Annons

Internutredning på UD efter Gui Minhai-möte

Sveriges ambassadör i Peking anklagas för att ha varit inblandad i det inofficiella möte som hölls mellan den fängslade Gui Minhais dotter och kinesiska representanter i Stockholm. UD kommer nu att utreda ambassadörens agerande.

Under strecket
Publicerad

Angela Gui, dottern till Gui Minhai som blev kidnappad i Thailand 2015 och är fängslad i Kina. Arkivbild.

Foto: Anders Ahlgren / TT

Angela Gui, dottern till Gui Minhai som blev kidnappad i Thailand 2015 och är fängslad i Kina. Arkivbild.

Foto: Anders Ahlgren / TT
Angela Gui, dottern till Gui Minhai som blev kidnappad i Thailand 2015 och är fängslad i Kina. Arkivbild.
Angela Gui, dottern till Gui Minhai som blev kidnappad i Thailand 2015 och är fängslad i Kina. Arkivbild. Foto: Anders Ahlgren / TT

Den i Kina fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter, Angela Gui, flög i januari till Sverige för ett möte med kinesiska representanter i Stockholm. Hon trodde att mötet skulle hjälpa fadern men i stället möttes hon av hot och försök att manipulera henne till tystnad, enligt henne själv.

– Det är bisarrt. De vill bara att jag ska vara tyst så att de har fria händer att göra som de vill med min pappa, berättade Angela Gui under en tidigare intervju i SvD.

Hon berättar hur två män som sa sig stå i kontakt med den kinesiska regimen vid upprepade tillfällen under mötet ska ha hotat henne med att hon inte skulle få se sin far igen om hon inte gick med på deras krav. Delar av dessa krav var att hon inte skulle prata med medier om faderns öde.

Annons
Annons

Angela Gui vägrade att gå med på villkoren som hon beskriver som ”oseriösa”. Hon återvände till London både arg och besviken.

Under onsdagen uppgav Angela Gui att Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, ska ha varit inblandad i det ofruktsamma mötet. Angela Gui skriver att ambassadören spelade en central roll för att mötet kom till stånd.

Lindstedt ska enligt Angela Gui varit den som rekommenderat henne att åka på mötet med de två männen. Ambassadören ska sedan ha närvarat under mötet i Stockholm och uttryckt sig delvis positivt till de vilkor som de kinesiska företrädarna ställe.

Ambassadörens inblandning i mötena var dock inget utrikesdepartementet, UD, själva kände till:

– UD i Stockholm kände inte till de här mötena i förväg utan fick kännedom om det först efter att de ägt rum, säger Patric Nilsson, presschef på UD, till SvD.

Brukar kommunikationen mellan Stockholm och ambassaderna gå till på det sättet?

– Nej, det är inte praxis. När vi fick kännedom om vad som skett så misstänkte vi att kommunikationen inte skett som den bör.

Patric Nilsson säger att UD nu startat en intern utredning om händelsen:

– Vi har inlett en intern utredning om möjligt felaktigt agerande från ambassadörens sida.

Under tiden utredningen pågår är Anna Lindstedt hemkallad.

– Peking har fått en ny tillförordnad chef och den berörda ambassadören kommer inom kort att komma till Stockholm.

Är inte ett möte vars syfte tycks ha varit att tysta ner Angela Gui i strid med den linje som UD förespråkar?

– Jag kommer inte att gå in på detalj i det som hänt på de här mötena. Angela Gui har uppgett att hon upplevde en hotfull stämning, skulle det vara fallet ser UD givetvis mycket allvarligt på det. Yttrandefriheten är otroligt viktig.

Påverkar det som hänt UD:s framtida arbete med att få Gui Minhai frigiven?

– Vi har haft, och fortsätter ha, en tät kontakt med Angela Gui. UD kommer att fortsätta arbeta outtröttligt för att Gui Minhai friges.

SvD söker Anna Lindstedt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons