Annons

Intern kritik mot Trump: ”Lämnar kurderna att dö”

Nikki Haley uttrycker kritik mot Donald Trumps beslut att drar tillbaka trupper från norra Syrien.
Nikki Haley uttrycker kritik mot Donald Trumps beslut att drar tillbaka trupper från norra Syrien. Foto: AP

Republikanen Nikki Haley, tidigare USA:s FN-ambassadör, är kritisk till Donald Trumps beslut att dra undan trupper från nordöstra Syrien.

– Det lämnar kurderna att dö, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Graham kritiserar Trump.

Foto: AP Bild 1 av 1

Det var för ett år sedan som Nikki Haley, tidigare guvernör i South Carolina, meddelade att hon skulle avgå som USA:s FN-ambassadör.

Innan dess hade hon följt kampen mot IS i Mellanöstern och prisat den hjälp som amerikanska trupper på plats fått av olika rebellgrupper.

Nu uttrycker Nikki Haley besvikelse över Donald Trumps beslut att ge Turkiet fri lejd att ge sig in i nordöstra Syrien, ett område där just kurdiska styrkor varit så behjälpliga att bestrida IS.

Kurderna utgör nästan tio procent av Syriens befolkning, över 1,5 miljoner människor. 

”Vi måste alltid täcka upp för våra allierade, på samma sätt som vi förväntar oss att de täcker upp för oss. Kurderna var instrumentella i vår succéfyllda kamp mot IS i Syrien. Att lämna dem är ett stort misstag”, skriver Nikki Haley på Twitter.

Haley, som efter att ha lämnat politiken är styrelseledamot i flygplanstillverkaren Boeing, har tidigare beskrivit Trump som ”oförutsägbar” och att hon använde det faktumet för att få jobbet gjort som ambassadör.

Annons
Annons

Lindsey Graham kritiserar Trump.

Foto: AP Bild 1 av 1

Uppskattningen från SDF, de syriska demokratiska styrkorna, lät inte vänta på sig:

”Världen är beroende av starka amerikanska ledare som Haley. Vi hoppas att USA ändrar sitt beslut att dra sig ur vår gemensamma insats i nordöstra Syrien”, skriver man i ett meddelande.

Även Brett McGurk, tidigare ledare för USA:s globala koalition i kampen mot IS, är kritisk:

"Donald Trump är ingen befälhavare. Han tar impulsiva beslut utan kunskap och överväganden. Han skickar soldater in i hetluften utan back-up. Han skrävlar och lämnar sedan våra allierade blottade när motståndare synar hans bluff”, skriver McGurk på Twitter.

McGurk skräder inte orden:

”Efter ett telefonsamtal med en utländsk ledare (Recep Erdogan, Turkiets president) gav han en present till Ryssland, Iran och IS”.

IS-krigarna får en andra chans. De som tror att IS är besegrat får snart se.

Också Lindsey Graham, en av presidentens mest lojala republikanska försvarare i kongressen, uttrycker kritik:

”Det är kortsiktigt och oansvarigt. Den här impulsiva handlingen av presidenten tar bort der framgångar vi nått och skickar regionen in i ett framtida kaos.

Lindsey Graham kritiserar Trump.
Lindsey Graham kritiserar Trump. Foto: AP

Graham ser inte slutet på IS:

”IS-krigarna får en andra chans. De som tror att IS är besegrat får snart se”, säger Lindsey Graham, som även tillsammans med demokratiske senatorn Chris Van Hollen krävt att Turkiet ska uteslutas ur Nato om de attackerar kurdiska styrkor.

Donald Trump har även tillagt på Twitter att han kommer att förinta Turkiets ekonomi om landet överskrider sina befogenheter gentemot folket i Syrien, men menar att de är dags för andra länder än USA att se till att säkerheten efterlevs.

Turkiet har samtidigt meddelat att man är redo att gå in i Syrien. Tillgång till luftrummet blir en central fråga i det karga ökenlandskapet.

FN uppskattar att cirka 70 000 människor befinner sig i ökenlägret al-Hol. Av dem uppskattas runt 30 000 vara anhängare till terrorgruppen IS, enligt kurdiska myndigheter.

Efter reklamen visas:
Trump: Vi måste ta hem våra soldater
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons