Annons

Maria Ludvigsson:Inled oss icke i mobilfrestelse

Foto: TT
Under strecket
Publicerad

Snubbar (och snubbor) som försöker kontrollera sina respektive eller föredettor är inget nytt. Men redskapen är det. Med mobiltelefoner och nätet kan vem som helst bli privatdetektiv.

Ekot (SR 23/1) har talat med kvinnojourer som sett hur mobiltelefoner blivit ytterligare en anledning för deras klienter att frukta sina plågoandar. Tack och lov går själva telefonteknikproblematiken att lösa genom att inaktivera vissa funktioner. Värre är det med det som ligger bakom. Tillfällen och möjligheter uppmuntrar även det sämsta i människan.

Mobiler och livet på nätet har också invaderat barnens och de ungas vardag. Mobbning och elakheter är ännu lättare att kasta ur sig med några knapptryck – man behöver inte ens se den drabbade i ögonen.

Sms är den blyges räddning men också den feges vapen. Texten på mobilskärmen går rätt in och ingen ung människa kan ha erfarenhet nog att värja sig. I USA talar man om ”facebook depression”.

På Svt debatt skriver barnläkarna Hugo Lagercrantz, Josef Milerad och Åse Victorin att mobil- och skärmtid försämrar såväl psykisk hälsa som inlärning hos skolbarn. ”Att den ökande användningen av digitala medier minskar uppmärksamheten och inlärningsförmågan är väl dokumenterat.” (svt.se/opinion). Det är allvarliga saker.

Precis som läkarna skriver, kan inte barn själva veta vilken skada skärmtid kan göra och ännu mindre förstå att begränsa den. Befriade blir de elever som går till en skola där mobiltelefoner inte är en del av dagen. En plats där man inte måste vara uppdaterad och med i hyperverkligheten, utan kan vara helt närvarande i nuet.

Mobilfri skoltid är klokt. Varje skola borde införa det för att låta eleverna vara ifred. Framför allt hjälper det dem som har svårast att säga nej.
Med detta sagt, ny informationsteknik räddar liv och bidrar på många sätt till en bättre värld. Men ett verktyg blir aldrig bättre än karaktären hos den som använder det.

Tekniska uppfinningar och enastående framsteg är inget värt om vi inte utvecklar även den mänskliga förmågan att göra gott. Kunskap i sig är inte farligt, men vad vi gör med den betyder allt. ▪

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons