Annons

”Inte väsentligt för Säpo att få fällande domar”

Det påstådda terrordådet var tänkt äga rum någonstans i Sverige. Men redan före domen släpptes två av tre misstänkta för förberedelse till terroristbrott ur häktet efter beslut av domstolen, och de kan enligt flera experter komma att frias.

Publicerad
Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under en gryningsräd slog Nationella instatsstyrkan och Säkerhetspolisen till mot en lägenhet i Stockholmsförorten Akalla i april förra året. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund där man bland annat hittade en större mängd kemikalier.

Tre män anhölls då misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för det. Alla från Uzbekistan och Kirgizistan.

Annons

Fram till att den nästan 2 000 sidor långa utredningen offentliggjordes vid årsskiftet har det varit mycket tyst kring fallet.

Bevisningen består bland annat av att de tre huvudmisstänkta männen skulle ha skaffat och förvarat större mängder kemikalier och annan utrustning i avsikt att döda och skada människor i Sverige.

I männens mobiltelefoner och datorer hittades propaganda och avrättningsfilmer kopplade till IS, och även chattkonversationer där man använt olika kodord som, enligt åklagaren, skulle betyda terrordåd eller attack.

På sociala medier hade en av männen publicerat bilder på flera folktäta platser i Stockholm. Bilder som skulle kunnat vara möjliga attentatsmål, menade åklagaren under rättegången.

Men trots den långa utredningen har konkreta terrormål saknats, både när det gäller tid och plats. De åtalade männen förklarade sig i rätten; bilderna på folktäta platser togs för att visa vänner i hemlandet hur det såg ut i Stockholm, kemikalierna hade 46-åringen redan försökt göra sig av med till kommunen. Kommunanställda intygade om att så var fallet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Susanna Persson Öste /TT

Åklagarens utmaning har varit att lyckas bevisa att de olika omständigheterna sammantaget visar att de planerat ett terrordåd. Men terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk till hur åklagaren lyckades med det under rättegången.

– Rätten och försvarsadvokater fick åtskilliga gånger fråga åklagaren vad meningen var med att presentera vissa uppgifter. Det är ju viktigt att man presenterar den sammantagna bilden på ett pedagogiskt skickligt sätt. Det finns ju en lärdom här för Åklagarmyndigheten.

Vad händer om männen nu frias, skulle det kunna innebära en säkerhetsrisk?

– Det är bara Säkerhetspolisen som kan bedöma det. Men i och med att de redan har ansetts utgöra en säkerhetsrisk på grund av förberedelsebrottet, finns naturligtvis en risk. Men hur stor den är kan bara Säpo avgöra, säger Magnus Ranstorp.

Skulle en friande dom kunna påverka förtroendet för Säpo eller Åklagarmyndigheten?

– De har använt mycket resurser, tid och sin prestige i det här målet. De har ju också förväntat sig att det skulle finnas en rimlig chans till fällande dom.

Enligt Magnus Ranstorp är bevisen mot de totalt sex männen starkare när det gäller åtalspunkten om terrorfinansiering.

I tingsrättens dokument framgår att det inte längre finns skäl att hålla kvar två av tre misstänkta för förberedelse till terroristbrott, och därför släpptes männen i förväg. Den huvudmisstänkte 46-åringen, även han från Uzbekistan, hålls fortsatt frihetsberövad.

Runar Viksten fd. – chef för Försvarsunderättelsedomstolen.
Runar Viksten fd. – chef för Försvarsunderättelsedomstolen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Runar Viksten, tidigare chef för Försvarsunderättelsedomstolen och som själv dömde i Sveriges första mål om förberedelse till terroristbrott, tror männen helt kommer frias i förberedelsedelen.

– De som är släppta kommer nog inte dömas för förberedelse till terroristbrott, däremot finns möjligheten att den tredje som sitter kvar kommer dömas för det.

För en fällande dom måste åklagaren bevisa att brottet förberetts och att det funnits fara för brottets fullbordan, men också att det rör sig om just ett terroristbrott. De senaste åren har få terroråtal väckts, och antalet fällande domar är ännu färre.

– Statistiken talar emot den åklagare som försöker föra den här typen av åtal. Att statistiken ser ut som den gör är ju för att det är svårt att styrka förberedelsebrott, säger Viksten.

Men Runar Viksten tror inte att förtroendet för Säpo skulle påverkas om männen frias.

– För Säpo är det väsentliga inte att få fällande domar utan att förhindra terroristbrott. Hellre ingripa för tidigt än för sent, hellre riskera att det inte blir någon fällande dom. Något annat skulle ju inte accepteras av svenskarna, säger han.

Annons
Annons

Solna tingsrätt.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 3

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Foto: Susanna Persson Öste /TT Bild 2 av 3

Runar Viksten fd. – chef för Försvarsunderättelsedomstolen.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons