Annons

”Inte omöjligt med en boränta på 1,2 procent”

Fortsätt pruta på bolånet trots låg ränta. Rabatter ska skrivas in i låneavtalet om man binder. Det är SvD Näringslivs räntepanels råd till bolånetagare.

Under strecket
Publicerad

Räntepanelens Elisabeth Österman, Tomas Pousette och Annika Creutzer.

Foto: LARS PEHRSONBild 1 av 1

Räntepanelens Elisabeth Österman, Tomas Pousette och Annika Creutzer.

Foto: LARS PEHRSONBild 1 av 1
Räntepanelens Elisabeth Österman, Tomas Pousette och Annika Creutzer.
Räntepanelens Elisabeth Österman, Tomas Pousette och Annika Creutzer. Foto: LARS PEHRSON

Mycket talar för att räntorna förblir låga under förhållandevis lång tid framöver, åtminstone ett år framåt i tiden och så länge som inflationen fortsätter att vara låg. Räntepanelens Tomas Pousette, tidigare chefsekonom på SBAB, konstaterar att ECB fortsätter med penningpolitiska åtgärder ett år framöver och att det inte ser ut som att inflationstrycket inte är särskilt stort just nu, även om inflationen ändå rör sig uppåt.

– Det har aldrig varit så svårt som nu att förutse vad Riksbanken ska lämna för besked om räntan vid nästa räntemöte, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Tomas Pousette håller med om att det är svårt att säga något om hur Riksbanken kommer att agera framöver.

– Man får titta på kronans utveckling. Nu har den varit ganska stabil och kanske att Riksbanken känner att de inte måste göra mer. Det är redan mycket låga räntor. Men kanske kan de bli något lägre, säger Tomas Pousette.

Annons
Annons

Elisabeth Österman, tidigare vice förbundschef på Villaägarnas riksförbund, påminner om att förra beskedet om ytterligare en räntesänkning ändå överraskade eftersom det inte lämnades vid ett ordinarie räntemöte.

– Det gjorde det hela mer dramatiskt.

Annika Creutzer tror att räntorna kan bli lägre, vilket är bra att ha i åtanke för dem som funderar på bundna bolån. Så även om räntorna på lån med lite längre bindningstider på exempelvis sju och tio år verkligen kan tyckas fördelaktiga i dag så kan de bli lägre. Binder man på tio år ska man sikta på att få en ränta på 2,5–2,7 procent.

– Det finns nackdelar med bundet också, det kostar att lösa ut i förtid om man plötsligt skulle komma i behov av att flytta, säger Elisabeth Österman.

– Man kan förlora jobbet eller skilja sig. Man vet aldrig vad som händer, säger Annika Creutzer.

Hon råder att man ser till att rabatten man får av banken är inskriven i låneavtalet, och att man ser till att den inte försvinner.

**För bostadsrättsföreningar **kan däremot lån med längre bindningstider vara en fördel. Samtliga i räntepanelen är eniga om att föreningar bör vara tuffare i sina förhandlingar med bankerna. Och att det i lågräntetider är lägligt att se över sina lån. Dessutom bör bostadsrättsföreningar, med tanke på sina stora lån, kunna få en ränta som ligger en bit under rekommendationen för privatpersoner.

– Man har dubbelränterisk i nya föreningar där både föreningarna och de boende har stora lån och då kan det vara bra att binda föreningens lån på längre tid för att hjälpa till att få en säkrare kalkyl för framtiden, säger Annika Creutzer.

Annons
Annons

Tomas Pousette påpekar att för föreningar gäller det också att dela upp lånen och binda på olika tider så att man får en jämn förfallostruktur.

– Om alla lån faller ut samtidigt och ränteläget är något helt annat, så kan det bli obehagligt, säger han.

När det gäller den rörliga räntan för vanliga bolånetagare anser räntepanelen att man ska sikta på att få en ränta på 1,3 procent. Det innebär att det finns en prutmån på listräntorna på 0,5–0,7 procent.

– Man bör definitivt kunna hamna på 1,5 procent, men man kan komma lägre. En ränta på 1,2 procent är inte omöjlig i dag, säger Elisabeth Österman.

Som riktlinje kan man titta på vad Skandiabanken erbjuder för ränta med maximal rabatt och då hamnar man på 1,37 procent i ränta för tremånaderslånet.

**Många banker **kräver ett fullt engagemang från sina kunder för att man ska få den maximalt lägsta räntan. Ett otyg, anser räntepanelens medlemmar.

– Man ska inte gå med på att flytta hela sitt pensionssparande för att få lägre boränta, säger Annika Creutzer.

Och man ska inte slå sig till ro med att räntorna är låga, påpekar Elisabeth Österman.

Hur låter då bästa argumentet för att lyckas i förhandlingen med banken när reporäntan har hamnat på minussidan och förmodas vara låg länge?

– Jag är en bra och trygg kund. Av mig får ni en låneränta, det får inte banken på alla andra ställen. Det är ingen självklarhet längre, säger Annika Creutzer och tillägger att det mesta är uppochnedvända världen just nu och vi vet inte vart vi är på väg.

Tomas Pousette påminner om att bankerna har en mycket god lönsamhet och tål att pressas.

– Avkastningen på eget kapital är rekordhög, det finns att ta av. Och det går att pruta, säger han.

Han uppmanar oss att titta på hur billigt bankerna själva lånar.

– SEB:s upplåningsränta ligger på 0,4 procent. Lägger man på 0,9 procentandelar ovanpå det så hamnar man på en ränta på 1,3 procent och då har banken en god intjäning.

Uppge din bolåneränta i Räntekartan från SvD Näringsliv och se andras räntor.

Räntekartan: Kolla grannarnas räntasvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons