Annons

Jenny Nordberg:Irans utrikesspel lurar skjortan av Trump

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Patrick Semansky /AP

När Trump hotar Iran med krig är han själv den som blir förödmjukad. Samtidigt visar Iran hur effektivt de kan hota och attackera utan att kriga på egen hand. Och det lär bara bli värre.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump verkar inte villig att gå i krig med Iran.

Foto: Evan Vucci /APBild 1 av 1

NEW YORK. Stora och hotfulla utfästelser om krig med Iran blev till slut några fler sanktioner, ytterligare ett amerikanskt krigsfartyg till Persiska viken och fler amerikanska soldater till Saudiarabien, som bett om hjälp efter att ha fått sin oljeproduktion bombad.

Men den amerikanska kärleken till Saudiarabien är begränsad, och sträcker sig definitivt inte till att gå i krig för deras skull, visade det sig mycket tydligt i veckan.

Att kriga för olja är inte heller någon särskilt lättövertalad till nuförtiden. De flesta av Donald Trumps mer försiktiga generaler finns förvisso inte kvar, men även den förre nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton är borta. Han var den som längst och allra mest ihärdigt förespråkade krig med Iran, utan framgång.

Kärleken till låga bensinpriser är däremot beständig i USA och på så vis är utrikespolitik gentemot Iran också viktig inrikespolitik för den president som vill bli omvald. Nyss hotade ju Trump Nordkorea med krig, men att helt köra huvudet i väggen när det gäller Iran ger honom själv betydligt större problem.

Annons
Annons

För just nu finns inga riktigt bra alternativ, varken för att säkra bensinpriser eller för att uppnå någon form av förbättrade relationer med Iran, säger Suzanne Maloney, som är Iran-expert på tankesmedjan Brookings i Washington DC och tidigare rådgivare till Obama-regeringen.

Det noterades och höjde definitivt nivån av diplomatisk stress, men det gav inga effekter på sanktioner.

Det i sin tur påverkar hela världen, som kan se fram mot ett allt mer öppet aggressivt Iran, tror hon.

Iran har nämligen en strategi som de haft framgång med många gånger förr – att provocera fram oro runt om i Mellanöstern genom småskaliga attacker. Efter att Trump slängt ut kärnvapenavtalet och i stället infört hårda sanktioner började Iran så småningom provocera tillbaka. Hårt.

Det började i våras, med att tankfartyg som transporterar olja attackerades, liksom pipelines och hamnar. Ett förarlöst amerikanskt övervakningsplan sköts ner. Det var inga stora angrepp, och ofta utan att Iran själva medgav att de stod bakom dem. Samtidigt som Iran bröt mot sitt exportembargo genom att sälja olja under bordet till dem som kunde betala.

Det noterades och höjde definitivt nivån av diplomatisk stress, men det gav inga effekter på sanktioner. Då var det dags för något betydligt mer aggressivt som höjde nivån flera steg: när två saudiska oljefält attackerades med missiler gjorde det att motsvarande hälften av den dagliga oljeexporten därifrån inte kunde utvinnas.

Trots att Saudiarabien har reserver och kan fortsätta exporten ett tag på samma nivå så visar det hur extremt känslig hela verksamheten är, och hur lätt den är att slå ut. Oljepriserna höjdes direkt.

Annons
Annons

Donald Trump verkar inte villig att gå i krig med Iran.

Foto: Evan Vucci /APBild 1 av 1
Donald Trump verkar inte villig att gå i krig med Iran.
Donald Trump verkar inte villig att gå i krig med Iran. Foto: Evan Vucci /AP

Iran tog inte på sig de attackerna heller, men det mesta pekade på att de låg bakom det hela. Iran, där den mer konservativa falangen nu styr, räknade förvisso med att Trump var mer av en Twitter-krigare än någon annan sorts krigare. Men var samtidigt helt förberedda på något annat, tror Suzanne Maloney:

”Jag föreställer mig att de räknade med någon form av vedergällning och var redo att betala priset. Det skulle inte bli någon invasion eller bombmattor, utan ett begränsat anfall med mindre skador i så fall.”

Något sådant skulle inte ha påverkat den iranska ledningens kontroll över befolkningen, förklarar hon. Tvärtom skulle de kunna ha använt det som ett sätt att elda upp iranier gentemot USA och stärka sin egen ställning. När det inte blev någon motattack från USA i någon form vinner de ändå poäng hos den egna befolkningen, som ser att en hårt provocerande linje mot Saudiarabien och USA tycks fungera utan att ge särskilt mycket respons.

Just nu har Iran lyckats med exakt det de föresatt sig: att pressa upp oljepriserna på längre sikt, och samtidigt förödmjuka USA:s president, som än en gång hotar med världskrig men sedan helt backar. Hela Trumps teknik går ju ut på att hela tiden höja hotnivån, för att sedan vara villig att ”ta ett möte” framför tv-kameror och försöka plocka poäng på att ha fått en diktator till förhandlingsbordet. Vad resultatet sedan blir är av mindre betydelse.

Annons
Annons

Problemet med Iran är ju inte heller bara Iran, utan också alla andra miliser de har till sitt förfogande.

Detta erbjudande har han också lagt fram för Iran, utan att ha mötts av något som helst intresse. I stället har han ett sämre läge än förut.

Och även om ingen vill ha fullskaligt krig med Iran skulle någon form av hårdare markering från USA:s sida – till exempel en mindre attack – ha varit bättre för att svara på bombningarna i Saudiarabien, tror Suzanne Maloney.

En helt fredlig linje och att bara lyfta sanktioner kommer inte heller lösa problemen, och det vore politiskt orealistiskt även om USA skulle få en demokratisk president nästa gång. För Iran lär inte vara så intresserade av att förhandla ett nytt kärnvapenavtal med USA i brådrasket.

Problemet med Iran är ju inte heller bara Iran, utan också alla andra miliser de har till sitt förfogande. Utöver kriget i Jemen, där Iran sponsrar ena sidan, finns både Iran och Hizbollah-förgreningar även i Syrien, Irak, Libanon och Afghanistan. Där finns många alternativ för att ge sig på USA i form av exempelvis ambassader, och även amerikanska soldater. För att inte tala om Israel.

En rapport från Center for Strategic and International Studies i Washington DC beräknar att Iran i tillägg till sin egen militär de senaste tio åren också har ”odlat fram” ytterligare 180 000 personer i olika rebell- och terroristkonstellationer över hela Mellanöstern som står på deras sida.

Så kan Iran bara fortsätta att dirigera terrorattacker på olika platser som de gjort hittills?

”Det tror jag absolut. Det blir bara värre för varje dag just nu”, säger Suzanne Maloney. ”De kommer att fortsätta höja nivån hela tiden – och det kommer bli fler angrepp av det här slaget.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons