Annons

Iran tappar inflytande i Syrien – backar ur militärt

Ett hus i Damaskus som enligt syriska myndigheter träffades av en attack från Israel. Fyra iranstödda soldater dödades.
Ett hus i Damaskus som enligt syriska myndigheter träffades av en attack från Israel. Fyra iranstödda soldater dödades. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Iran drar tillbaka trupper från Syrien till följd av försämrad ekonomi och israeliska attacker, hävdar israeliska försvarskällor. Attackerna kommer att fortsätta tills iranierna helt lämnar Syrien.

Under strecket
Publicerad

Israels försvarsminister Naftali Bennett aviserar fortsatta angrepp mot Iranrelaterade mål i Syrien.

Foto: Abir Sultan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Det israeliska flygvapnet har intensifierat sina attacker mot mål i Syrien den senaste tiden, enligt syriska medier. De har riktat sig mot vapenlager, vapenfabriker, luftvärnsbatterier och observationsposter längs gränsen till Israel.

I måndags angreps en anläggning söder om Aleppo. Den tillhör det syriska centret för vetenskapliga studier och forskning, som uppges vara en viktig del av landets försvarsindustri. Det anses ha stor betydelse för beväpnandet av den Iranstödda libanesiska Hizbollahmilisen och särskilt för att förbättra precisionen hos dess robotar.

Det ska också ha förekommit attacker vid Golanhöjderna och i Deir el-Zour, i östra Syrien, där 14 iranska och irakiska soldater dog, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

De många attackerna och Irans försämrade ekonomi till följd av sanktioner och coronaepidemin har minskat dess möjligheter att stötta Hizbollah och de egna shia-miliserna i Syrien. Därtill rapporteras general Esmail Ghaani, som efterträdde Qassem Soleimani som befälhavaren för iranska revolutionsgardets Quds-styrkor, ha haft svårt att fylla hans kostym.

Annons
Annons

Israels försvarsminister Naftali Bennett aviserar fortsatta angrepp mot Iranrelaterade mål i Syrien.

Foto: Abir Sultan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israels försvarsminister Naftali Bennett aviserar fortsatta angrepp mot Iranrelaterade mål i Syrien.
Israels försvarsminister Naftali Bennett aviserar fortsatta angrepp mot Iranrelaterade mål i Syrien. Foto: Abir Sultan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Det har sammantaget lett till att Iran den senaste tiden minskat sin truppnärvaro i Syrien och evakuerat de militärbaser de hade vid gränsen till Israel, enligt vad israeliska försvarskällor uppger för medier.

– Det första gången det händer sedan Iran gick in i Syrien, sade en officer till israeliska nyhetssajten Walla!

En annan israelisk säkerhetskälla uppgav för arabisk-amerikanska Al-Monitor att den iranska smugglingen genom Syrien till stor del har upphört.

Eftersom de israeliska flygen vid sina anfall mot iranska mål även slår ut syriska luftvärn, uppges den syriska Assadregimen se den iranska närvaron som ett växande problem.

I en intervju med israeliska tv-kanalen Kan 11 sade försvarsminister Naftali Bennet på tisdagen att flygattackerna kommer att fortsätta tills iranierna lämnar Syrien helt. I ett annat klipp förklarade han varför:

– För Iran är Syrien ett avlägset äventyr, 1 000 kilometer hemifrån, men för oss gäller det livet. Vi kommer inte att ge upp och vi kommer inte att tillåta etablerandet av en iransk front i Syrien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons