Annons

”IOK röstade på gamla idéer – grattis Italien”

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd i Stockholm, beklagar beskedet.
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd i Stockholm, beklagar beskedet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Känslan inför omröstningen om värdlandet för vinter-OS och Paralympics 2026 var viss fördel Italien – och så blev det. Förbannelsen för Sveriges del håller i sig – det varje sjunde gången som Sverige ansökt om ett vinter-OS men röstats ner av Internationella Olympiska Kommittén.

Under strecket
Publicerad

Det senaste dygnets lobbyarbete och mingel, bland kungligheter, tidigare OS-hjältar och idrottspampar i Lausanne i Schweiz räckte inte för Sverige. Tidigare har Sverige ansökt om sex vinterspel och ett sommarspel, men alltid förlorat de avgörande OS-omröstningarna. Den förbannelsen håller alltså i sig.

Efter omröstningen i Schweiz stod det klart att den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, ansåg att Italien är bättre lämpat.

Italienarna tog hem arrangemanget för tredje gången. Nu med 13 rösters marginal – 47 delegater röstade för Milano-Cortina och 34 för Stockholm-Åre.

Den italienska delegationen utbrast i sång och jubel, medan den svenska namnstarka delegationen var tydligt besviken och allvarlig. Sveriges bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) tog till orda på scenen efter beskedet:

– Jag gratulerar Milano till segern. Vi slog er i en match som tog oss till fotbolls-VM. Nu slog ni oss, så det står 1—1 nu, sade han.

Alpina legendaren Anja Pärson, med tre OS-medaljer på kontot, suckar över att Sverige förlorade omröstningen.

Annons
Annons

– Nu känns det tungt. Det är jättetråkigt för Sverige. Det kändes som vi borde ha tagit det, säger Anja Pärson till TT.

Sveriges budget har varit ett frågetecken och även ändrats i slutskedet. IOK ansåg att Sverige hade räknat för högt när det kom till bidraget från den internationella kommittén.

Stödet hemifrån visade också att 83 procent av italienarna vill ha ett OS på hemmaplan, att jämföra med 55 procent i Sverige.

Stockholms stads idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) säger till SvD att beslutet är ”oerhört tråkigt”.

– Vi anammade det nya konceptet som IOK drev, Agenda 2020. Vi levererade verkligen det, men de valde att inte följa sina egna riktlinjer vilket är väldigt olyckligt.

Han säger att IOK valde ett traditionellt upplägg när de valde Italien.

– Vårt koncept var verkligen hållbart samtidigt som vi värnade skattebetalarnas pengar. Man sade sig vara mogen för något nytt, men det var man inte. De sa också att skrytbyggenas tid ska vara förbi, vi får hoppas att Milano kan leverera det, säger Jonas Naddebo.

Även Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, beklagar beslutet.

– IOK beställde, vi levererade och ändå röstade de på gamla idéer. Men det är bara att gratulera Italien.

Hon har tidigare kritiserat majoriteten i Stockholms stad för att bjuda in till OS med armbågen, för att dåvarande idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) sagt att staden inte vill vara en del av arrangemanget.

– Vi har hört det kluckas från IOK-delegaterna att Stockholm inte har skrivit under avtalet, medan Milano har en oerhört dedikerad borgmästare som står upp för det till 110 procent. Det är klart att det kan spela in.

Annons
Annons

– Det är mycket tråkigt att vi inte kunnat stå upp för ansökan gemensamt, väldigt ledsamt, säger Karin Wanngård till SvD.

Sverige höll sin tekniska presentation inför IOK:s delegater på måndagsmorgonen för att försöka övertyga de röstberättigade. Hockeylegenden Peter Forsberg var inte helt nöjd med det han såg i publiken under presentationen.

– Det var fyra av delegaterna som satt och sov under delar av presentationen. Det är otroligt att man inte kan hålla sig vaken. Det är omröstning vart fjärde år om vinter-OS och vår presentation tog runt 30 minuter, sade han till SVT.

Nederlaget i omröstningen kan innebära att Sverige går miste om en positiv ekonomisk skjuts, även om en halv miljon besökare också utsätter trafik, säkerhet och infrastruktur för en viss press.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist brukar OS generellt ha en positiv inverkan på ekonomin.

– Man sätter ett land på kartan och man kommer under två veckor att få ökat resande och en ökad konsumtion. Det man kan se vid större evenemang är att detaljhandeln går upp och restauranger får mer att göra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons