Annons

USA tänker inte diskutera truppåtertagande

Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi. Arkivbild.
Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi har bett USA att skicka en delegation till Bagdad för att inleda förberedelserna för att ta hem sina trupper från Irak på ett säkert sätt.

Men USA tänker tills vidare inte diskutera frågan.

Under strecket
TT
Publicerad

"För närvarande skulle någon delegation som skickas till Irak ägna sig åt att diskutera hur vi bäst återknyter till vårt strategiska partnerskap – inte för att diskutera trupptillbakadragande", skriver Morgan Ortagus, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, i ett uttalande.

Adil Abd al-Mahdi uppmaning kom i ett telefonsamtal med USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

USA har runt 5 200 soldater på baser i Irak. Uppdraget är att stötta lokala styrkor i arbetet med att stoppa den terrorstämplade extremistgruppen IS. Den USA-ledda alliansen bjöds in till landet av den irakiska regeringen 2014.

I söndags antog det irakiska parlamentet en resolution som kräver att alla utländska soldater ska avlägsnas från landet.

Enligt resolutionen ska regeringen säkerställa att de utländska styrkorna inte längre får utnyttja Iraks mark, luft och vatten.

Dagen efter skickade USA ett brev till Bagdad, där det stod att USA förbereder sig för att lämna Irak. USA:s försvarshögkvarter sade dock i efterhand att brevet skickats av misstag, men Adil Abd al-Mahdi bestrider den uppgiften och har krävt att Washington klargör sina intentioner.

Enligt uttalandet av Ortagus är dagens amerikanska militära närvaro i Irak "lämplig". Men samtidigt bör en diskussion inledas mellan USA och Irak om det ekonomiska, finansiella och diplomatiska samarbetet, enligt uttalandet.

Många parlamentsledamöter i Irak har reagerat starkt på USA:s drönarattack i Bagdad förra veckan där bland annat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandi dödades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons