Annons

Per Gudmundson:Integration med betoning på inte

Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

”När jag var ung trodde jag att integrationen skulle gå av sig själv – men det kan jag inte intala mig längre”. Så säger den liberala skolministern i Danmark, Merete Riisager. Undervisningsministeriet har tillsammans med Udlændinge- og Integrationsministeriet analyserat skolresultat för andra och tredje generationens invandrare med ickevästligt ursprung. Studien visar att utbildningsglappet består över generationer.

I Danmark finns knappt 350 000 invandrare med ickevästlig bakgrund, och 150 000 barn till sådana. För den andra generationen, född och uppvuxen i Danmark, går det generellt bättre än för föräldrarna, men ändå med ett glapp till danskarnas nivåer. Den nya statistiken visar dock att integrationsprocessen tycks stanna upp. Den tredje generationen får inte bättre skolresultat än sina föräldrar.

Man ska akta sig för generaliseringar. Det finns stora skillnader inom gruppen. Flickor klarar sig generellt bättre än pojkar. Barn med turkiskt ursprung (drygt 40 procent) klarar sig sämre än dem med pakistanskt (drygt 20 procent). Socioekonomiska faktorer spelar roll, men studien framhäver föräldrarnas utbildningsnivå som avgörande. En annan anledning till integrationsmisslyckandet tros vara att när andra generationen gifter sig, så hämtas partnern från det gamla landet. På så vis tvingas varje ny generation börja om från början med språket i hemmet.

Gruppen är inte stor. Studien omfattar drygt 24 000 individer, varav 92 procent har ickevästligt ursprung. Men enligt prognoserna kommer gruppen att ha växt till 200 000 personer år 2060.

Det har inte gjorts någon motsvarande studie i Sverige vad gäller utbildningsresultat. Men en professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, undersökte 2009 inkomsterna bland barnbarnen till de invandrare som fanns i landet 1960.

Mats Hammarstedts studie ”Intergenerational mobility and the earnings position of first-, second-, and third-generation immigrants” visade att även om första generationen tjänade mer än svenskar (på den tiden hade Sverige primärt arbetskraftsinvandring), så hade försprånget vänts till ett minus i andra och tredje generationen. Problemet med assimiliation av invandrare kan uppstå även i efterföljande generationer, konstaterade professor Hammarstedt.

Förhoppningar att Sverige skulle klara saken bättre än Danmark torde vara förhastade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons