Annons

Iran vill gripa Trump för drönarattack

President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Iran utfärdar en arresteringsorder för USA:s president Donald Trump. Landet ber även om Interpols hjälp för att gripa honom, rapporterar Aljazeera.

Bakgrunden är den drönarattack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.

Under strecket
Publicerad

Iran har utfärdat en order om att gripa USA:s president Donald Trump. Bakgrunden är den drönarattack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani i Bagdad i början av januari. Iran vill också gripa ytterligare personer som man misstänker ligger bakom drönarattacken, skriver Aljazeera som var först med att rapportera nyheten.

Enligt åklagaren Ali Alqasimeh misstänks Trump och fler än 30 andra personer vara inblandade i attacken mot Soleimani och står nu inför anklagelser om mord och terrorism. De övriga personerna pekades dock inte ut med namn.

Åklagaren underströk att Iran kommer att fortsätta driva åtalet även efter att Donald Trumps tid som president är över.

Ali Alqasimeh uppgav också att Iran bett Interpol om hjälp att gripa Trump. Landet har begärt en så kallad ”red notice”, den högsta graden av internationell efterlysning, för den amerikanske presidenten. Det är dock osannolikt att Interpol beviljar förfrågan eftersom deras riktlinjer inte tillåter politiska ingripanden, skriver Aljazeera.

Interpol har än så länge inte velat kommentera händelsen.

Qassem Soleimani, chef över Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds, dödades i en drönarattack på väg från flygplatsen i Bagdad den 3 januari i år. Vid anfallet dödas även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor.

Attacken skedde på order av USA:s president Donald Trump och efteråt utlovade Iran en kraftfull hämnd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons