Annons

Ledamot: Inslag av misogyni och dehumanisering

Lotta Lotass och Jayne Svenungsson.
Lotta Lotass och Jayne Svenungsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Daniel Nilsson

”Mycket, mycket ledsamt”, kommenterar Lotta Lotass, avhoppad ledamot i Svenska Akademien, den strid som nu pågår inom institutionen. Ledamoten Jayne Svenungsson menar att det pågår ett drev mot Katarina Frostenson med ”inslag av dehumanisering och misogyni”.

Under strecket
Publicerad

Författaren Lotta Lotass lämnade sin plats i Svenska Akademien 2015. I en mejlintervju med Dagens Nyheter kommenterar hon den strid som rasar inom Akademien, där hon formellt fortfarande är medlem.

Lotta Lotass svarar bland annat att hon skulle röstat mot en uteslutning av Katarina Frostenson om hon deltagit i Akademiens arbete.

”Den som är utan synd må kasta första stenen. Jag har, som alla runt Akademiens bord, deltagit i besluten om att ge pengar till hennes makes verksamhet utan att ifrågasätta huruvida det bröt mot jävsregler. Vi är väldigt snabba med att döma varandra. Jag önskar att vi kunde vara lika snabba med att erkänna våra egna brister och misstag och förlåta varandra”, skriver hon till DN.

”Man måste också tänka på att det handlar om en människa, en arbetskamrat och kollega, som uppenbarligen lever igenom en personlig tragedi. Då lägger man inte sten på bördan genom uteslutning ur gemenskap och förvisning från arbetsplats, man sträcker i stället ut en hjälpande hand. Det är inte vänskapskorruption, det är medmänsklighet.”

Annons
Annons

Krisen i Svenska Akademien fördjupades under tisdagen, efter att Horace Engdahl, tidigare ständig sekreterare, kritiserat nuvarande sekreteraren Sara Danius. I Expressen skriver Horace Engdahl att Sara Danius är den sämsta sekreteraren i Akademiens historia.

Lotta Lotass skriver till DN att det som pågår i Akademien är ”outsägligt sorgligt”. Men hon tror att krisen kan lösas genom att ”man erkänner vad man själv har gjort fel, tar ansvar för det och samtidigt är beredd att försöka förstå och förlåta sina arbetskamrater”.

Teologen Jayne Svenungsson, som blev invald i Akademien i höstas, vill inte kommentera Akademiens belägenhet. Men hon skriver till SvD att det pågår ett drev mot Katarina Frostenson som gör henne beklämd.

”Jag har i nuläget ingen kommentar till det övergripande skeendet. Men jag vill till fullo instämma i det starka och viktiga uttalande som Lotta Lotass just gjort i Dagens Nyheter. Det finns ett inslag av dehumanisering och misogyni i det oproportionerliga drev som nu pågår mot Katarina Frostenson som gör mig djupt beklämd. Som sagt: den som är utan synd kastar första stenen”, skriver hon till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons