Annons

Insiders rekordsäljer aktier i USA: ”Oroväckande”

Totalt har insiders i USA sålt aktier för nära 6 miljarder kronor per dag under augusti.
Totalt har insiders i USA sålt aktier för nära 6 miljarder kronor per dag under augusti. Foto: Richard Drew/AP

Insiderförsäljning för 6 miljarder kronor – per dag. Recessionsoron i USA ligger bakom den största försäljningsvågen av aktier sedan 2007. Nu varnar Erik Lidén, doktor i finansiell ekonomi, för att trenden kommer till Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus

Flera studier visar att insynshandel är en tydligare indikator i små bolag än stora, poängterar Maria Landeborn.

Foto: Richard Drew/AP

H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus

Företagsledare, styrelsemedlemmar och entreprenörer i USA trycker hårt på säljknappen just nu. Totalt har insiders sålt aktier för nära 6 miljarder kronor per dag under augusti, rapporterar CNN. Bara en enda gång tidigare har en liknande massiv utförsäljning skett. 2006–2007, det vill säga precis innan finanskrisen bröt ut.

– Mönstret ser oroväckande ut. Insiders lyckas ofta pricka in och sälja nära toppnoteringar. Det såg vi inför finanskrisen, både i USA och något senare i Sverige, konstaterar Erik Lidén, doktor i finansiell ekonomi och expert på insynshandel.

Tror du att vi kommer få se fler försäljningar bland insynspersoner även på den svenska marknaden?

– Ja, men det brukar vara en liten fördröjning jämfört med utvecklingen i USA, säger Erik Lidén.

– I flödet så tycker jag mig också märka att aktiviteten gått upp lite mer. Där insynspersoner säljer med olika förevändningar nära toppnoteringar i den egna aktien, lägger han till.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Foto: Allis Nettréus
Annons
Annons

Flera studier visar att insynshandel är en tydligare indikator i små bolag än stora, poängterar Maria Landeborn.

Foto: Richard Drew/AP

Hur ska man tolka läget när insiders säljer?

– Generellt är större nettoförsäljningar från insiderkollektivet negativt, och i synnerhet när det sker under flera månader i följd. Insynspersoner säljer för att de ser bättre investeringsalternativ än den egna aktien och därför är den senaste tidens minskningar dåliga nyheter för amerikanska aktier, säger Lidén.

Är det viktigt att ha koll på insynshandeln?

– Forskning har visat att perioder av större nettoförsäljningar åtföljs av perioder av dålig avkastning på aktier och vice versa. Att detta sker samtidigt som vi har historiskt låga räntor, omfattande stimulanser från världens centralbanker och ett allt allvarligare läge kring internationell handel är oroväckande, säger Erik Lidén.

Risken för lågkonjunktur har definitivt ökat.

Den långa börsuppgången kan också spela roll för aktiviteten bland insiders, påpekar Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

– Börsen har stigit i över tio års tid vilket gör det till den längsta börsuppgången i historien. Alla som haft pengar placerade på aktiemarknaden har fått en fin avkastning, även insiders. Nu börjar tillväxten vackla och risken för lågkonjunktur har definitivt ökat, säger Maria Landeborn.

Flera studier visar att insynshandel är en tydligare indikator i små bolag än stora, poängterar Maria Landeborn.
Flera studier visar att insynshandel är en tydligare indikator i små bolag än stora, poängterar Maria Landeborn. Foto: Richard Drew/AP

Hon lyfter också fram att flera studier, varav den kanske kändaste är Hasan Nejat Seyhuns som genomfördes på amerikanska bolag och publicerades 1986, bland annat visar att insynshandel är en tydligare indikator i små bolag än stora.

Annons
Annons

H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det beror på att det är lättare att ha koll på hela affären i små bolag, att bolagen är underanalyserade jämfört med stora bolag vilket gör att aktien kan bli felprissatt, samt att enskilda händelser kan få stor effekt på vinst och omsättning, säger Maria Landeborn.

Bland svenska storbolag nettoköper insiders dock fortfarande stort. Mest frekvent köper insiders i skogsbolaget SCA och dess avknoppning Essity. Även Volvo, Loomis och Kindred har insiders som köper på sig aktier. I Volvo är det huvudägaren Industrivärden som köpt en stor post.

Ökar insiderförsäljningarna kan det vara ett tecken på att osäkerheten har ökat.

Den typen av insynshandel kan man dock inte dra några specifika slutsatser av på samma sätt som om det var vd, finanschef eller styrelseordförande som handlade. På samma sätt går det inte att dra någon entydig slutsats om huvudägaren i H&M Stefan Perssons bolag Ramsburys massiva köp av aktien.

– Mest träffsäkra är den operativa ledningen och ordföranden. Även om det i fallet med H&M sammanfaller då Stefan Persson är ordförande är köpen H&M ett specialfall, dels för att de är så stora och dels för att det kan finnas fler syften som att faktiskt öka kontrollen över bolaget, säger Erik Lidén.

H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson. Arkivbild.
H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Två bolag sticker dock ut där insynspersoner sålt mer än de köpt: fastighetsbolaget Wallenstam och försvarsbolaget Saab. Det visar statistik från Holdings.

Annons
Annons

Mönstret den senaste månaden i Sverige ser lite annorlunda ut.

– Insiders är vanliga människor, men i vissa fall vet de mer och känner av signaler tidigare än vanliga sparare. Ökar insiderförsäljningarna kan det därför vara ett tecken på att osäkerheten har ökat så pass mycket den senaste tiden att man bedömer att risken börjar bli större än potentialen, säger Maria Landeborn.

I början av året var aktiviteten låg, men det är inget ovanligt eftersom det främst beror på handelsförbud inför rapportperioden. Av statistiken framgår att de största nettoköpen skedde i industrirelaterade aktier medan försäljningarna då dominerades på tekniksektorn.

Mönstret den senaste månaden i Sverige ser lite annorlunda ut. Där ligger insiders på säljsidan dels i fastighetsbolaget Sagax men även branschkollegan Hemfosa. I fettbolaget AAK har en insider sålt en miljonpost. I spelbolaget Evolution Gaming har det varit flera säljare och där har aktier för drygt 100 miljoner sålts. Men där har flera insynspersoner fått tilldelning i ett optionsprogram vilket påverkar bilden.

I Saab har trenden vänt den senaste månaden och nu nettoköper insynspersoner. Lundin Mining sticker också ut som ny favorit bland insynspersoner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons