Annons

Inte så ”hemligt recept” – flera frågetecken i menyn

China!
China! Foto: Tomas Oneborg

Trots traditionella kinesiska smaker når inte maten på China Kungsholmen några kulinariska höjder. SvD Krogguiden blir mätta men inte helt belåtna.

Under strecket
Publicerad

Öltankarna

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 3 av 6

Ack och ve – den typiskt svenska formen av kinesrestauranger som serverar nedtonad, förenklad asiatisk mat skapad för att tillfredställa våra nordiska lagomgommar är på väg att försvinna. Till och med paradrätten ”fyra små rätter” är numera en sällsynthet. Antalet nya kinesiska restauranger har däremot ökat explosionsartat. I dag kan man gå till Ho’s, Surfers, Tong, Asian Post Office...

Nya ”China! Kungsholmen” är systerkrog till ”China!” vid Skanstull. Här på Arbetargatan låg förut Proviant, en krog med eget mikrobryggeri. Och det var just öltankarna som lockade ”China!” att ta över lokalen. Än så länge har man två China Pale Ale på menyn, med en eftersmak av kolakaramell.

Att studera menyn tar sin rundliga tid: den innehåller många rätter men också små berättelser om rätterna. Matsalen är modernt inredd med avskiljande spaljéer.
Vid vårt första besök beställer vi två rätter var och får in dem i princip samtidigt på äkta kinesiskt sätt. Det är ett trivsamt sätt att äta – alla faten mitt på bordet.

Någon mousse hittar vi däremot inte.

Annons
Annons

Öltankarna

Foto: Tomas Oneborg

Vid vårt andra besök är det kaos och köket glömmer bort en rätt. Vår servitris behåller dock sitt lugn trots att hon är ensam. Vi äter våra starka Sichuangrönsaker till förrätt – bra hetta och krisp. Vi får förväntningar. Också för att den andra förrätten, revbensspjäll med cashewsås, är riktigt bra.

Gurka med vitlöksmousse är en snygg stapel gurkstavar. Någon mousse hittar vi däremot inte men stavarna serveras med hackad vitlök och chili. Inte heller luktar det fisk om ”fiskdoftande fläskstrimlor” men vi får veta att namnet beror på kryddor som förr användes till fisk.

Öltankarna
Öltankarna Foto: Tomas Oneborg

Köttet serveras med böngroddar i en sötsur sås med lite sting. Godkänt. Våra ångkokta dumplings har en diskret kryddad fyllning av fläskfärs. Xians Su anka är marinerad, kokad och sedan ugnstekt. Köttet är mycket mört, men den tjocka paneringen skrämmer – vi petar bort och doppar köttet i den fylliga sötsyrliga såsen. Ändå kvällens bästa rätt.

Den andra gången vi är där tar vi in Come Back-fläsk – som först är kokt och sedan stekt, det är gott men en aning hårdstekt – och för söt, dock med pigg paprika och lök. Vi äter också strimlat fläsk med ”vårlök” (eg salladslök reds anm), som också är mycket söt och saknar ingredienser som fördjupar smaken.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

De friterade bananerna med glass är en barnsligt god avslutning.

Desserter brukar inte vara något huvudnummer på kinesiska restauranger. Mangokrämen är en jolmig, stabbig historia. Lite roligare är de friterade bananerna med glass, det är en barnsligt god avslutning med lätt nostalgiska vibbar. Vi prövar också Triad-glass gjort på ”hemligt recept”: vanilj, jordgubbar och grönt teglass – inte mer hemligt än så. Bärnstensvalnötterna har man glaserat med, gissa. Socker. Gott, fast nog bäst som drinktilltugg.
Mätta blir vi. Portionerna är rejäla och vi erbjuds en doggybag om vi vill ta med resterna hem. Men maten ger oss få smakupplevelser och inga direkta överraskningar.

Nej, jämfört med en ”vanlig” restaurang i, säg Beijing, når maten på ”China!” inte några märkvärdiga höjder. Menyn imponerar genom sin bredd – man har också typisk kinesisk inälvsmat – men det tar nog ett tag till innan man hittar sin formtopp.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons