Annons

Olof Ehrenkrona:Inte så mycket nytt i regeringsförklaringen

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya statsråd tar över viktiga poster och kan ändra politiken.

Under strecket
Publicerad

Den mest intressanta ministerutnämningen planterades i Rapport dagen före det officiella tillkännagivandet och utrikesminister blev alltså som väntat Ann Linde. Vid tisdagens riksdagsöppnande återstod att presentera en ny arbetsmarknadsminister.

Valet föll på Eva Nordmark som har en gedigen erfarenhet från såväl SSU, det socialdemokratiska partiet som SKTF och TCO. Hennes första uppgift kommer att bli att sortera ut reformeringen av Arbetsförmedlingen som Ylva Johansson lämnar efter sig.

Johansson blir migrationskommissionär i Bryssel och får förmodligen den minst avundsvärda portföljen i hela kommissionen. Är det verkligen så klokt av von der Leyen att utse en svensk socialdemokrat om syftet är att nå en samsyn inom EU i migrationspolitiken. En bättre måltavla för Viktor Orbans anti-Brysselretorik är svår att tänka sig.

Det mesta som är konkret i regeringsförklaringen hade läckt ut i förväg. Gårdagens förmodligen viktigaste nyhet var att regeringen ska inrätta ett nationellt cybersäkerhetscenter. Det är ett bra förslag, även om det kommer sent. En bättre samordning av statens ansvar och splittrade åtaganden på området är absolut nödvändigt.

Annons
Annons

Utrikesministerbytet reser frågan om vi kan förvänta oss en förnyelse av utrikespolitiken. Kommer Sveriges intressen i närområdet att prioriteras högre? Vill vi försöka återta den position Sverige en gång hade i utformningen av EU:s gemensamma utrikespolitik? Finns det förutsättningar att förbättra relationerna med Israel?

Den nya kommissionen är bara ett steg i en personell förnyelse i Europa som kan få vittgående följder också för Sverige. I Frankrike försöker Macron att ta initiativet med en Rysslandspolitik som riskerar att gå på tvärs med viktiga svenska intressen. I Tyskland avgår Angela Merkel som förbundskansler. Och Sveriges traditionella allianspartner Storbritannien lämnar rådsbordet.

Sydeuropa sviktar under trycket från flyktingvågen och utvecklingslinjerna i Öst- och Centraleuropa är allt annat än entydiga. Vi är en del av ett Europa med utmaningar som växer i alla väderstreck. Detsamma gäller för åtskilliga medlemsländer, däribland Sverige.

Ett sävligt lugn präglade riksdagshuset under gårdagen. Världen utanför är desto oroligare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons