Annons

70 svenska barn fast i skräcklägret

Foto: Baderkhan Ahmad/AP

Ett omänskligt skräckfäste där nästan 400 barn dött av undernäring. Så beskrivs ökända al-Hol-lägret i en ny FN-granskning. Upp till 70 svenska barn hålls fortfarande i lägret som liknas vid ett ”ingenmansland”.

Under strecket
Publicerad
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 5
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 2 av 5
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 3 av 5
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 4 av 5
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 5 av 5

GENÈVE Situationen i det beryktade al-Hol-lägret i östra Syrien är fasansfull och håller på att försämras. Det uppger FN:s granskningskommission för Syrien i en rapport som offentliggörs på onsdagen.

Upp till 73 000 människor lever idag i lägret under ”eländiga och inhumana” förhållanden. Nästan alla är kvinnor och barn under tolv år, enligt rapporten som ger en ryslig bild av livet i lägret. ”Tält översvämmas av hällregn medan dysenteri, infektioner och hudsjukdomar sprids som löpeldar vilket ytterligare ökar risken för akut undernäring”. De humanitära insatserna beskrivs som usla.

Särskilt desperat är situationen för barnen i lägret, där flera hundra barn har dött av orsaker som kunnat undvikas. ”390 barn har dött av undernäring , lunginflammation och uttorkning. De flesta är barn så unga som fem år”, enligt granskarna.

Av omkring 3 500 barn i lägret är 502 dessutom föräldralösa. De flesta är barn till utländska stridande, inklusive barn som fötts efter våldtäkter. Enligt Rädda Barnen finns fortfarande mellan 57 och 70 svenska barn i lägret.

Annons
Annons
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 4
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 2 av 4
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 3 av 4
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 4 av 4
1/3
Foto: Maya Alleruzzo/AP
2/3
Foto: Maya Alleruzzo/AP
3/3
Foto: Maya Alleruzzo/AP

I lägret finns också tusentals barn över tolv år som anses vara i stridbar ålder. De hålls isolerade i lägret tillsammans med vuxna IS-stridande. Bland dem finns flera tusen utländska jihadister från nästan 50 länder, enligt rapporten.

Det var när USA-koalitionen och syriska armén slog till mot det sista IS-fästet al-Baghuz i östra Syrien i mars som tiotusentals flydde och hamnade i lägret i al-Hol. Sedan dess har en debatt blossat upp i flera länder om vem som bär ansvar för dem som befinner sig i lägret.

Många länder vägrar ta hem sina medborgare varav åtskilliga är barn och merparten familjemedlemmar till utländska stridande, konstaterar utredarna. ”Det gör att de hålls i en sorts ingenmansland och tomrum”, av syriska armén.

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Detta ökar risken för att både kvinnor och barn ska radikaliseras, varnar FN-utredarna. Säkerhetsläget är mycket bräckligt och flera attacker har redan skett av radikaliserade kvinnor mot andra kvinnor i lägret som anses vara icke-troende. Kvinnorna har misshandlats, trakasserats och deras tält har satts i brand.

Ett stort problem är också att många barn saknar id-handlingar och medborgarskap. Det hindrar familjeåterföreningar och utsätter barnen för risken att utsättas för utnyttjade och misshandel.

Annons
Annons
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1

– Att frånta föräldrarna deras nationalitet får mycket negativa följder för barnen, säger granskningskommissionens ordförande Paulo Pinheiro.

Han betonar samtidigt att ”det är fel av stater att ta hem barnen utan sina mammor. Det strider mot principen om barnens bästa.”

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Omkring 11 000 personer som är familjemedlemmar till utländska IS-stridande hålls bort från platser i lägret där det finns mat och sjukvård för övriga flyende. Många beskriver hur de och deras småbarn förnekas mat och medicinsk behandling – trots att barnen bär tydliga tecken på skador från granatsplitter och akut undernäring. FN-utredarna uppmanar syriska regeringen att ”försäkra att humanitär hjälp når de utsatta”.

I slutet av juli fick omkring 800 syriska kvinnor och barn lämna lägret för att återförenas med sina familjer. Andra har förts till länder där de ”riskerar tortyr, misshandel eller dödsstraff i strid mot internationella flyktingregler”.

I lägret finns också många kvinnor, flickor och pojkar från yazidi-befolkningen. Vissa döljer sin etniska och religiösa identitet ”av rädsla för repressalier av IS-sympatisörer” och fruktan för att IS-stridande kommer tillbaka”. Andra befarar att vara brännmärkta av myriader med övergrepp som sexslaveri och våldtäkter, vilket gör att de utesluts från den yazidiska folkgruppen.

Enligt beslut av yazidiernas högsta instans får de yazidiska kvinnorna bara återvända hem om de lämnar sina barn som fötts efter våldtäkter av IS-stridande, i lägret. Detta sätter kvinnorna i mycket svåra dilemman, konstaterar utredarna. ”De står inför det svåra valet att antingen återvända hem och lämna sina föräldralösa barn hos syriska armén eller bli utfrysta ut sin folkgrupp”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons