Annons

Investor: Positivt med vinster från flyktingboenden

Investor, Aleris ägare, ser det som självklart att vårdbolaget måste gå med vinst i hanteringen av ensamkommande flyktingbarn.

Under strecket
Publicerad

Johan Forssell, vd för Investor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Johan Forssell, vd för Investor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Johan Forssell, vd för Investor.
Johan Forssell, vd för Investor. Foto: Lars Pehrson

Att lönsamheten går upp när fler trängs på boendena vill Investors vd Johan Forssell dock inte kommentera, när SvD Näringsliv träffade honom för en intervju tidigare i september.

Aleris erbjuder asylboende, transitboende, boende för dem som fått permanent uppehållstillstånd och stödboende. Det är dyra tjänster för kommunerna att köpa in och i och med att allt fler söker sig till Sverige blir behovet av hjälp allt mer desperat.

På Aleris hemsida kan man läsa följande:

"Med oss blir det enkelt för kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Från beslut till placering behövs bara ett beslut från kommunen – Aleris Ensamkommande gör resten!"

Hur påverkar det Investors varumärke att Aleris vinster delvis kommer från boende för ensamkommande flyktingbarn? Det vill säga att man gör pengar på nödställda?

Annons
Annons

– Jag anser att Aleris har en mycket väl fungerande verksamhet inom det området. Bolaget bidrar till att kunna ta hand om ensamkommande flyktingbarn på ett bra sätt. Så från Investor ser vi det som positivt, säger Johan Forssell till SvD Näringsliv.

Vid årsskiftet drev Aleris sex olika boenden för ensamkommande flyktingbarn. I och med den kraftigt ökade flyktingvågen, på grund av kriget i Syrien, tar Aleris in en större mängd barn än vad man ursprungligen har platser till.

Kommer verksamheten att växa i och med flyktingströmmarna?

– Jag vet inte, om jag ska vara ärlig. Detta är en mindre del av Aleris verksamhet. När jag själv var ute och arbetade i Aleris förra året fokuserade jag på hälso- och sjukvårdssidan, som är den dominerande verksamheten.

Man tar in flera ensamkommande flyktingbarn och tar emot samma pengar per person som tidigare utan att Aleris kostnader egentligen ökar. Hur ser du på den hävstången?

– Det är viktigt att understryka att företag måste gå med vinst. Annars kan man inte investera i verksamheten, och kan man inte investera i verksamheten så går det inte att utveckla den. Det gäller förstås även på det här området.

Vill du, som vd på Investor, att den här verksamheten ska fortsätta att växa hos er?

– Som ägare ställer jag krav på att alla företagets tjänster ska vara högkvalitativa. Sedan måste Aleris ledning och styrelse bedöma om bolaget kan möta behoven som finns, och därmed om denna del av Aleris verksamhet ska växa, säger Forssell.

Men är det inte moraliskt svårare att tjäna pengar på nödställda människor än på andra tjänster eller produkter? Varje vinstkrona som Aleris skulle avstå till flyktingarna skulle komma dem till godo.

– Ersättningsnivån till både offentliga och privata utförare är ju lika, så mångfalden av utförare gör att man kan hitta innovativa och effektiva metoder utan att det kostar mer. Det tror jag är bra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons