Annons

Iran: Nytt oljefält upptäckt

Iran har hittat ett nytt oljefält med runt 50 miljarder fat olja, säger landets president Hassan Rouhani på söndagen enligt AP.

Under strecket
TT, Omni
Uppdaterad
Publicerad

President Hassan Rouhani.

Foto: AP Bild 1 av 1

President Hassan Rouhani.

Foto: AP Bild 1 av 1
President Hassan Rouhani.
President Hassan Rouhani. Foto: AP

Oljefältet ska ligga i södra delarna av landet och ökar Irans reserver med en tredjedel. Fältet i provinsen Khuzestan blir landets näst största efter Ahvaz, där det finns 65 miljarder fat olja, enligt AP.

Iran säger också att landet nu anrikar uran till en renhetsgrad på 5 procent. Beskedet visar ytterligare ett avsteg från uppgörelsen om landets atomenergiprogram som slöts 2015 med ledande stormakter.

"Grundat på våra behov så producerar vi för närvarande 5 procent" säger den iranska atomenergiorganisationens talesperson Behroz Kamalvandi med hänvisning till anrikningsgraden av uran.

Enligt uppgörelsen med FN:s permanenta medlemmar i säkerhetsrådet – Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Ryssland – samt Tyskland så skulle Iran inte anrika uran till mer än 3,67 procent. Men Iran har meddelat att man gör avsteg från avtalet sedan USA ensidigt lämnade uppgörelsen i fjol. I stället valde USA att skärpa sanktioner mot Iran.

Talespersonen Kamalvandi lade till att Iran har kapaciteten att producera uran som är anrikat till "20 procent, 60 procent eller andra procentsatser".

5 procent är en klart lägre nivå än den på 20 procent som landet producerade före avtalet. För en kärnvapenstridsspets krävs uran som är anrikat till omkring 90 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons