Annons

Erica Treijs:Inte bara älgar som symboliserar Sverige

ASAP Rocky, längst till höger, när han släpptes ur häktet i väntan på dom.
ASAP Rocky, längst till höger, när han släpptes ur häktet i väntan på dom. Foto: Fredrik Persson/TT

Sverige är i den internationella hetluften. Men kommer världen att hylla det svenska rättssystemet eller vilja förpassa oss till bananrepublik? Det beror på vem man frågar.

Under strecket
Publicerad

Julian Assange, ASAP Rocky och Greta Thunberg, alla har de lyckats sätta Sverige på världskartan. Förstås av olika skäl och av vitt skilda syften, men likväl har deras agerande fått genomslag långt utanför landets gränser.

Och som det snackats och tjattrats.

Att storyn om ASAP Rocky – som nu dömts till villkorlig dom för misshandel – fick spridningshjälp av Donald Trumps notoriska twittrande har väl knappast undgått någon. Heller inte att presidenten försökte sig på en genväg via statsminister Stefan Löfven för att sätta tryck på det svenska rättssystemet att omgående släppa rap-stjärnan. Allt för att blidka afro-amerikanska väljare på hemmaplan. Men där Löfven visade utsökt sittfläsk, trots att Trump anklagade honom för att vara oförmögen att agera.

Under tiden har Greta Thunberg hyllats internationellt och hissat segel för att ge sig ut på världshaven i tävlingssegelbåten Malizia II – men samtidigt blivit kritiserad bland annat i franska högermedier för att den klimatvänliga båten är sponsrad av biljätten BMW, en schweizisk bank med kontor i skatteparadis och att besättningens kopplingar till det monegaskiska furstehuset Grimaldi.

Annons
Annons

Den i Sverige våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i våras av brittisk polis efter att Ecuadors ambassad tröttnat på gökungen och puttat honom ur boet. En historia som pågått sedan 2010 och som vi ännu inte ser något slut på, men som ännu en gång har vevats stort i internationella medier. Som om det inte var nog med uppmärksamhet så publicerade The New York Times en artikel om hur ryska tv-team ska ha betalat unga i Rinkeby för att kasta sten på polisen – för att Donald Trump skulle ”få rätt” i sitt famösa ”last night in Sweden”-uttalande.

Dessutom förklarade Norges statsminister Erna Solberg nu i veckan att det ”hörs en hel del svenska” då nazister marscherar på norska gator. Ett uttalande som också det fått ett eget liv på Twitter. Energiminister Anders Ygeman menade att norrmännen först skulle städa utanför sin egen dörr innan de försökte slå in den blå-gula.

Det snackas alltså om Sverige också utanför våra egna gränser och inte bara om älgar och smörgåsbord. Utan tyngre grejer, som etik, moral, demokrati och rättsstatens agerande.

Vad ska andra länder tro om oss? Att allt är i fritt fall? Knappast om man läser Svenska institutets rapport, som visar att synen på Sverige utomlands är relativt konstant och fortsatt övervägande positiv. Dock har vårt anseende (föga förvånande) fallit något i USA, främst på högerkanten.

Det är olyckligt att högerextrema och invandringsfientliga krafter gör allt som står i dess makt för att påvisa statens förfall. Eller när rättsliga rutinärenden blir till storpolitik.

Därför är det extra skönt att kunna konstatera att det inte räcker med mörka krafter och specifika syften för att en lögn ska bli en sanning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons