Annons

”Jag gör allt för att min familj ska komma hit”

Försörjningskravet har varit ett hinder för att Talal Trad ska kunna återförenas med sin fru och dotter. Med Januariavtalet väcks nytt hopp hos honom och tusentals andra men väntetiden för tillståndet är över ett år.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Talal Trad lyckades inte uppfylla de skärpta försörjningskraven. Det blev ett avslag på ansökan om familjeåterförening. Hade han fått uppehållstillstånd två månader tidigare så hade han inte omfattats av den tillfälliga utlänningslagen som infördes i juli 2016 i syfte att kraftigt minska antalet asylsökande.

I Talal Trads fall innebar de skärpta reglerna att han var tvungen att ha ett jobb och tjäna tillräckligt mycket för att kunna försörja sig själv och sin familj. En bostad av tillräcklig storlek och standard för familjen att bo i var också ett krav. Så frun och dottern fick inte komma till Sverige.

– Migrationsverkets säger att jag inte har tillräckligt med pengar över efter att hyran är betald. Så nu har jag skaffat en ny bostad som är mycket billigare, men jag får flytta till en annan stad och då förlorar jag mitt jobb. Men jag tänker att jag ska skaffa ett nytt jobb när jag flyttat. Jag har redan ordnat en praktikplats i den nya staden.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Min dotter var två månader gammal när jag lämnade Syrien. 

Samtidigt som Talal Trad kämpar för att få ihop ekonomin väcker överenskommelsen mellan S, MP, C och L nytt hopp. Om förslaget går igenom behöver han inte tänka på försörjningskravet. Hans fru och dotter kommer att få komma till Sverige ändå. Som ”alternativt skyddsbehövande” får han i så fall rätt till familjeåterförening, enligt samma premisser som gällde innan den tillfälliga utlänningslagen infördes.

– Jag hoppas. Det är inte lätt att leva såhär. Jag saknar min fru och mitt barn så mycket. Jag och min fru har varit gifta i fem år. Fyra av de åren har vi varit åtskilda. Min dotter var två månader gammal när jag lämnade Syrien. Jag tänkte att de skulle komma efter när jag kommit fram. Så blev det inte, säger Talal Trad.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Han kom till Sverige tillsammans med sina kusiner 2015. Två av dem fick permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening och två tillfälligt uppehållstillstånd utan rätt till familjeförening.

Talal Trads fru och dotter lyckades fly till Turkiet för två år sen. Han skickar pengar varje månad och pratar ofta med dem på telefon.

– Min dotter känner inte mig. Hon förstår inte att jag är hennes pappa, trots att vi hörs och ses nästan varje dag, säger Talal Trad och visar bild på en leende flicka med stora bruna ögon och det lockiga håret uppsatt i två tofsar på huvudet.

Annons
Annons

Han berättar att en av hans kusiner återvänt till Syrien. Han uppfyllde inte heller försörjningskraven och klarade inte längre av att leva utan sin familj.

Enligt överenskommelsen mellan S, MP, C och L väntas de nya reglerna träda i kraft när den tillfälliga lagen slutar gälla, det vill säga i juli 2019. Då har Talal Trads fru och dotter tre månader på sig att ansöka om familjeåterförening om han ska slippa försörjningskravet. Det är så lång respiten är på försörjningskravet för personer som fått uppehållstillstånd i Sverige som alternativt skyddsbehövande. Exakt hur många personer det handlar om är oklart. Regeringen har uppgett att 8 400 anhöriga kommer att beviljas uppehållstillstånd under tre års tid, men om Migrationsverket får större anslag från regeringen kan det röra sig om ytterligare flera tusen anhöriga, rapporterade Expressen nyligen.

Talal Trad är medveten om att det kan komma att dröja innan hans fru och dotter kommer till Sverige. Handläggningstiderna för anknytningsärenden är långa och för personer som befinner sig i Turkiet tar är genomsnittstiden för hela processen cirka 500 dagar.

– Jag gör allt, allt som krävs för att de ska komma hit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons