Annons

Per Gudmundson:Integrationsföredömet var rekryterare åt IS

Under strecket
Publicerad

En av de mest framträdande jihadisterna från Sverige kallade sig Ibn Mulaykah. Hans predikningar uppmanade muslimer i Sverige att ansluta sig till Islamiska staten. Han administrerade från 2011 en propagandakanal på Facebook, Ummah Nyheter, med nyheter om det heliga kriget för svensk publik. Och han lät översätta lärda skrifter för att rättfärdiga massmorden, såsom ”Vilka vi bör strida och döda, och varför vi bör strida emot dem och döda dem” av 1300-talsteologen Ibn Taymiyya.

Fram till sin död, troligtvis i samband med flyganfallen mot Raqqa i somras, gäckade han oss som granskat svensk jihadism. Vem var han?

I dagarna kunde dock journalisten Magnus Sandelin, författare till ”Svenska IS-krigare : från Al-Qaida till Jihadi Cool” (Fri Tanke, 2016), avslöja hans rätta identitet.

Bakom täcknamnet dolde sig den 31 år gamle Idris Cheway i Alby, Botkyrka, söder om Stockholm.

På många sätt passar han normalbeskrivningen – ung man i utanförskapsområde med ursprung i Afrikas horn – men till skillnad från många andra var han välanpassad. Han var rentav ett integrationsföredöme. Idris Cheway hade högskoleexamen och grundade själv föreningen Förortsakademikerna för att uppmuntra andra. Han hade jobb – på Arbetsförmedlingen, enligt uppgift till Sandelin.

Annons
Annons

Men han fungerade också som rekryterare åt IS. Han hade breda kontaktytor. Han var med och startade al-Taqwa ungdomsförening, i Skärholmens moské, och var engagerad i den ungdomliga, missionerande Dawah-rörelsen. Tillsammans med Södertörns Muslimska Studenter arrangerade man Dawah-kursen ”Call of duty” med instruktören Amanj Aziz – just nu omskriven för sin roll i America Vera Zavalas uppsättning ”Muslim ban” på Dramaten.

Redan 2009 nämndes en Idris i Alby i Säpos förundersökningar. Då förekom namnet i avlyssnade samtal mellan unga svensksomalier som stred för al-Shabaab. Men när en stor brottsutredning 2016 pekade ut honom som en av männen bakom ett omfattande momsbedrägeri, utfört av IS-medlemmar i syfte att finansiera jihad, hade han lämnat landet.

Hans sista predikan publicerades i april.

I nära ett decennium arbetade han för jihad. Svenska myndigheter saknade verktyg att sätta stopp. Inte här hemma, inte på väg till det heliga kriget, och inte vid fronten i Syrien.

Vi var naiva, brukar det heta. Men det var värre än så. Vi lät det ske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons