Annons

Charlotta Buxton:Inte bara brexit – därför föll resejätten

Thomas Cooks huvudkontor i Peterborough.
Thomas Cooks huvudkontor i Peterborough. Foto: Joe Giddens/TT

Redan i våras varnade Thomas Cook för att utträdet från EU gav bolaget stora ekonomiska problem. Men det var inte bara brexit och klimatförändringen som fällde den brittiska resejätten.

Under strecket
Publicerad

På måndagen var Thomas Cook-diskarna tomma på Gatwick Airport utanför London.

Foto: Alastair Grant /AP Bild 1 av 1

 
LONDON “Med vår brexit-prisgaranti kan du boka resan nu och säkra priset på din Thomas Cook semester”, skriver bolaget på Facebook i januari. Redan då har utträdet ur EU börjat påverka finanserna. Det är det sista resebolaget behöver.

Då halvårsresultatet släpps i maj uppger bolaget att det har skulder på närmare 15 miljarder kronor. Thomas Cook ger bland annat utträdet ur EU skulden för de ekonomiska problemen. Vd:n Peter Fankhauser säger att osäkerheten kring brexit gjort att britterna blivit mer försiktiga att boka sin semester utomlands. Han skyller också på vädret. Värmeböljan under den föregående sommaren gjorde att efterfrågan på en solsemester under vintern minskade.

Sedan följer en extraordinär sommar. Det politiska kaoset djupnar. Samtidigt gassar solen och Storbritannien upplever den varmaste sommaren någonsin.

Men det var inte bara brexit och värmen, utan en lång rad problem som sänkte det 178 år gamla resebolaget. Början på slutet kan spåras tillbaka till 2007 då Thomas Cook gick ihop med MyTravel Group som sålde paketresor. Det var ingen lyckad fusion. MyTravel Group hade bara gått på vinst en gång under de föregående sex åren.

Annons
Annons

På måndagen var Thomas Cook-diskarna tomma på Gatwick Airport utanför London.

Foto: Alastair Grant /AP Bild 1 av 1

Britterna har heller inte slutat resa på grund av brexit. Tvärtom reser de mer än tidigare.

På måndagen var Thomas Cook-diskarna tomma på Gatwick Airport utanför London.
På måndagen var Thomas Cook-diskarna tomma på Gatwick Airport utanför London. Foto: Alastair Grant /AP

Thomas Cook har 560 butiker på brittiska shoppinggator. Under de senaste åren har flera stora kedjor kollapsat i Storbritannien. Butikshyrorna och fastighetsskatterna är höga, medan britterna håller allt hårdare i sina pund eller väljer att shoppa på nätet. Det har gjort att både restaurang- och butikskedjor gått omkull.

Britterna har heller inte slutat resa på grund av brexit. Tvärtom reser de mer än tidigare. Hela 60 procent av befolkningen åkte utomlands på semester 2018, jämfört med 57 procent under det föregående året. Men hur de bokar sina resor och vart de reser har förändrats. Allt fler föredrar att tillbringa semestern i städer. Många bokar resan själv och hittar de billigaste alternativen genom att använda prisjämförelser på webben. Paketresor till sandstränder lockar inte på samma sätt som förut.

Det blev den digitala åldern och budgetflygbolagen som blev de största utmaningarna för Thomas Cook. Bolag som säljer paketresor tvingades anpassa sig genom att skära ner på sina vinstmarginaler. Då är det svårare att klara av ekonomiska motgångar.

Brexit, rekordvarma somrar, skulder och dyra butiker. Det blev för mycket.

Resebolaget har betytt mycket för britterna. Det grundades år 1841 av snickaren Thomas Cook som ville hjälpa arbetarklassen i norra England att åka på lokala utflykter. Inom 20 år ordnade bolaget resor till Amerika och Asien.

Efter andra världskriget höll Thomas Cook också på att göra bankrutt. Då ansågs bolaget vara så viktigt för Storbritannien att regeringen valde att nationalisera det. Det privatiserades igen 1972.

Den här gången låter regeringen bolaget falla.

Deidre Hutton, ordförande för Storbritanniens luftfartsmyndighet som ansvarar för att hämta hem de 150 000 britter som strandsatts utomlands på grund av kollapsen, sammanfattar problemen.

– Thomas Cook fungerade i en värld av broschyrer, medan resten av världen använder streckkoder.

Efter reklamen visas:
Tvärstopp för Vingresenärer på Landvetter
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons