit betydligt kraftigare än vinsttillväxten i bolagen.

Coronaviruset hade dittills bara gett en del mindre skakningar. Men i februari började allt fler investerare fråga sig om inte marknaden tagit lite väl lätt på det virus som fått Kina att sätta tiotals miljoner människor i karantän och enligt virologer innebar ett allvarligt hot om en global pandemi.

De allra flesta i Europa hade dock inte fullt ut greppat hur hårt viruset slagit mot Kinas ekonomi.

Fredrik Warg beskriver det som att den polletten på allvar trillade ner när han onsdagen den 26 februari fick ett telefonsamtal mitt under morgonmötet. Han såg att det var från en person på ett icke börsnoterat, svenskt internationellt bolag med viktiga delar av sin produktion i Kina.

Annons

Warg kliver ut ur mötesrummet för att svara.

Fredrik Warg har jobbat med aktier sedan 1991 och aldrig varit med om något som liknar det som nu sker.
Fredrik Warg har jobbat med aktier sedan 1991 och aldrig varit med om något som liknar det som nu sker. Foto: Erik Olsson

Det var känt att bolaget hade produktionsstörningar där det, om man tittade noga på siffrorna, tydligt framgått att läget var riktigt allvarligt.

– Men jag hade liksom inte tagit in det. Jag hade inte förstått vidden av effekterna av det som hänt i Kina. Men det där samtalet skakade om mig, säger Fredrik Warg tre veckor senare när SvD Näringsliv träffar honom i ett annat mötesrum på samma kontor på Regeringsgatan i Stockholm.

Ett kontor som nu är mer eller mindre tömt på folk. Rader av datorskärmar står livlöst svarta på tömda skrivbord medan personalen jobbar hemma för att minska risken för smittspridning.

Vägen hit sedan det där telefonsamtalet har varit kantad av historiska krisåtgärder.

Annons

• Den amerikanska centralbanken, Fed, har lanserat flera räddningsplaner och kapat räntan till noll.

• ECB har aviserat stimulanser motsvarande tusentals miljarder kronor.

• Bank of Japan har dubblerat sina stödköp.

• Sverige Riksbank har beslutat att trycka ut 500 miljarder kronor i nollräntelån till bankerna i syfte att hålla svenska företag under armarna med billiga krediter, lovat köpa obligationer för ytterligare 300 miljarder och i ett tredje paket meddelat det historiska beslutet att även köpa företagsobligationer – något som tidigare ansetts som otänkbart.

Det är ett skräckherravälde där ute just nu.

Därtill har i stort sett alla stater agerat med omfattande krisåtgärder. I USA har Vita huset aviserat ett stimulanspaket på ofantliga 1 000 miljarder dollar och den svenska regeringen har lagt fram åtgärder för 300 miljarder kronor.

Trots det har vi samtidigt sett några av de värsta börsrasen i modern tid. Följt av vissa dagar med nästan lika stora uppgångar.

Och förklaringen ligger i rädslan, inte bara för viruset i sig eller det kaos som det kan skapa i sjukvården, utan även för effekterna av de drakoniska åtgärder som samtidigt vidtas för att stoppa smittospridningen. Eller åtminstone sänka takten.

Annons

– Det är ett skräckherravälde där ute just nu, säger Fredrik Warg.

Vi har nyss hälsat på varandra med armbågen och slagit oss ner på varsin sida om bordet i ett litet mötesrum. Fredrik klickar upp ett diagram över Stockholmsbörsens utveckling för att beskriva den berg-och-dalbana han upplevt de senaste veckorna.

– Jag har jobbat med aktier sedan 1991. Och kraften i den här nedgången, det är det värsta jag har sett, säger han.

Fredrik Warg berättar att han får mängder av samtal från kunder just nu.

Och förutom alla de som är förtvivlade är det också en och annan som undrar om det inte är köpläge och att värderingarna i förhållande till företagens vinstsiffror börjar se attraktiva ut.

– Men jag kan inte säga att det är en låg värdering. Jag menar, H&M stänger alla butiker i USA och de stänger alla butiker i Tyskland. Det är ju ett scenario som jag trodde var helt otänkbart. Att då säga att det är låga värderingar, det går inte. För jag vet inte, säger Fredrik Warg.

Det kommer vara en bazooka-effekt som heter duga.

Vad krävs för att det ska vända?

Annons

– Det handlar inte om ett vaccin, för det ligger för långt bort. Det handlar, tror jag, om när vi upplever att vi har fått kontroll på viruset. Då kommer uppgången, och då kommer den vara enorm. För då har vi allt på plats, med låga energipriser, låga och fortsatt sjunkande räntor samtidigt som vi har stimulanser från alla världsdelar globalt samtidigt. Det kommer vara en bazooka-effekt som heter duga, säger Fredrik Warg och plötsligt lyser det till i hans ögon.

Problemet är förstås att inget vet när detta inträffar, konstaterar han. Det kan vara dagar, veckor, månader eller rent av ännu längre bort. Och Fredrik Warg tror att det tills vidare finns risk för fortsatta börsfall, bara volatiliteten i marknaden i sig tyder på det anser han.

Sean George föddes i Florida, men växte upp i Härryda, utbildade sig på Handels i Göteborg innan han började på Wall Street.
Sean George föddes i Florida, men växte upp i Härryda, utbildade sig på Handels i Göteborg innan han började på Wall Street. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

I ett annat mötesrum högst upp i huset på Grev Turegatan 14 står Sean George och försöker med hjälp av en whiteboard förklara exakt vad det var han gjorde när de för en månad sedan satsade 14 miljoner kronor på att blanka den amerikanska börsen. Men hans gröna penna fungerar inte.

Och han vägrar att skriva med rött.

Att börshandlare är ett skrockfullt släkte är omvittnat och Sean George har fler skäl än de flesta att hålla sig med en viss ödestro. Ett av hans första jobb efter examen från Handelshögskolan var på Cantor Fitzgerald på 101–105 våningen i World Trade Center i New York. Han slutade bara månader före den 11 september 2001 då två flygplan kraschades in i byggnaderna.

På hans skrivbord står ett kors i stål från de båda tvillingstornen som föll, ett minne av alla hans tidigare arbetskamrater som dog i attacken.

Under sina 20 år i USA satt han bland annat på första parkett till finanskrisen, som ansvarig för handeln med just de instrument, CDS:er, som var kärnan i krisen. Men för fyra år sedan flyttade han tillbaka till Sverige och jobbar i dag alltså som chefsförvaltare på Strukturinvest Fondkommission där han förvaltar hedgefonden Hamiltonian GCO.

Annons

Sean gnuggar den gröna pennan mot whiteboarden igen men färgen syns knappt.

– Jag tar inte den röda, det gör jag bara inte, muttrar han innan SvD:s fotograf räcker honom en ny grön penna som visar sig fungera bättre.

Det han sedan ritar upp och förklarar är en komplicerad affär för alla oss som inte dagligen ägnar oss åt att följa finansmarknaderna. Men sammanfattningsvis handlar det om att Sean och hans kollega den 20 februari köper säljoptioner på ett finansiellt instrument som korrelerar med det amerikanska aktieindexet S&P500.

Optionen är ett kontrakt som ger dem rätt att sälja till ett givet indexvärde som ligger cirka 10 procent under det värde som indexet har vid tiden för deras köp. Kort sagt, de satsar på att den amerikanska börsen ska fall minst 10 procent, annars är säljoptionen i princip värdelös.

Det enda jag ångrar är att vi inte köpte mer.

Styckpriset på optionerna är lågt eftersom de flesta vid den här tidpunkten inte tror på kraftigt fallande kurser.

Men i dag vet vi hur det gått.

I skrivande stund har S&P500 backat närmare 30 procent på en månad, vilket ökat värdet på säljoptionerna enormt. Detta eftersom indexnivån de ger rätt att sälja på nu ligger omkring 20 procent högre än dagens nivå.

Annons

Exakt hur mycket Sean Georges fond tjänat på affären är dock svårt att reda ut eftersom de gradvis sålt av de nu värdefulla optionerna på väg ner för att täcka upp för förluster i andra positioner.

En av Sean Georges käraste ägodelar, handsken med Muhammad Alis signatur köpte han på en auktion för 20 år sedan.
En av Sean Georges käraste ägodelar, handsken med Muhammad Alis signatur köpte han på en auktion för 20 år sedan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men det man kan konstatera är att Sean Georges fond totalt sett har lyckats gå i sidled under en period då marknaderna rört sig nedåt i rekordfart och flera av konkurrenterna tappat upp emot 10 procent eller mer. Och enligt honom är det framförallt affären med säljoptionerna som har räddat hans fond genom några av de mest turbulenta handelsdagarna i hans karriär.

– Det enda jag ångrar är att vi inte köpte mer, säger Sean George.

Sen skrattar han. Det gör han ofta. Men samtidigt hävdar han att räntehandlare som han generellt sett är betydligt mer pessimistiska än aktiehandlare.

Annons

– Ja, det är en tydlig mentalitetsskillnad. Jag är inte den roligaste killen på festen, det är alltid något som är fel, säger han och förklarar att det finns en logisk förklaring till det.

Den som köper en företagsobligation kan aldrig räkna med att kunna tjäna 98 procent på en affär. Oftast talar obligationshandlare om rörelser på 20–30 baspunkter upp eller ner, det vill säga en 0,2–0,3 procent. Samtidigt är det i värsta fall möjligt att däremot förlora 98 procent på en obligation från ett företag som plötsligt går bankrutt.

Nedsidan är alltså enorm, medan uppsidan i regel handlar om några få procent per år. Det föder en försiktighet.

Och kanske är det en av anledningarna till att Sean George inte satsade ännu mer på att blanka den amerikanska aktiemarknaden och att hans hedgefond trots den fantastiska affären ändå backat något i år – dock i en historiskt svårnavigerad marknad där de flesta av konkurrenterna är ner betydligt mer.

När vi vet hur många som är sjuka i USA. Då kan vi börja räkna på saker och ting.

Annons

Samtidigt är det kanske också anledningen till att han såg de senaste veckornas börsfall komma tidigare än de flesta.

– Vi som jobbar med räntor är känsligare. Aktiekillarna är alltid optimister för de kan tjäna hur mycket som helst.

Så de ville inte se detta?

– Nä, precis. För de fokuserar på uppsidan. Men vi tittar på nedsidan.

Och när tror en pessimistisk obligationshandlare att kurvan vänder upp igen?

– När vi vet hur många som är sjuka i USA. Då kan vi börja räkna på saker och ting. Tills dess kan Fed göra vad de vill, marknaden kommer fortsätta vara orolig, säger Sean George och nämner rapporter om att mer än 100 miljoner amerikaner kan komma att få smittan.

– Om det stämmer, då ska vi ner en rätt lång bit till.

Samtidigt tror han precis som Fredrik Warg att när rekylen väl kommer i de finansiella marknaderna, då kommer den komma rejält. Och den kommer sannolikt överträffa återhämtningen i den reala ekonomin eftersom stimulanserna och tillgången på billiga lån kommer vara större än någonsin.

– Men tills vidare handlar det bara om att överleva.

Sean George tror att kraften i återhämtningen kan bli stor. När den väl kommer.
Sean George tror att kraften i återhämtningen kan bli stor. När den väl kommer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hamiltonian är en svensk hedgefond hos den lilla mäklarfirman Strukturinvest med kontor på Grev Turegatan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 7

Sean George satt mitt i händelsernas centrum på Wall Street när kreditkrisen inträffade 2008.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 7

Sean George handlar främst med obligationer men använder sig även av olika derivat för att hedga mot risk.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 7

Fredrik Warg har jobbat med aktier sedan 1991 och aldrig varit med om något som liknar det som nu sker.

Foto: Erik OlssonBild 4 av 7

Sean George föddes i Florida, men växte upp i Härryda, utbildade sig på Handels i Göteborg innan han började på Wall Street.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 7

En av Sean Georges käraste ägodelar, handsken med Muhammad Alis signatur köpte han på en auktion för 20 år sedan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 6 av 7

Sean George tror att kraften i återhämtningen kan bli stor. När den väl kommer.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 7 av 7