Annons
Krönika

Jonas Fröberg:Inställt tåg och iväg på en buss ingen vet vart den går

”Tåget är inställt. Ingen förklaring ges. Två ersättningsbussar ska komma kl 07.40 och kl 08.00.”
”Tåget är inställt. Ingen förklaring ges. Två ersättningsbussar ska komma kl 07.40 och kl 08.00.” Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

”På frågan varför vi just åkt förbi Luleå mumlar han något jag inte hör. Jag får bussen att stanna halvvägs mellan Luleå och Boden där min vän hämtar med bil.”

Foto: Paul Kleiven/TTBild 1 av 1

Det här hände mig för ett par veckor sedan, före det stora snöfallet.

Jag skulle åka tåg från Umeå upp till Luleå för att provköra nya Volvo V60 Cross Country. Tanken att åka den gamla stambanan där själen hinner med framkallade välmåendekänslor.

Tåget skulle gå klockan 07.34 från Umeå centralstation, en av Umeås vackraste byggnader från 1896. Jag sätter mig redan 07.15 på den hårda bänken. Ute är vädret är perfekt: Minus 7 grader och solsken.

En minut senare kommer sms:et: Tåget är inställt. Ingen förklaring ges. Två ersättningsbussar ska komma kl 07.40 och kl 08.00.

Ingen buss har kommit. Ingen mer information. Ingen personal finns på plats. Ett tiotal resenärer står och spanar ut.

Sms:et berättar att en buss ska stanna i småorterna efter vägen och en går raka spåret de 26 milen till Luleå för att fortsätta mot inlandet och Boden. Vi är ett 30-tal resenärer inne i stationsbyggnaden. Viss förvirring utbryter. Rakt över gatan ligger nämligen stadens busstation. Kommer bussarna dit?

Klockan 08.20. Ingen buss har kommit. Ingen mer information. Ingen personal finns på plats. Ett tiotal resenärer står och spanar ut. Det finns ingen kiosk på stationen. Biljettautomaten är borttagen. Det mest mänskliga är Jernhusens (Trafikverkets? SJ:s? Norrtågs? Tågkompaniets? Umeå kommuns?) automatiska kvinnoröst. Efter att hon metalliskt deklarerat det som stod i sms:et, tystnar även hon.

Annons
Annons

”På frågan varför vi just åkt förbi Luleå mumlar han något jag inte hör. Jag får bussen att stanna halvvägs mellan Luleå och Boden där min vän hämtar med bil.”

Foto: Paul Kleiven/TTBild 1 av 1

Mest ömmar vi alla för mannen som iklädd gul väst villrådigt går runt och vill att folk ska svara på en enkät från Trafikverket om "hur man upplever stationen”. Han verkar snäll.

Ingen information ges om vilken buss som åker var. Så är vi iväg. Busschaufförens mikrofon förblir oanvänd. Ingen ursäkt.

Plötsligt stannar två bussar utanför dörren. Ingen information ges om vilken buss som åker var. Så är vi iväg. Busschaufförens mikrofon förblir oanvänd. Ingen ursäkt. Ingen information om när vi är framme i Luleå. Flera ska åka vidare norrut mot Gällivare. De går oroligt fram och frågar.

Efter en timme skrapar det till i chaufförens mikrofon: "Kan tågvärden komma fram till mig". Ett unisont lågt skratt hörs bland sätena. "Tågvärden?!" Jojo, tänk om det fanns en sådan. Efter en liten stund går en man fram till chauffören.

”På frågan varför vi just åkt förbi Luleå mumlar han något jag inte hör. Jag får bussen att stanna halvvägs mellan Luleå och Boden där min vän hämtar med bil.”
”På frågan varför vi just åkt förbi Luleå mumlar han något jag inte hör. Jag får bussen att stanna halvvägs mellan Luleå och Boden där min vän hämtar med bil.” Foto: Paul Kleiven/TT

En god vän ska hämta mig i Luleå busstation. Väl framme i Luleå tar bussen direkt av mot Boden – och åker förbi Luleå. Inte ett ord från chauffören. Jag går fram: "Tågvärden sa att jag skulle åka så", säger han.

Kan inte låta bli att tänka på om ett pensionerat par från Frankrike skulle ha åkt på vintersemester på samma rutt. Vad skulle de ha tänkt – om Sverige?

Jag frågar mannen som tidigare gått fram till chauffören. Han bekräftar att han är tågvärd. På frågan varför vi just åkt förbi Luleå mumlar han något jag inte hör.

Jag får bussen att stanna halvvägs mellan Luleå och Boden där min vän hämtar med bil.

Kan inte låta bli att tänka på om ett pensionerat par från Frankrike skulle ha åkt på vintersemester på samma rutt. Vad skulle de ha tänkt – om Sverige? Vem ringer man strandsatt på en tågstation i en av Sveriges större städer? Polisen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons