Annons

Per Gudmundson:Invandring – en fråga som alla andra

Under strecket
Publicerad

I dag skulle Stefan Löfven berätta för talmannen vilka partier som ingår i regeringsunderlaget inför statsministeromröstningen. Men efter utspelen från Centerpartiet och Liberalerna är ovissheten betydande – och Löfven har beviljats två dygn ytterligare tid.

85 dagar har gått sedan valet, och ännu har man inte kunnat utse regering. Och allt har en enda orsak: svårigheten att förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Det sägs ofta att vi håller på att få en ny politisk skala, och att den gamla mellan höger och vänster inte längre gäller. Stämmer det?

Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet har siffror som antyder att skalan inte ger sig så lätt.

När statsvetarna frågade partisympatisörer och väljare inför höstens val om hur de placerade sig själva politiskt och hur de uppfattade partiernas positioner blev bilderna slående. Korrelationen mellan höger/vänster och restriktiv/generös asylpolitik blir allt tydligare, enligt den graf som professor Henrik Ekengren Oscarsson förhandsvisat på twitter. Invandringsfrågan tycks med tiden smälta in i den traditionella skalan.

Blockpolitikens död ser inte ut att vara omedelbart förestående, att döma av vad väljarna uppgett. Tyvärr verkar de ha glömt att meddela Centerpartiet och Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons