Annons

Daniel Schatz:Iran fortsätter att förtrycka sitt folk

Irans utrikesminister Javad Zarif i samspråk med statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi.
Irans utrikesminister Javad Zarif i samspråk med statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Iran förstörde i dagarna 100 000 parabolantenner med hänvisning till att satellitsändningar undergräver moralen i det slutna landet.

Det råder en missuppfattning om att respekten för mänskliga rättigheter ökat i den islamiska republiken sedan Hassan Rouhani tog över presidentskapet och sanktionerna mot landet hävdes. Detta är felaktigt.

Avrättningarna fortsätter. Kvinnor lever som andra klassens medborgare. Dissidenter torteras. Homosexuella hängs i lyftkranar. Journalister och intellektuella fängslas. Minoriteter förföljs. Hetsen mot västvärlden fortgår liksom stödet för den internationella terrorismen.

Samtidigt som avrättningarna ökar, storsatsar regeringen på att fördjupa Sveriges utbyten med Teheran. Bilder där statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi ler ikapp med Irans utrikesminister Javad Zarif kablades ut från Rosenbad förra månaden.

Det är hög tid att regeringen ställer handfasta krav på de leende mullorna i Teheran innan vargen i fårakläder släpps in i stugvärmen. Det hopp om ett liv undan förtryck som förmedlas genom parabolernas satellitsändningar måste omsättas i verklighet.

Allt annat vore ett svek mot dem som riskerar sina liv för frihet och den utrikespolitik som säger sig vilja främja respekt för demokrati och mänskliga rättigheter i världens länder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons