Annons

Café AtlantiqueTrumfkortet: En oansenlig men så populär fransk rätt

Foto: Tomas Oneborg

En i raden av ”slinka in för en bit mat och ett glas-krogar” som numera finns i Stockholm. Café Atlantique är kanske inte värt en omväg men vi gillar den opretentiösa hemma hos-känslan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Café Atlantique

Typ
Budget
Kontakt
Tegnérgatan 11, tel: 08-20 69 40.

Betyg: 3 av 6

Tegnérgatan är på väg att bli ett krogstråk, eller kanske en vinbarsgata. Lilla Café Atlantique har haft öppet sedan september 2019 har funnit sin publik i kvarteret. Till skillnad från grannen Savant Bar (ligger mittemot) som serverar kaffe och vin i en miljö som andas 2020 så vilar en pust av 1990-tal över Café Atlantique.

Men vad gör väl det? Ägarnas kärlek till allt som bjuds längs Atlantkusten går i alla fall inte att ta miste på.

Det är inte helt självklart vad detta är för ett ställe. Klart är att ingen bör förvänta sig en klassisk trerättersmiddag. Här serveras små enkla rätter som passar till ett glas vin från regionerna nära havet. Det är ett ställe att slinka in på för att träffa en kompis, eller varför inte en dejt, på väg hem från jobbet.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

En kväll är det så gott som tomt när vi kommer in. Nästa gång är det däremot full rulle. Båda ägarna, Elisabet och Mårten, skyndar för att alla ska bli serverade. Det tar en stund innan brödkorgen landar på vårt bord.

Vi får en känsla av att vara hemma i någons kök snarare än på restaurang. Maten känns också mer hemlagad än proffslagad med allt vad det innebär av brända kanter och rinniga gratänger.

Det är inte vackert men charmigt och mycket smakar gott.

Foto: Tomas Oneborg

Vi börjar med ostron. De säljs styckvis och serveras med citron och en lökvinägrett på balsamvinäger vilket ger lite sötma. Vi rekommenderas ett vitt vin från spanska El Bierzo El Zarzal med lätta ektoner. En trevlig bekantskap.

Varken brödet, osten eller päronet kommer till sin rätt.

Bland husets utbud av skaldjur finns Palourdes, handplockade snäckor från Normandie som här kommer simmande i en smörig sås. Det är inte direkt elegant men smakar läckert. Rillette på tonfisk är trevligt på en bit bröd men inte så mycket mer.

Något som känns mer svenskt än franskt är ”Les tartines”, typ varma mackor. Vi väljer en ”Poilânetartine med rouquefort och päron”. Det är en rejäl bit bröd av bästa sort men med smältande roquefort och päron ser det ganska trist ut och men varken brödet, osten eller päronet kommer till sin rätt.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Quiche serveras med ruccola och körbärstomathalvor som vi skulle kunna vara utan. Smaken på pajen är det dock inget fel på och det kan ju tyckas charmigt med den ojämna kanten.

Fisksoppan mättar bra. En rustik rätt med brödkrutonger och rouille vid sidan av.

Här serveras också den oansenliga men i Frankrike så populära rätten oeufs durs mayonnaise, ägg med majonnäs.

Om vi bodde i kvarteret skulle vi säkerligen slinka in.

Chokladmoussen är segt fluffig och kakaostinn precis som vi vill ha den. En lagom liten portion också, det tackar vi för. Det går också att få en liten kula glass, med smaker som hasselnöt eller salt kola. Det gillar vi.

Notan blir snäll. Rätterna kostar mellan 65 och 175 kronor och flera serveras som väl tilltagna portioner, perfekta att dela. Café Atlantique är kanske inte värt en omväg men om vi bodde i kvarteret skulle vi säkerligen slinka in lite nu och då för en bit mat och ett glas vin.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons