Annons

USA skickar 3 000 soldater till Mellanöstern

Qassem Soleimani dödades i en missilattack på Bagdads internationella flygplats. Bilden på den brinnande bilen har offentliggjorts av Iraks premiärminister.
Qassem Soleimani dödades i en missilattack på Bagdads internationella flygplats. Bilden på den brinnande bilen har offentliggjorts av Iraks premiärminister. Foto: Evan Vucci/AP, Iraqi Prime Minister Press Office/AP

”Iran har aldrig vunnit ett krig, men aldrig förlorat en förhandling”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. USA:s ambassad i Bagdad uppmanar alla amerikanska medborgare att lämna Irak omedelbart, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Qassem Soleimani.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Under kvällen svensk tid meddelade USA att man skickar ytterligare 3000 soldater till Mellanöstern. Trupperna ska ansluta till de 650 soldater som redan finns på plats i Irak och Kuwait, och planen är att de ska stanna i 60 dagar, enligt NBC.

Beskedet om trupperna, ambassadens uttalande – och Trumps tweet – kommer efter att Iran varnat USA för att ”skarp vedergällning väntar” efter USA:s missilanfall som under natten mot fredagen dödade den iranske generalen Qassem Soleimani.

Attacken skedde i närheten av Bagdads internationella flygplats där den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades på direkt order av president Donald Trump. Både Iran och USA har bekräftat att Soleimani dödats.

Syftet med anfallet var att skydda amerikansk personal utomlands och förhindra framtida attacker, skriver försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

”General Soleimani utvecklade aktivt planer för att attackera amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen”, säger Pentagon.

Iransk tv framförde ett uttalande från Khamenei där Soleimani kallades för ”det internationella motståndets ansikte”. Khamenei utlyste samtidigt tre dagars landssorg efter generalens död.

Annons
Annons

Qassem Soleimani.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Efter Soleimanis död lade president Donald Trump upp en bild av den amerikanska flaggan på Twitter, utan ytterligare förklaring.

Strax innan tvåtiden på fredagseftermiddagen, svensk tid, twittrade Trump att Iran aldrig vunnit ett krig – men heller aldrig förlorat en förhandling.

Soleimani hade starka band till Khamenei och betraktas som nummer två och de facto utrikesminister i den iranska makthierarkin. Trump skrev vid 15-tiden på Twitter att Soleimani borde ha dödats för flera år sedan

Flyganfallet som genomfördes med drönare dödade fyra personer inklusive Soleimani och skadade ytterligare åtta personer, väntas trappa upp den redan ansträngda relationen mellan länderna och medför ökad risk för aktioner mot Israel och amerikanska intressen.

Soleimani beskrivs som arkitekten bakom Irans regionala säkerhetspolitik och var chef över specialstyrkan Quds som är terrorstämplad av USA.

Det amerikanska utrikesdepartementet förklarade att Soleimani ”aktivt utvecklade planer för att attackera amerikanska diplomater och personal i Irak och hela den övriga regionen”. I uttalandet anklagades även Soleimani för att ha godkänt attacken på USA:s ambassad i Bagdad tidigare i veckan.

Qassem Soleimani.
Qassem Soleimani. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Enligt Pentagon var attacken mot Soleimani ”syftad att förhindra fortsatta iranska angreppsplaner”. ”General Soleimani och hans Quds bär ansvaret för hundratals militärers död, amerikaner och från koalitionen, och att tusentals fler har skadats”, hävdar Pentagon.

Utöver Soleimani dödades den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, i attacken mot Bagdads internationella flygplats, uppger den irakiska militärens talesperson. Dessutom dödades, enligt ännu ej bekräftade uppgifter, vice chefen för Hizbollah i Libanon Naim Qassem.

Flygplatskällor uppgav först att att minst åtta personer har dödats och flera skadats. Senare uppgifter tyder på att fyra personer dödats.

Oljepriset steg direkt 4 procent som en följd av attacken.

Efter reklamen visas:
Iransk militärtopp dödad på order av Trump
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons