Annons

Inte förstavalet – många nej innan Henriksson nappade

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och nye vd:n Jens Henriksson.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och nye vd:n Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre toppchefer i näringslivet var påtänkta för vd-jobbet i Swedbank innan Jens Henriksson tackade ja, det kan SvD Näringsliv avslöja. Alla tre meddelade att de inte var intresserade. En av dem var Rickard Gustafson, vd för SAS.

Under strecket
Publicerad

Göran Perssons rekrytering av ny vd för Swedbank har inte varit lätt. Misstankar och utredningar om omfattande penningtvätt har skrämt bort en rad toppnamn.

– Vi hade en lång bruttolista med kandidater, men valet föll på Henriksson. Vi anser att Jens Henriksson passar utomordentligt väl för jobbet, sade Göran Persson, ordförande för Swedbank, på presskonferensen där Jens Henriksson, tidigare vd för Folksam, presenterades.

Men ett flertal källor med insyn i processen uppger att innan Jens Henriksson sade ja, tackade en rad andra personer nej.

Tre toppchefer ska ha fått frågan från rekryteringsfirman Spencer Stuart om de var intresserade av vd-jobbet. Alla tre avböjde.

Det rör sig bland annat om två välkända toppchefer på SEB: Mats Torstendahl och Christoffer Malmer.

Mats Torstendahl sitter sedan många år i SEB:s verkställande ledning, är vice vd och chef för divisionen Företag & Privatkunder.

Christoffer Malmer är chef för SEBx, en särskild satsning banken gör på ny teknik, alternativa plattformar och framtida kunderbjudanden.

Både Torstendahl och Malmer beskrivs som duktiga bankmän med den specialistkompetens inom bankområdet som Göran Persson själv saknar. De två nämndes också som tänkbara efterträdare till Annika Falkengren, innan Johan Torgeby utnämndes till ny vd för SEB för drygt två år sedan.

Annons
Annons

Även Rickard Gustafson, vd för problemtyngda SAS avböjde en förfrågan, erfar SvD Näringsliv. Han har visserligen inte någon bankerfarenhet men har varit vd och koncernchef för Trygg Hansa innan han kom till SAS och anses väl meriterad när det gäller att städa stora organisationer.

Swedbank tonar ner uppgifterna om vd–kandidater som tackar nej. Gabriel Franke Rodau, kommunikationschef på Swedbank, upprepar efter presskonferensen Göran Perssons uttalande om att man har jobbat med en lång bruttolista innan man gjorde sitt slutgiltiga val.

– Det finns bara en person som fått frågan om jobbet och det är Jens Henriksson, skriver Gabriel Franke Rodau i ett mejl till SvD.

Reaktionerna på valet av Jens Henriksson som ny vd har varit blandade. Aktiespararna var redan ute i går och kritiserade rekryteringen.

Enligt Aktiespararnas Joacim Olsson har Jens Henriksson och Folksam bromsat granskningen av banken efter penningstvättsskandalen i och med att man röstade nej till en särskild granskningsman på bankens bolagsstämma i våras.

Alecta och AMF, storägare i Swedbank, är däremot försiktigt positiva:

– Jens Henriksson är en mycket kompetent och erfaren person. Vi förutsätter att han snarast vidtar de åtgärder som behövs för att återställa förtroendet för Swedbank, säger Alectas vd Magnus Billing i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons