Annons

Läckta bilderna delar experter: ”De är fejk”

Iphone X presenterades för två år sedan.
Iphone X presenterades för två år sedan. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Nya Iphone lanseras den 10 september. I vanlig ordning kokar internet av rykten. En del bedömare tror på en besvikelse med få riktiga nyheter – men en insider flaggar för något ”dramatiskt annorlunda.”

Under strecket
Publicerad

Applechefen Tim Cook.

Foto: Richard Drew/AP

1 / 19

Applechefen Tim Cook.
Applechefen Tim Cook. Foto: Richard Drew/AP

Iphone X, som lanserades för två år sedan, blev en besvikelse för Apple. En utmaning för Apple har varit att många kunder valt de lite billigare XR-modellerna. Kanske inte så konstigt när en fullmatad XS kan kosta nästan 17 000 kronor.

Det här syns i siffrorna. Iphone-försäljningen under de tre senaste kvartalen backade med 19 miljarder dollar, motsvarande 186 miljarder kronor.

Ett problem för Apple anses vara att det är svårt att komma med stora nyheter inom smarta mobiler. Varje ny modell blir mindre och mindre revolution och mer och mer av evolution.

Om Apple ska kunna vända den negativa trenden gäller det att det finns några verkliga nyheter i uppföljaren, som kommer att lanseras vid ett event på Steve Jobs Theater i Cupertino i Kalifornien den 10 september.

Enligt samstämmiga uppgifter kommer nästa Iphone att få modellbeteckningen Iphone 11. I vanlig ordning kokar marknaden av rykten inför lanseringen, och ett stort antal handlar om en ny och smått revolutionerande bildbehandlingsteknik.

Annons
Annons

Iphone 7 med sina två kameror släpptes 2016 – om ryktet stämmer kommer nästa Iphone uppgraderas.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

2 / 19

Byter ut bakgrunden i video i realtid

Iphone 7 med sina två kameror släpptes 2016 – om ryktet stämmer kommer nästa Iphone uppgraderas.
Iphone 7 med sina två kameror släpptes 2016 – om ryktet stämmer kommer nästa Iphone uppgraderas. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Läckta bilder visar en mobil med tre kameror. Det ska ge stillbilder och video med ännu bättre skärpa och högre upplösning. Det är i sig knappast revolutionerande, utan något som flera av konkurrenterna redan har.

Mer spännande är en ny AI-teknik som ska göra det möjligt att i realtid byta ut bakgrunden i en video. Tekniken har utvecklats av det danska företaget Spektral, som köptes av Apple för snart ett år sedan.

Det finns redan appar som kan skapa suddig bakgrund eller till och med ta bort bakgrunden i stillbilder för att ge snygga porträtt. Men det är en helt annan sak att göra det i realtid i en video med 60 bilder per sekund.

Den här videon från Spektral ger en antydan om vad det handlar om. Men som sagt, det är fortfarande bara ett rykte att tekniken är klar att implementeras.

Annons
Annons

Apple började använda fingeravtryckssensor på sin Iphone 5S.

Foto: Andy Wong/AP

3 / 19

Fingeravtryck-sensorn är tillbaka

Apple började använda fingeravtryckssensor på sin Iphone 5S.
Apple började använda fingeravtryckssensor på sin Iphone 5S. Foto: Andy Wong/AP

Med Iphone X försvann start-knappen, för att ge plats för en skärm som täcker hela framsidan. Men den är saknad av många användare, inte minst för att med den försvann också fingeravtryckssensorn.

Visserligen fick X-modellerna i stället en smart ansiktsigenkänning för att låsa upp mobilen. Den fungerar för det mesta riktigt bra. Men tekniken fungerar dåligt i en bil på natten eller på bio.

Nu rapporterar sajten Techradar att Apple kommer att ta tillbaka fingeravtryckssensorn i den kommande modellen. Enligt ryktet arbetar Apple med en ultraljudssensor som fungerar oberoende av var på skärmen som användaren sätter fingret.

Annons
Annons

Stora förändringar under skalet väntas.

Foto: Richard Drew/AP

4 / 19

Plats för ännu större batteri

Stora förändringar under skalet väntas.
Stora förändringar under skalet väntas. Foto: Richard Drew/AP

Av mer teknisk karaktär är att Apple också möblerat om innanför skalet för att få plats med ett större batteri. Det sägs vara en del av en mer grundläggande förändring av Iphones design, som egentligen mer motiveras av att kommande 5G-modeller kräver ännu mer ström.

Enligt vissa uppgifter ska alla Iphone som lanseras från och med nästa år klara de nya supersnabba 5G-näten.

Annons
Annons
Foto: Andy Wong/AP

5 / 19

Äntligen en revolution igen?

Foto: Andy Wong/AP

I vanlig ordning förekommer också rykten om att alla andra rykten är helt fel. Tidningen Forbes noterar att industriveteranen Eldar Murtazin flaggat för att Iphone 11 kommer att vara ”dramatiskt annorlunda” jämfört med allt annat vi sett hittills i smartphone-väg.

Några detaljer ger Murtazin inte, annat än att alla bilder som hittills läckt på den nya Iphone är fejk och att modellen också ska skilja sig dramatiskt från tidigare mobiler från Apple.

Enligt Forbes har Murtazin haft rätt förr, så det kan vara värt att lyssna på honom. Om inte annat är en radikalt ny Iphone med radikalt nya funktioner precis vad Apple behöver för att vända sin vikande försäljning.

Annons
Annons
Foto: Paul Sakuma/AP och twitter
Foto: IBL

Ericssons mångåriga presschef Åse Lindskog berättar att Iphone betraktades som en skittelefon på bolaget.

Foto: Per Myrehed
Foto: IBL
Foto: IBL

6 / 19

Jobs ”skittelefon” sågades – nu är Apple historiskt

Fantastisk. Revolutionerande. Sexig. Iphone har hyllats för dess formspråk ända sedan lanseringen 2007. Men på svenska Ericsson var melodin en annan. Där sågades telefonen vid fotknölarna. Här är historien om Apples smartphone, och modellerna vi minns – och de vi helst glömmer.

Foto: Paul Sakuma/AP och twitter

”Det här är en dag som jag har sett fram emot i två och ett halvt år”, inledde Apples dåvarande vd Steve Jobs sin presentation i San Francisco den 9 januari 2007.

”Då och då kommer en revolutionerande produkt, som förändrar allt”, fortsatte han sedan. Och om det finns något man med säkerhet kan säga så är det att den produkt som Steve Jobs hade i fickan den här dagen var en sådan. Den första modellen av företagets Iphone.

Men på klassiskt Steve Jobs-manér presenterade han inte sin nya telefon som bara en telefon. I stället sa han:

”I dag presenterar vi tre revolutionerande produkter. En Ipod. En telefon. En internetplattform.”

Därefter sade han:

”Vi återuppfinner telefonen – och här är den.”

Foto: IBL

Publiken på Macworld jublade när Steve Jobs visade upp den 4,5 tum långa och 2,4 tum breda telefonen. Telefonen hade en (för den tiden) högupplöst 3,5 tums pekskärm, den vägde 135 gram och var lite mindre än en halvtum tjock (exakt 11,6 millimeter).

Iphone hyllades av recensenter och beskrevs mycket riktigt som revolutionerande och fantastisk. Dessutom beskrevs den som väldigt vacker med sin stora skärm och sitt silvergrå stålhölje.

Men telefonen fick även kritik. Samtalskvalitén imponerade inte. Webbläsaren hanterade varken Java eller Flash. När det kom till nätverksuppkoppling saknade den stöd för 3G vilket gjorde surfupplevelsen seg om man inte hade tillgång till wifi.

Ericssons mångåriga presschef Åse Lindskog berättar att Iphone betraktades som en skittelefon på bolaget.
Ericssons mångåriga presschef Åse Lindskog berättar att Iphone betraktades som en skittelefon på bolaget. Foto: Per Myrehed

På svenska Ericsson fick ingenjörsteam titta på telefonen. De utsatte den för en rad olika tester och drog slutsatsen att den inte höll måttet. 

Ingenjörerna kollade på specifikationerna och sa att det var en riktig skittelefon

Det berättar Åse Lindskog, mångårig presschef på Ericsson och författare till boken ”Ericssons kris och resan tillbaka”.

– Ingenjörerna kollade på specifikationerna och sa att det var en riktig skittelefon, den kommer aldrig att slå, säger hon.

Ericssons team konstaterade till exempel att den böjda antennen gav för dåligt ljud. 

– Det var ju dåligt ljud i Iphone. Men det var inte det som var det viktiga. Man missade det som är viktigt för konsumenterna. Som att telefonen ska se bra ut och att den ska vara enkel att använda.

Testteamet kablade ut åsikten om Iphone som dålig internt på Ericsson och det blev den allmänna inställningen till Apples telefon på bolaget. Ericsson fick fel – och det var tur, enligt Åse Lindskog. 

– Det som hände när amerikanerna började använda Iphone är intressant. Det satte en enorm press på telekomoperatörerna att bygga ut näten. Och då kom man till Ericsson med ordrar, vilket gav Ericsson några enormt framgångsrika år.

Så framgångsrika år att vd:n Carl-Henric Svanberg senare kallade Jobs telefon för en av de största sakerna som hänt Ericsson. 

Foto: IBL

Ur konsumentperspektiv fick Iphone kritik för att det inte gick att skicka bildmeddelanden. Kameran med sina två megapixlar gick inte heller att filma med. Den tog bra bilder, men bara så länge ljusförhållandena var perfekta.

En annan sak som rörde upp starka känslor gällande den första Iphonen var hörlursuttaget.

Även om den första generationen rent tekniskt hade ett 3,5-millimetersuttag så var det nedsänkt vilket gjorde att man endast kunde använda Apples egna hörlurar med enkelhet. Ville man använda andra fick man ha en adapter (som Apple sålde separat).

Foto: IBL

Jämfört med dess efterföljare var den första versionen av Iphone begränsad men trots telefonens brister blev den en enorm succé.

Telefonen släpptes först den 29 juni 2007. Då ringlade sig köerna utanför Apples butiker så extremt långa att polis fick bevaka för att garantera ordningen.

Annons
Annons
Foto: Eric Risberg/AP
Foto: Eric Risberg/AP

7 / 19

Iphone 3G

Foto: Eric Risberg/AP

Svenskar som var sugna på en Iphone 2007 hade det tufft. Den första modellen släpptes endast i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Portugal, Irland och Österrike. Vi svenskar fick nöja oss med Ipod Touch, som såg ut som en Iphone, fast saknade just telefonen – eller så fick vi köpa den i utlandet.

Men den 9 juni 2008 visade Steve Jobs upp nästa generations Appletelefon, Iphone 3G. Bara en månad senare var väntan över för svenskarna.

Namnet avslöjar den kanske största förbättringen jämfört med föregångaren. Den hade nu stöd för 3G vilket radikalt förbättrade surfupplevelsen.

En annan klar förbättring med Iphone 3G var att den hade GPS – om än inte en helt perfekt sådan.

Foto: Eric Risberg/AP

Rent estetiskt skiljde sig inte Iphone 3G från föregångaren nämnvärt sett till framsidan. Skärmen var exakt lika stor som den första generationens och hade samma upplösning.

Baksidan var dock helt förändrad. Det silvergrå stålhöljet var utbytt mot ett svart eller vitt i plast. Den var även något bulligare, den var 12,3 millimeter tjock, nästan en millimeters skillnad jämfört med den första versionen.

Till mångas stora förtjusning var dessutom hörlursuttaget utbytt, något som Steve Jobs gjorde en poäng av under sin presentation: ”Nu kan du använda vilka hörlurar du vill”.

Batteritiden blev bättre, i standbyläge ökade den från 250 timmar till 300 timmar och samtalstiden (om man inte använde 3G) gick upp från 8 timmar till 10 timmar.

Annons
Annons
Foto: Junji Kurokawa/AP
Foto: IBL

8 / 19

Iphone 3GS – S som i speed

Foto: Junji Kurokawa/AP

Uppföljaren till Iphone 3G lanserades den 8 juni 2009. Här började Apple lägga till ett S i produktnamnet på varannan modell.

Varför S?

Applechefen Phil Schiller förklarade på presentationen att s:et stod för speed, alltså fart.

Den här modellen var främst en uppdatering av Iphone 3G med fokus på just hastighet. Enligt Apple själva var 3GS dubbelt så snabb som sin föregångare, något som märktes dels när man surfade och dels när man växlade mellan appar och bläddrade igenom bilder.

Foto: IBL

Utseendemässigt såg den i stort sett exakt likadan ut som Iphone 3G, men den vägde faktiskt några få gram mer.

Kameran fick också en uppdatering i 3GS, två megapixlar byttes ut mot tre. Dessutom blev det nu möjligt att filma med sin Iphone.

Annons
Annons
Foto: Paul Sakuma/AP

Iphone 4 bredvid en Iphone 3G

Foto: Stefan Gustavsson

9 / 19

Iphone 4

Foto: Paul Sakuma/AP

Den sjunde juni 2010 förändrade Apple allt – igen. Det var i alla fall den slogan som företaget använde vid lanseringen av den fjärde versionen av Iphone, Iphone 4.

Vid den här lanseringen var det inte tal om någon uppdaterad version av föregångaren. Här var i stort sett allting nytt.

Det bulliga plasthöljet som prydde baksidan av både 3G och 3GS ersattes av en glaspanel.

Iphone 4 bredvid en Iphone 3G
Iphone 4 bredvid en Iphone 3G Foto: Stefan Gustavsson

En helt ny typ av skärm lanserades, Retina, som gjorde upplösningen betydligt bättre.

Kamerans megapixlar ökade till fem – och den fick en LED-blixt. Dessutom fick den sällskap av en extra kamera på framsidan särskilt skapad för den nya videosamtalsfunktionen Facetime.

Telefonen var även betydligt tunnare än sina föregångare, den var endast 9,3 millimeter djup.

Med glas på både fram och baksida hölls telefonen ihop av en stålram som även fungerade som telefonens antenn. Just stålramen ledde till vissa problem med modellen. Höll man den på ett särskilt sätt så kunde man nämligen blockera antennernas signal vilket kunde leda till att samtal helt plötsligt kunde dö.

Trots det problemet blev Iphone 4 bolagets mest populära telefon dittills och det är den modell som Apple längst haft som flaggskeppsmodell.

Iphone 4 var den sista som Steve Jobs själv presenterade.

Annons
Annons

En Iphone 4S ovanpå en Iphone 4. På bilden ser man vissa skillnader i hur Apple placerat antennen i stålramen.

Foto: Zach Vega/Wikimedia
Foto: Eric Risberg/AP

10 / 19

Iphone 4S – S som i Siri

En Iphone 4S ovanpå en Iphone 4. På bilden ser man vissa skillnader i hur Apple placerat antennen i stålramen.
En Iphone 4S ovanpå en Iphone 4. På bilden ser man vissa skillnader i hur Apple placerat antennen i stålramen. Foto: Zach Vega/Wikimedia

Även Iphone 4 fick en efterföljare med namnet S. Iphone 4S lanserades den fjärde oktober 2011, dagen innan Apple-grundaren och tidigare vd:n avled.

Steve Jobs frånfälle fick många Apple-fantaster att på sociala medier spekulera i att namnet Iphone 4S skulle betyda ”Iphone for Steve”. Men så var inte fallet.

Den här gången stod S:et i namnet för Siri, enligt bolagets nya vd Tim Cook. Siri var bolagets nya ”intelligenta” röststyrningsfunktion som introducerades med Iphone 4S.

Foto: Eric Risberg/AP

Utseendemässigt var det inte mycket som hände mellan Iphone 4 och Iphone 4S. Antennen i stålramen flyttades en aning, i övrigt var det mesta sig likt.

Precis som när Iphone 3GS släpptes handlade uppdateringen mest om insidan. Telefonen fick en betydligt bättre kamera och hade enligt företaget sju gånger snabbare grafik än Iphone 4.

Annons
Annons
Foto: Eric Risberg/AP
Foto: Eric Risberg/AP

11 / 19

Iphone 5

Foto: Eric Risberg/AP

I september 2012 visade Apple upp Iphone 5. Med den här modellen växte Iphones skärm från 3,5 tum som varit standard sedan lanseringen 2007 till 4 tum. Designmässigt var den lik Iphone 4 och 4S men i stället för en glaspanel på baksidan fick Iphone nu åter ett metallhölje.

Hörlursuttaget flyttades på den här modellen ner till telefonens botten. Tidigare hade det alltid funnits på telefonens topp.

Foto: Eric Risberg/AP

När det kom till utseendet hade man som konsument två versioner att välja mellan, svart och grå eller vit och silver.

Den slogan som användes för att sälja in telefonen var: ”Det största som hänt Iphone sedan Iphone”.

Annons
Annons
Foto: Andy Wong/AP

12 / 19

Iphone 5S

Foto: Andy Wong/AP

När det var dags för en s-modell av Iphone 5 hade den främst en stor förändring jämfört med föregångaren: en fingeravtrycksläsare.

Med endast ett knapptryck gick det nu att låsa upp sin telefon utan att behöva skriva in en lösenkod.

Telefonen som presenterades den 10 september 2013 hade samma design som sin föregångare men uppdaterades internt med en snabbare, 64-bitarsprocessor.

När telefonen presenterades kallade Phil Schiller den för ”den mest framåttänkande telefonen som vi någonsin skapat. Troligen den mest framåttänkande telefon någon någonsin skapat.”

Annons
Annons
Foto: Ryan Emberley/AP

13 / 19

Iphone 6

Foto: Ryan Emberley/AP

I september 2014 lanserade Apple den åttonde generationens Iphone. Då gjorde företaget om sin mobil helt. Telefonen, som fick namnet Iphone 6, var både tunnare och betydligt större än sin föregångare.

Skärmens storlek ökade från 4 tum till 4,7 tum genom att den gjordes både högre och bredare än Iphone 5 och 5S.

Innan Apple-vd:n Tim Cook lämnade över scenen till Phil Schiller introducerade han den nya telefonen med orden: ”I dag presenterar vi det största framsteget i Iphones historia”. Som slogan valdes: ”Större än störst”.

Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Iphone 6+, Iphone 6 och Iphone 5S.

Foto: Lars Pehrson

14 / 19

Iphone 6+

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Samtidigt som Iphone 6 lanserades släppte bolaget även en ännu större modell, Iphone 6+.

Iphone 6 uppdaterades enligt rådande modell året efter och fick precis som dess föregångare ett S tillägg. I S-versionen uppdaterades kamerorna från 8 till 12 megapixlar.

Iphone 6+, Iphone 6 och Iphone 5S.
Iphone 6+, Iphone 6 och Iphone 5S. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

15 / 19

Iphone 7

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

När Apple lanserade sin senaste version av Iphone i september 2016 skapade den en hel del debatt. Den här gången gällde det hörlursuttaget, som bolaget helt valt att ta bort.

Genom att slopa hörlursuttaget kunde bolaget göra telefonen vattentät, dessutom fick de chans att lansera helt nya hörlurar som de kunde sälja för dyra pengar. Vill man använda hörlurar som inte är trådlösa krävs en adapter. Precis som på den första generationens Iphone.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Designmässigt påminner telefonen om Iphone 6 och 6S med sitt rundade formspråk och sin stora display. Men Iphone 7 lanserades i en rad nya färger, bland annat i rött.

Föga förvånande presenterades telefonen med orden: ”Det är den bästa Iphone som vi någonsin skapat”.

Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

16 / 19

Iphone 7+

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Den stora skillnaden mellan Iphone 7 och dess storebror är kameran. I plusversionen får man en typ av dubbelkamera, där den ena linsen används för förbättrad zoom.

Annons
Annons
Foto: Richard Drew/AP

17 / 19

Iphone X

Foto: Richard Drew/AP

2017 lanserade Apple inte bara en utan tre nya telefoner. Iphone 8 och 8+ var mer eller mindre ännu en uppdatering av formatet som så många älskat i så många år. Den huvudsakliga skillnaden mot Iphone 7 och 7+ var att version åtta var klädd i glas på fram- och baksida. En designsak förstås – men även en åtgärd som för första gången tillät Iphone att laddas ”trådlöst”.

Den stora nyheten 2017 var dock Iphone X. Med X frångick Apple sitt tidigare gränssnitt. De tog bort hemknappen och ersatte den med nya gester. Med hemknappen försvann möjligheten att låsa upp telefonen med fingeravtrycket. I stället lät avancerade kameror på framsidan dig att låsa upp den enbart genom att titta på telefonen. Touch-id hade blivit ersatt av Face-id.

Iphone X blev kontroversiell. Dels på grund av ”flärpen” som huserade de nya kamerorna för ansiktsigenkänning. Och dels på grund av dess pris. 999 dollar, ungefär 10 000 kronor, ville Apple ha för telefonen – och det har företagets kunder villigt betalat. En av faktorerna till att Apple nu som första bolag någonsin är värt 1 000 miljarder dollar.

Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

18 / 19

Modellerna utanför cyklerna

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Budgetmodellen 5C

Samtidigt som Apple lanserade Iphone 5S släppte de även för första (och hittills sista) gången en budgetvariant av sin telefon. Modellen kom i flera olika färger, hade ett hölje i plast och var tänkt att locka ungdomar. Den hade i stort sett samma specifikationer och funktioner som Iphone 5.

Annons
Annons

Greg Joswiak presenterar Iphone SE den 21 mars 2016.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

19 / 19

Iphone SE

Greg Joswiak presenterar Iphone SE den 21 mars 2016.
Greg Joswiak presenterar Iphone SE den 21 mars 2016. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

När Apple lanserade den större Iphone 6 fanns det många kunder som efterlyste en telefon med bra prestanda, men med en mindre skärm. Till det yttre är SE – som står för ’special edition’ – närmast identisk med Iphone 5 och 5S. På insidan har den liknande specifikationer som Iphone 6S. Telefonen lanserades i mars 2016.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons