Annons
Kommentar

Torbjörn Isacson:Inte ens Ikea kommer undan hårda pressen i detaljhandeln

Illustrationsbild.
Illustrationsbild. Foto: Annika af Klercker

Kappahl ska vändas utanför börsen. Samtidigt finns mängder av välkända detaljhandelsföretag som inte lider av börsens kvartalskrav, men som verkar ha lika stora bekymmer för det. Branschen är sannolikt bland det svåraste att ge sig in i i dag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Familjen Andersson vill med sitt Mellby Gård köpa ut den pressade klädkedjan KappAhl från Stockholmsbörsen. Erbjudandet till aktieägarna är generöst, 43 procent över senaste stängningskursen.

Mellby Gårds vd Johan Andersson motiverar i en intervju med SvD Näringsliv budet dels med att det finns samordningsmöjligheter med andra bolag i konglomeratets portfölj, dels att det är lättare att genomföra en omstrukturering i en onoterad miljö. Detta även om det inte verkar finnas planer på några gigantiska förändringar.

Skälen känns igen från en rad andra uppköpserbjudanden genom åren. Med tanke på hur mycket pengar som samlats hos inte minst riskkapitalbolag i den här extrema lågräntemiljön så kommer det att bli fler uppköp. Branscher där det råder tuffa tider, och en vändning kräver drastiska åtgärder, hamnar lätt i skottgluggen.

Och detaljhandelsföretagen är en av de mest pressade sektorerna på börsen. Trots att Mellby Gårds erbjudande ligger så långt över börskursen så är det hälften av vad värdet var för ett år sedan, och ännu sämre om man tittar längre bakåt.

Annons
Annons

Kritiken mot placerarnas fokus på kvartalssiffror är ständigt återkommande. Det gäller inte minst i företag där det krävs kortsiktigt impopulära åtgärder för att det ska bli bra på längre sikt.

Men när problemen är så djupa som inom detaljhandeln är det svårt att se några lösningar som verkligen biter. Det är i vart fall inte lätt att hitta någon ägarform som klarat sig undan särskilt väl.

Inte ens Ikea kommer undan längre.

Det synnerligen köpvilliga EQT är ett exempel på hur snett det kan gå för en generalistköpare som ett riskkapitalbolag. I slutet av förra året tvingades EQT sätta leksakskedjan BR och dess ägarbolag Top Toy i konkurs. Den EQT-ägda butikskedjan Flying Tiger redovisade i fjol en brakförlust, och bytte nyligen ledning. Samma manöver utförde EQT flera gånger i BR utan att det gav så mycket bättre resultat.

Den svenska kooperationen har genom åren uppvisat ett pärlband av misslyckanden som butiksföreståndare. Coop-krossaren ICA är i dag som bekant för övrigt börsnoterat.

Danska Netto, som nyligen kastade in handduken i Sverige och sålde alla sina butiker till Coop, ägs sedan 2017 av en stiftelse som kontrollerar Danmarks största konsumentföretag.

En privat ägarklassiker som Ax:son Johnson brottas med problem, bland annat med Åhléns.

Inte ens Ikea kommer undan längre. Giganten, som har alla tänkbara fördelar i form av en fantastisk historik och kultur, skalfördelar i inköp och logistik som ingen annan och en svårslagen långsiktighet, tvingas numera vidta åtgärder som för bara några år sedan hade ansetts som otänkbara. Varuhus kommer att läggas ner och tusentals anställda förlora sina arbeten i den jobbiga förvandlingen.

Och det ser likadant ut världen över, där detaljhandelskedjor som går på knäna har alla möjliga typer av ägare i ryggen, också väldigt stora och långsiktiga sådana.

Även renodlade e-handlare, som inte har alls samma bagage att släpa på som de traditionella butikskedjorna, sliter i många fall med klen lönsamhet.

Det är mycket möjligt att det är rätt väg att gå att försöka skapa mer storlek och att agera i en onoterad miljö. Men det blir en tuff resa där med.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons