Annons

Margit Richert:Intelligens – så vet du om du är drabbad

Svär du som en borstbindare, är du konstant kåt, dricker du mycket och trivs bäst ensam? Då finns en stor risk att du tillhör de intelligentas skara.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Igor Stevanovic/IBL Montage: SvD
Foto: Igor Stevanovic/IBL Montage: SvD
Foto: Igor Stevanovic/IBL Montage: SvD

Få saker är så stigmatiserande som att vara ordentligt trög. Tappad bakom en vagn, bakom flötet, inte vassaste kniven i lådan, hjulet snurrar men hamstern är död – otaliga är våra omskrivningar för dessa våra mindre begåvade. Idiot är ett flitigt använt skällsord. Vi värderar helt enkelt tankeskärpa mycket högt. Men vad är ens intelligens? Eller, rättare sagt, hur känner man igen en riktigt klipsk människa?

Man ska ta populärvetenskapliga sammanställningar med en nypa salt, men ponera att de faktiskt stämmer. I sådana fall är det en speciell sälle de pekar ut, dessa ”femtioelva saker intelligenta människor har gemensamt”-listor: en knarkande nattuggla med alkoholproblem och få vänner. En rejält neurotisk typ som gärna talar med sig själv, svär som en borstbindare och dessutom är konstant kåt.

Annons
Annons

Men fram träder också en självdisciplinerad och målinriktad människa som älskar att läsa och grubblar mycket över själva tänkandet; en person med stor empatisk förmåga och stor nyfikenhet på sin omvärld.

Varför knarkar och dricker intelligenta människor i större utsträckning? Här behöver jag inte gå längre än till mig själv (jo, jag har papper på att jag är tämligen begåvad).

Alla dessa påståenden har ett visst stöd i vetenskapen (i alla fall finns det en eller annan studie som går utmärkt att vantolka för en lekman), vilket gör dem intressanta att undersöka. Varför knarkar och dricker intelligenta människor i större utsträckning? Här behöver jag inte gå längre än till mig själv (jo, jag har papper på att jag är tämligen begåvad) – ibland måste man helt enkelt få hjärnan att hålla käften, och då självmedicinerar man, tar ett slags semester från det eviga aptjatter det innebär att vända och vrida på tillvarons alla aspekter.

Dessutom är vi för smarta för att gå på skrämselpropaganda. Och inte är det så konstigt att intelligenta människor är mer neurotiska än andra – ett livligt intellekt ger en rik förmåga att föreställa sig allt som i varje given situation kan gå precis åt helvete.

Men vänner då? Varför har smarta människor färre intima sociala band? Står folk inte ut med dem? Eller står de inte ut med folk? Det verkar finnas en växelverkan. Klart är att intelligenta människor får mindre tillfredställelse av att socialisera – att ta en fika, att gå ut på lokal, att skvallra över en kopp kaffe på jobbet. Det ger inte samma kick som för normalbegåvade. Dessutom har intelligenta människor en förmåga att vara rätt enerverande (ställa jobbiga frågor, lukta illa, vända och vrida på allt) vilket gör att de inte alltid är några under av sällskapsdjur.

Annons
Annons

Är intelligenta människor verkligen kåtare? Vid toppuniversiteten Oxford och Cambridge lägger studenterna mest pengar på sexleksaker, enligt statistik.

Vem behöver för övrigt vänner när man kan tala med sig själv? Att klä tankar i språkdräkt gör att man tydligare får syn på dem och kan pröva dess giltighet, vilket tycks fungera självförstärkande: ju bättre du tänker, desto större behov av att formulera dig inför dig själv. Och vice versa. Det hänger ihop med det som kallas metakognition, eller förmågan – behovet av? – att tänka på hur man tänker. Att kunna granska sina egna tankar tycks hänga ihop med begåvning i stort. Vilket kanske inte är så konstigt – generellt brukar kvalitetskontroll vara en bra idé. Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är som bekant större.

Är intelligenta människor verkligen kåtare? Vid toppuniversiteten Oxford och Cambridge lägger studenterna mest pengar på sexleksaker, enligt statistik från en sexleksaksförsäljare. Samtidigt finns ett samband mellan hög IQ och sen sexdebut, och intelligenta människor tycks ha färre sexpartners och mindre sex rent generellt. Men är det frivilligt eller ofrivilligt? Och har de bättre sex när de väl kommer till skott? Eller tar smarta människor oftare saken i egna händer? Mer forskning krävs för ett uttömmande svar.

Men hur var det nu med självdisciplinen? Generellt har intelligenta människor mer av den varan, helt enkelt för att det krävs en välfungerande hjärna för att kunna intala sig själv att man kan skjuta upp behovstillfredsställelsen. Marshmallowexperimentet vid Stanford är vid det här laget välkänt. Ett antal barn fick välja mellan en marshmallow direkt eller två efter en kvart. Ungarna som bäst hanterade denna vidriga väntan var också de som klarade sig bäst i livet: vid en senare uppföljning visade de sig ha markant högre betyg och generellt klara tillvaron bättre.

Annons
Annons

Vad har då egentligen nyfikenhet med intelligens att göra? Borde inte det kloka medvetandet vara självtillräckligt, ett slags insulär kapsel, nog i sig självt. Stämmer inte bilden av intellektuella hjältar som en sorts tankens ensamvargar: den galne vetenskapsmannen i sitt labb, den uppburne författaren i sitt elfenbenstorn, den alienerade detektiven på jakt efter sanningen … Icke. Det tycks som om intelligenta människor får ut mer av även små aha-upplevelser i tillvaron.

Att förstå hur saker fungerar ger nämligen beroendeframkallande små kickar som triggar hjärnan att leta efter fler. Vilket också är förklaringen till att ett av mina bästa festminnen är en timslång diskussion med en kompis kompis som förklarade oljegrusets olika aspekter. Vem hade kunnat tro att det finns en sådan fascinerande artskillnad mellan varm- och kallblandade vägbeläggningar? Ja, vem.

För nyfikna människor finns inga ointressanta ämnen. Internet har gjort det hela värre – eller bättre? – vilket alla som ”bara skulle kolla en grej” på Wikipedia väl vet.

För nyfikna människor finns inga ointressanta ämnen. Internet har gjort det hela värre – eller bättre? – vilket alla som ”bara skulle kolla en grej” på Wikipedia väl vet. Plötsligt sitter man där med tio flikar öppna och har glömt både att äta lunch och gå ut med hunden.

Att intelligenta människor älskar att läsa är en sådan klyscha att det är ett under att den av allt att döma är sann. Detta förklarar varför högbegåvade ofta har ett större ordförråd (och varför de svär mer – de kan helt enkelt fler och roligare svärord). Det ger också en ledtråd till varför intelligenta människor får högt betyg i diverse empatitester. Att läsa är att flytta in i någon annans hjärna en stund och att öva på denna förmåga gör förstås att man har lättare att sätta sig in i andra människors sätt att se på världen.

Och har du läst så här långt så har du också tillbringat en liten stund i min hjärna, som enligt det certifierade intelligenstestet har en prestanda på IQ 143.

Hur kändes det? Kändes det? Fick du ut någonting av läsningen är risken stor att även du är drabbad av denna vår dolda folksjukdom: intelligens.

I SvD:s onlinekurs lär Mattias Ribbing dig att bli en mästare i minne – klicka på länken och läs mer goo.gl
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons