Annons

”Inte mött en lärare som är positiv till L:s skolpolitik”

Martin Lange, lärare på Danderyds gymnasium, är mycket besviken på Jan Björklunds skolpolitik.
Martin Lange, lärare på Danderyds gymnasium, är mycket besviken på Jan Björklunds skolpolitik. Foto: Jessica Gow/TT

DEBATT | När estetisk verksamhet togs bort som kärnämne drabbade det eleverna och lärarna i dessa ämnen hårt. Martin Lange, lärare på Danderyds gymnasium, skyller försämringen av skolan på Liberalerna: man har vänt yrkeskåren bort från partiet.

Under strecket
Publicerad

Jan Björklund tog bort estetisk verksamhet som kärnämne i skolan.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 2

Jan Björklund.

Foto: Jenny Rydberg/TTBild 2 av 2

Jag läser Édouard Louis bok ”Vem dödade min far”, där författaren vänder sig till sin pappa, sjukskriven och snarast döende efter ett hårt liv som underbetald industriarbetare. En man som enligt Louis har krossats av den politik som förts i Frankrike de senaste decennierna.

Jag fastnade för ett specifikt citat: ”Din kropps historia anklagar den politiska historien.” Louis menar alltså att politiska beslut får konsekvenser för faderns kropp. Utarbetad och förstörd av slitet på fabriken.

Det slog mig att jag har en liknande erfarenhet, utan att gå djupare i jämförelsen mellan Édouard Louis pappas tunga liv och mitt eget privilegierade.

Själv röstade jag på Folkpartiet 2010 för jag uppfattade att Jan Björklund stod för en bra skolpolitik.

Jag önskar dela denna min erfarenhet för att kanske ge en av flera förklaringar till varför Liberalerna förlorar väljarnas stöd.

Jag har varit gymnasielärare en stor del av mitt liv, mest som drama- och teaterlärare, men sedan den nya gymnasiereformen (Gy11) även i moderna språk.

Lärare har ofta en liberal syn på tillvaron. Fram till reformen 2011 tror jag att stödet för Folkpartiet var ganska stort i yrkeskåren. Själv röstade jag på Folkpartiet 2010 för jag uppfattade att Jan Björklund stod för en bra skolpolitik.

Annons
Annons

Jan Björklund tog bort estetisk verksamhet som kärnämne i skolan.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

Sedan kom reformen som drabbade alla lärare, framför allt oss som undervisade i estetiska ämnen på gymnasiet. Med Gy11 togs estetisk verksamhet bort som kärnämne. Skolorna skulle erbjuda kurser i bild, musik och teater som valbara kurser i konkurrens med övriga kurser inom ramen för det individuella valet.

Jan Björklund tog bort estetisk verksamhet som kärnämne i skolan.
Jan Björklund tog bort estetisk verksamhet som kärnämne i skolan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De estetiska kurserna ger inga meritpoäng och i tävlan om elever förlorar de estetiska ämnena. Kursen i teater på exempelvis mitt gymnasium väljs av omkring 10 elever varje år, ett alldeles för litet antal för att den ska starta.

Jag hade som tur behörighet i flera moderna språk och kunde därför behålla full tjänst på min skola.

Men otaliga bild-, musik-, och teaterlärare tvingades bort från sina arbeten.

Det är där mitt resonemang går att koppla till Édouard Louis och hans bok. Vi som hade tjänst inom det estetiska fältet har känt av ett politiskt beslut med våra kroppar. Det har förändrat våra liv drastiskt.

Hur skulle det vara om Liberalerna gick till botten med hur den förda skolpolitiken har vänt lärarna bort från partiet?

Jag kommer inte att fördjupa mig i de konsekvenser som bristen på estetiska uttrycksformer har fått för den svenska gymnasieskolan, det kräver för mycket utrymme. Men vi kan konstatera att den psykiska ohälsan bara växer.

Annons
Annons

Jan Björklund.

Foto: Jenny Rydberg/TTBild 1 av 1

Jag vill hävda att konstnärlig verksamhet i gymnasieutbildningen, förutom de bildande värdena, också gav utrymme för reflektioner, socialisering och avstressande aktiviteter som förebyggde elevers psykiska ohälsa.

Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: Jenny Rydberg/TT

Jag har inte mött en enda lärare som sedan reformen 2011 sagt något positivt om Liberalernas skolpolitik. De flesta ställer sig kritiska till de nya styrdokumenten; kursplanerna, kunskapskraven med extremt höga krav och svårbegripliga resonemang samt till en alltför snabbt införd ny betygsskala med abstrakta värdeord för att beskriva skillnader i betygsnivåer.

Hur skulle det vara om Liberalerna gick till botten med hur den förda skolpolitiken har vänt lärarna bort från partiet? Vi är ju ganska många i detta avlånga land.

Jag skulle gärna vilja sitta ned med en representant för partiet och berätta hur reformen har drabbat oss som undervisade i estetiska uttrycksformer.

Jag står till förfogade!

Martin Lange

Lärare i drama, teater och moderna språk på Danderyds gymnasium

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons