Annons

Inspelat samtal från krogen kan bli toppolitikernas fall

Islänningarna kräver en grupp oppositionspolitikers avgång, efter att ett kränkande krogsamtal blivit offentligt. Händelsen utreds också nu av det isländska Alltingets etiknämnd.

Under strecket
Publicerad

Davíð Gunnlaugsson.

Foto: Brynjar Gunnasrson/APBild 1 av 1

Davíð Gunnlaugsson.

Foto: Brynjar Gunnasrson/APBild 1 av 1
Davíð Gunnlaugsson.
Davíð Gunnlaugsson. Foto: Brynjar Gunnasrson/AP

Grova, kränkande kommentarer om kvinnliga parlamentsledamöters utseende och intelligens, nedsättande utlåtanden om homosexuella, funktionshindrade och metoo-rörelsen, samt belägg för svågerpolitik – alltihop uppdagades förra veckan på Island efter att en grupp oppositionspolitiker tillbringat en kväll på krogen.

Det tre timmar långa samtal spelades in den 20 november av en anonym kroggäst. Inspelningen skickades sedan till den isländska pressen och offentliggjordes av tidningen Stundin.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var en i sällskapet. Han leder det isländska centerpartiet och tvingades avgå från statsministerposten för två år sedan efter skandalen kring de så kallade Panamapappren. Skandalen ledde till nyval på Island 2016. Efter en ytterligare korruptionsskandal hösten 2017 ersattes den mitten-högerkoalitionen av en regering bestående av Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Annons
Annons

Vid bordet under krogkvällen satt även Gunnlaugssons partikolleger, före detta utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson, Bergþór Ólason och Kolbrún Árnadóttir, tillsammans med två politiker från Folkets parti, ett parti som funnits sedan 2016, Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason.

Island har toppat World Economic Forums jämställdhetsutredning Gender gap report de nio senaste åren. Både Gunnlaugsson och Sveinsson har profilerat sig i kampen för jämställdhet och gett sitt stöd till FN:s ”He for She”-kampanj. Gunnlaugsson fanns också med på Financial Times topp-tio-lista för feministmän för några år sedan.

Mest bestörthet efter krogkvällen har de kränkande kommentarerna väckt mot den tidigare parlamentsledamoten Freyja Haraldsdóttir, som har sjukdomen Osteogenesis imperfecta, medfödd benskörhet och ligger ner i sin rullstol. Haraldsdóttir hånas för sitt funktionshinder och på inspelningen kan man höra hur en av politikerna härmar en säl, då Haraldsdóttirs namn nämns.

De fyra centerpolitikerna har bett om ursäkt för sina kommentarer i ett gemensamt uttalande. Sveinsson uttryckte ånger och bad om ursäkt i ett eget uttalande. Både han och Bergþór Ólason kommer att vara lediga från arbetet i det isländska Alltinget, parlamentet, på obestämd tid.

Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason har uteslutits från Folkets parti och fortsätter nu i Alltinget som oberoende parlamentsledamöter.

Gunnlaugsson har varit i kontakt med Haraldsdottír för att be om ursäkt, men uppgav till radio- och tv-bolaget RUV i söndags att inte han ser någon orsak att avgå eller ta ledigt efter vad som hänt, utan att elakheter hör till politiken.

Annons
Annons

– Flera av mina kolleger har öppet sagt ännu värre saker om mig än vad jag sade om någon i dessa diskussioner, kommenterar han.

Gunnlaugsson beklagade sig också i ett inlägg på sociala medier över att det förekommer inspelning av privata samtal på det här sättet.

I ett inlägg på sociala medier berättar Haraldsdottír att Gunnlaugsson i sin ursäkt till henne försökt avfärda de kränkande kommentarerna som ett missförstånd.

– I korthet förklarade han för mig att de ord som sagts om mig handlade inte om att vara funktionshindrad eller att att håna mitt funktionshinder, utan att det var mina politiska åsikter som irriterat Gunnar Bragi Sveinsson, tidigare utrikesminister, och andra.

Händelsen har väckt mycket starka reaktioner bland det isländska folket. Enligt en färsk opinionsundersökning kräver 91 procent av islänningarna att Sveinsson ska avgå.

Hundratals islänningar samlades i lördags till protest utanför parlamentet för att kräva politikernas avgång, samma dag som den isländska självständighetens 100-års firande skulle äga rum vid Alltinget. Reykjavik-teatern Borgarleikhúsið gav också en gratis föreställning, där de dramatiserat delar av krogsamtalet. Tusentals följde också med föreställningen i direktsändning på internet.

Händelsen har också väckt förfäran i det isländska Alltinget.

– De är parlamentsledamöter, tidigare ministrar och jag kan inte se dessa män fortsätta i arbetet här vid Alltinget, det äldsta och högsta statliga institutionen, sade Oddný Harðardóttir, parlamentsledamot och tidigare finansminister för socialdemokraterna på Island.

Alltingets talman har också framfört en ursäkt. Händelserna utreds nu av Alltingets etiknämnd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons