Annons

”Inte politiskt möjligt att stoppa vinster i välfärden”

Är det årets sämst tajmade affär? Precis när regeringen ska lägga fram proposition att stoppa vinster i välfärden betalar de anonyma norska bröderna Adolfsen 1,25 miljarder kronor för vårdjätten Frösunda Omsorg.

I sin första längre intervju någonsin med svensk media förklarar bröderna hur de tänkte.

Under strecket
Publicerad

Kristian och Roger Adolfsen.

Foto: Ingar StorfjellBild 1 av 1

Kristian och Roger Adolfsen.

Foto: Ingar StorfjellBild 1 av 1
Kristian och Roger Adolfsen.
Kristian och Roger Adolfsen. Foto: Ingar Storfjell

När SvD Näringsliv intervjuar Kristian och Roger Adolfsen, grundarna av Adolfsen group, hörs inte många spår av oro för att den svenska regeringen ska lyckas slå undan benen på välfärdsföretagen.

– Vi har gjort en analys av den politiska situationen i Sverige och vi drar slutsatsen att det inte finns en majoritet i riksdagen för att förslaget ska gå igenom, säger Kristian Adolfsen.

Han tror heller inte att frågan återuppstår efter valet.

– Vi tror inte att det är politiskt möjligt att besluta om så tuffa regler. Då kommer ingen att vilja driva sådana företag och det skulle skapa stora problem för samhället.

Hur skulle ni se på annan typ av reglering av välfärdsföretagen, såsom tuffare kvalitetskrav?

– Det är bara bra om man ställer tydligare krav. Om man ställer dem i samband med att man tar in anbud så vet vi vad som gäller, säger Kristian Adolfsen.

Annons
Annons

Roger Adolfsen berättar att de är vana från hemlandet Norge med att privata företag i vård och omsorg ifrågasätts.

– Vi har drivit omsorg i 20 år och varje gång det är val kommer frågan upp. Min känsla är att det är en fråga som finns för att politikerna ska ha något att prata om i valrörelsen och så begravs den mellan valen.

Adolfsen Group har haft ögonen på Frösunda Omsorg i nästan tio år. Det var nära både 2008 och 2010 , men båda gångerna blev prislappen för hög. 2015 inleddes den process med tidigare ägaren, det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital, som ledde till att Adolfsen nu tagit över bolaget.

– Frösunda kompletterar ganska väl våra övriga verksamheter, både produktmässigt och geografiskt. Vi är stora på förskolor, äldreboenden och LSS- och HVB-hem. Nu får vi in personlig assistans i hela Sverige.

Personlig assistans har samtidigt varit ett ifrågasatt område med mycket kritik om fusk och mygel. Varför vill ni in där?

– Vi ser en möjlighet för stora och seriösa aktörer. Några få små aktörer ödelägger för en hel bransch. De flesta är seriösa i branschen, men samtidigt kan vi se att det finns möjligheter att vara med i en professionalisering av den här branschen.

Hur ska ni sätta er prägel på Frösunda Omsorg?

– Frösunda kommer att drivas vidare som ett självständigt bolag. Så jag kan inte se att det kommer att bli några stora förändringar. Däremot kommer vi ju att försöka hitta synergier mellan dem och vår övriga verksamhet, där vi tar det som är bäst med Frösunda till befintliga bolag och vise versa, säger Kristian Adolfsen.

Annons
Annons

Vad skulle det kunna vara som ni kan tillföra Frösunda?

– Till exempel it-system och att hjälpa dem att bli ännu bättre när det gäller effektivitet och kvalitet.

Kristian och Roger Adolfsen har drivit bolag tillsammans sedan de båda var nyutexaminerade ekonomer på 80-talet. Sedan dess har de byggt upp ett av Norges största men också mest anonyma imperier, som i dag har 23 000 anställda och omsätter 13 miljarder norska kronor i Norge, Sverige men också i bland annat Tyskland och Polen.

Trots att bröderna verkat i Sverige i nästan 20 år är det här den första längre intervju som bröderna Adolfsen ger med svensk media.

– Vi gillar egentligen inte att synas, konstaterar Kristian.

Bröderna Adolfsen kallar sig "nästan halvsvenska". Deras mamma är från Sverige och Kristian själv är född här och bodde sina två första år i Köping.

I och med köpet av Frösunda har Adolfsen group nu flest anställda och största delen av omsättningen i Sverige.

Ni började med hotell och turism och har sedan utvecklats mot omsorg och vård Vad finns det för likheter?

– Det första vi gjorde var att vi köpte ett hotell. Sen lärde vi oss den branschen, och såg sedan att det finns likheter med äldreboende. Folk ska sova, äta och de ska ha aktiviteter och bra service. Det är en sak som skiljer och det är att på äldreboenden ska vi också ha vård och omsorg.

Frösundas vd Susanne Sidén säger till SvD att det ska bli skönt att slippa stämpeln att ha ett utländskt riskkapitalbolag som ägare.

Vad är skillnaden mellan er som ägare och en riskkapitalister?

– Vi är långsiktiga. En riskkapitalist har som idé att köpa utveckla och sedan sälja. Vi har som bolagsbyggare i princip ett evighetsperspektiv. Vi gillar att köpa och bygga bolag men gillar egentligen inte att sälja, säger Kristian Adolfsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons