Annons

Internationell röra efter nedskjutna ryska planet

Femton ryska militärer dödades när ett ryskt spaningsplan sköts ned i Syrien i veckan. Sedan dess har krigets olika aktörer skyllt på varandra.

Vem som slutligen får bära hundhuvudet är ännu oklart.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt Iljusjin Il-20-plan sköts ned i måndags kväll utanför den syriska kusten, vid Latakia.

Foto: Marina Lystseva/AP Bild 1 av 3

Israels försvarsminister Avigdor Liberman.

Foto: Petros Karadjias / TT / NTB Scanpix Bild 2 av 3

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah talade till sina anhängare via videolänk i onsdags.

Foto: Hussein Malla / AP Bild 3 av 3

Ett ryskt Iljusjin Il-20-plan sköts ned i måndags kväll utanför den syriska kusten, vid Latakia.

Foto: Marina Lystseva/AP Bild 1 av 1
Ett ryskt Iljusjin Il-20-plan sköts ned i måndags kväll utanför den syriska kusten, vid Latakia.
Ett ryskt Iljusjin Il-20-plan sköts ned i måndags kväll utanför den syriska kusten, vid Latakia. Foto: Marina Lystseva/AP

Händelsen i måndags kväll är typisk för hur kaotiskt och rörigt det kan bli i en konflikt där det är så många utländska aktörer inblandade. Håll i er nu.

Ett ryskt spaningsplan sköts av misstag ned av det syriska luftvärnet. Syriernas avsikt var att skjuta mot fyra israeliska stridsplan som utförde en attack mot iranska mål i Syrien. Iranierna var på väg att smuggla vapen från Syrien till Hizbollah-milisen i Libanon. Enligt uppgifter ska dessutom en fransk korvett vid samma tid ha avfyrat en robot utanför Syriens kust, men detta förnekas bestämt av fransmännen.

Att ett ryskt plan skjuts ned av den syriska regimen, som är allierat med Ryssland, är högst pinsamt och irriterande för Kreml. Och förstås även för Assadregimen. De ansvariga syrierna kommer säkerligen att straffas. Men det ryska försvarsdepartementet har också varit ovanligt kritiskt mot Israels agerande som det kallar en ”provokation”.

Annons
Annons

Israels försvarsminister Avigdor Liberman.

Foto: Petros Karadjias / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

Ryssarna hävdar att de israeliska stridsplanen använde det ryska planet som en sköld för att skydda sig från syrisk luftvärnseld och att israelerna dessutom meddelade ryssarna alldeles för sent att de tänkte attackera iranierna.

Israels försvarsminister Avigdor Liberman.
Israels försvarsminister Avigdor Liberman. Foto: Petros Karadjias / TT / NTB Scanpix

I ett telefonsamtal på tisdagen mellan ryska försvarsministern Sergej Sjojgu och hans israeIiska motpart Avigdor Liberman sa Sjojgu att skulden enbart är Israels, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Senare samma dag antog president Vladimir Putin däremot en mer försonlig ton och sa att Israel inte var ansvarigt och att nedskjutningen berodde på en ”kedja av olyckliga omständigheter”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu framförde sina kondoleanser till Putin med tillägget att de ryska soldaternas död var Syriens fel. Även Syriens president Bashar al-Assad beklagade det inträffade men hävdade att det var ett resultat av Israels ”arrogans och fördärvlighet”.

Israel ser det som självförsvar att angripa vapenleveranser avsedda för libanesiska Hizbollah-milisen, som man redan utkämpat ett par krig med. Under de senaste 18 månaderna har Israel attackerat över 200 mål inne i Syrien med kopplingar till Iran eller Iranstödda miliser.

Hittills har Ryssland inte brytt sig om att Israel attackerar iranska mål i Syrien, trots att Iran precis som Ryssland stödjer Bashar al-Assads regim.

Annons
Annons

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah talade till sina anhängare via videolänk i onsdags.

Foto: Hussein Malla / AP Bild 1 av 1

För att bevisa att de israeliska stridsplanen inte agerat illa mot det ryska planet flög en delegation ledd av israeliska flygvapenchefen till Moskva på torsdagen för att presentera flygdata som visar Israels oskuld.

Samma dag twittrade den ryska ambassaden i Israel ut en hotfull tweet, där det trots Putins försonande uttalande om ”olyckliga omständigheter” slogs fast att Moskva betraktar Israels agerande som ”oansvarigt” och att Ryssland kommer att vidta alla nödvändiga mått för att ”eliminera hot” mot deras soldaters liv.

På fredagen kom också uppgifter om att Ryssland avfärdar de flygdata som den israeliska delegation presenterat i Moskva. Det ryska flygvapnet ska också ha uppmanat Israel att genomföra en ny utredning.

Det tyder på att Ryssland trots allt vill lägga åtminstone en del av skulden på Israel och att ryssarna kanske inte kommer att vara lika tillåtande gentemot de israeliska angreppen mot iranska mål i framtiden.

Eftersom en av anklagelserna mot israelerna är att de meddelade Ryssland för sent om den förestående attacken, skulle ryssarna kunna kräva att israelerna informerar betydligt tidigare om kommande attacker. Sett ur Israels synvinkel finns då risken att informationen ”läcker” så att Iran hinner flytta vapnen före attacken.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah talade till sina anhängare via videolänk i onsdags.
Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah talade till sina anhängare via videolänk i onsdags. Foto: Hussein Malla / AP

Som en retsam kommentar till Israel sa Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i veckan att hans milis redan har den typ av precisionsmissiler som Israel vill förhindra att Hizbollah skaffar sig.

– Jag rekommenderar honom att han tänka sig noga för, inte en gång, utan tjugo gånger, innan han attackerar oss, annars kommer han att åka på en smäll han inte ens kan föreställa sig, kommenterade Israels premiärminister Netanyahu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons