Annons

Irans ambassadör: ”Vi försöker inte dölja något”

Irans Sverigeambassadör Seyed Rasool Mohajer.
Irans Sverigeambassadör Seyed Rasool Mohajer. Foto: Emma-Sofia Olsson

Iran har sina brister, precis som Sverige och USA. Men det är inte Iran som har orsakat det spända läge som nu råder i Mellanöstern, enligt landets Sverigeambassadör:

– Det är USA. De vet inget om Iran.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Irans flagga vajar över ambassaden på Lidingö.

Foto: Emma-Sofia Olsson

På söndag reser ambassadören hem till Iran.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Kvittrande fåglar bryter det stilla lugn som råder över Västra Yttringegård, vackert placerad i ett grönområde på Lidingö. Vattnet glittrar i Gråviken hundra meter bort. Det är svårt att tro att det är i slutet av januari, snarare känns det som att våren är på väg. Här i 1700-talsgården med det fina läget ligger i dag den iranska ambassaden.

– Jag tar med mig mitt livs bästa minnen tillbaka till mitt land, efter att ha levt här i fyra år, säger ambassadören Seyed Rasool Mohajer.

Nu packas det väskor och lådor. På söndag reser han hem till Iran.

Där är det inte lika stilla. I stället råder närmast krigstillstånd efter att USA har dödat den iranske generalen Qassem Soleimani och Iran svarat med robotattacker. Ilska och sorg pyr också över att Iran sköt ned ett ukrainskt passagerarplan med 176 personer ombord, varav 17 var hemmahörande i Sverige. Många iranier har protesterat mot de styrande.

– Jag tror att alla är väldigt chockade och besvikna över det som har hänt. Det är, som president Rohani har sagt, ett oförlåtligt och oförglömligt misstag. Irans regering måste respektera detta och utreda hur det kunde gå till, säger Seyed Rasool Mohajer om det nedskjutna planet.

Annons
Annons

Irans flagga vajar över ambassaden på Lidingö.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Han ställer Irans agerande i kontrast till hur USA hanterade sin nedskjutning av ett iranskt passagerarplan 1988, då 290 omkom. Iran bad om ursäkt i samband med att det medgav vad som hade skett. Något USA ännu inte har gjort, över 30 år senare.

Varför påstod Iran i tre dagar att det handlade om tekniska problem? Regeringen måste ju ha vetat att planet sköts ned av det iranska revolutionsgardet?

– Allt håller nu på att utredas, även den aspekten. Men hela landet var på helspänn. Inte bara militären och revolutionsgardet, utan alla. Amerikanerna hade informerat Iran om att vi kunde vänta oss vad som helst om Iran hämnades för mordet på general Soleimani. I den spända situationen gjordes detta fruktansvärda misstag och nu utreder vi det för att ta reda på hur det kunde gå till. Vi försöker inte dölja någonting.

Först sa Iran att flygplanets svarta lådor skulle skickas till Ukraina. Sedan att de i stället ska undersökas i Iran. Finns det något där som ni inte vill ska komma fram?

– Det är inte acceptabelt att påstå att Iran försöker dölja något när vi har bjudit in alla berörda länder att ta del av utredningen – till och med Kanada, som vi inte ens har diplomatiska förbindelser med. Deras experter är nu i Iran och vi delar med oss av allt vi vet. Men det är landet där flygplanet kraschade som har i uppgift att undersöka de svarta lådorna.

Irans flagga vajar över ambassaden på Lidingö.
Irans flagga vajar över ambassaden på Lidingö. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons
Annons

Ambassadören framhåller att huvudproblemet för Iran är konflikten med USA och att nedskjutningen var en följd av den spänning som rådde efter Soleimanis död. Han hävdar att de som blev mest glada över hans död var terrorgruppen IS, och att USA kommer att upptäcka att de har begått ett misstag.

USA och Iran kämpar om inflytandet i Irak. Omkring 5 000 amerikanska soldater befinner sig i Irak, med syfte att bekämpa IS, men efter att Soleimani dödades av USA i Irak är det många irakier som vill att USA ska lämna landet.

Iraks parlament har röstat för detta och landets premiärministern har uppmanat USA att inleda förhandlingar om tillbakadragandet, men det vill inte USA. Samma dag som SvD träffar Irans ambassadör demonstrerar tiotusentals människor i Bagdad mot USA:s närvaro i Irak.

USA verkar styras av okunniga och arroganta personer. De vet inget om regionen eller om Iran.

– USA verkar styras av okunniga och arroganta personer. De vet inget om regionen eller om Iran.

Situationen hade kunnat vara annorlunda, hävdar ambassadören. Enligt honom såg Iran förhandlingarna om kärnenergiavtalet som början på en dialog med USA. Det var de första direkta kontakterna mellan länderna sedan revolutionen 1979. Förhoppningar fanns om att fortsatta kontakter skulle kunna leda till att de många trätoämnena mellan länderna skulle kunna redas ut och lösas.

– USA har inget bra rykte i Iran. Amerikanerna har begått många oförrätter. Värst var det 1953 när Iran var på väg att bli en demokrati. Då genomfördes en kupp mot premiärminister Mossadeqs regering, eftersom den gick emot USA:s intressen, säger Seyed Rasool Mohajer.

Annons
Annons

På söndag reser ambassadören hem till Iran.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Nästa oförrätt var, enligt ambassadören, USA:s försök att hålla kvar shahen vid makten mot folkets vilja. Därefter det militära och ekonomiska stödet till Saddam Hussein, som anföll Iran 1980, vilket ledde till ett åtta år långt och blodigt krig.

– Vi hade gott hopp om att få slut på vår osämja, men så kom Donald Trump. Han brydde sig tyvärr inte om de förpliktelser som USA hade kommit överens om att leva upp till.

På söndag reser ambassadören hem till Iran.
På söndag reser ambassadören hem till Iran. Foto: Emma-Sofia Olsson

USA lämnade kärnenergiavtalet och återinförde sanktioner. Nya kom till. Senast infördes sanktioner mot fyra internationella företag som sägs bistå Irans olje- och petrokemiska industri.

– Varför? Vi följde kärnenergiavtalet och gjorde det vi skulle. Dessutom spelar vi en konstruktiv roll i regionen. När Iraks näst största stad Mosul intogs av IS, då var det Soleimani som organiserade shia-miliser i Irak för att bekämpa terrorgruppen, säger ambassadören.

Men USA och andra länder tycker att Iran spelar en destruktiv roll genom att strida på Assadregimens sida i Syrien och ge stöd till libanesiska Hizbollahmilisen och huthirebellerna i Jemen. Iran är även emot staten Israels existens.

Vad säger du om kritiken mot Irans inblandning i grannländernas politik?
– Vad Iran gör i Irak och Syrien grundar sig på officiella inbjudningar från dessa länders legitima styre. Bashar al-Assads regering är Syriens legitima styre och har bjudit in Iran. Precis som Iraks premiärminister har förklarat att general Soleimani befann sig i hans land som gäst.

Annons
Annons

Men varför vill Iran utplåna Israel?

– Vi är emot ockupationen eftersom palestinierna levde där. Vårt förslag, som finns registrerat i FN, är att alla personer i den regionen – judar, kristna och muslimer – ska folkomrösta om vilket styre de vill ha, säger Seyed Rasool Mohajer och understryker att Iran inte har något emot judar.

Iran är det land i Mellanöstern som har störst judisk befolkning efter Israel. Och till skillnad från i Sverige behöver iranska synagogor inga vakter eftersom det inte förekommer antisemitiska attacker mot dem, enligt ambassadören. Han nämner Suzanne Gottfarbs artikel på SvD:s ledarsida från i höstas om att iranska judar känner sig tryggare i sitt land än vad många svenska judar gör.

– Alla länder har sina tillkortakommanden, Iran, Sverige, USA. Länder är inte svarta eller vita, snarare grå.

När ambassadören nu reser hem är han besviken på EU som han tycker inte har gjort tillräckligt för att leva upp till sin del av kärnenergiavtalet. Sverige är det land som han upplever har gjort mest för att hålla liv i avtalet.

Han kritiserar Frankrike, Tyskland och Storbritannien som nyligen startade en tvistemålsprocess mot Iran för dess avsteg från kärnenergiavtalet. De gjorde det efter att USA annars hotat med strafftullar på europeiska bilar.

– Det är skrattretande, tycker ambassadören.

Så kommer inte Iran till sist att ta första steget mot nya förhandlingar? USA är ju så mycket starkare?

– I slutändan handlar styrka inte om vilka vapen man har, säger Seyed Rasool Mohajer. Irans styrka vilar på dess folk. Vår regering skulle kollapsa om folket slutade stödja den, precis som den gjorde för shahen 1979.

Om mindre än en månad, den 21 februari, hålls parlamentsval i Iran. Då ges en indikation på hur starkt det stödet är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons