Annons

Jesper Sundén:Sannolikt slut på den direkta konflikten

Donald Trump på Ayn al-Assad-basen i Irak, den 26 december 2018. Militärbasens namn är ”Lejonets öga” på arabiska.
Donald Trump på Ayn al-Assad-basen i Irak, den 26 december 2018. Militärbasens namn är ”Lejonets öga” på arabiska. Foto: Andrew Harnik/AP

Både Iran och USA vill trappa ner konflikten. Därför blev Iraks premiärminister varnad inför hämnden av Iran – och detta nådde även USA som tömde sina baser. Nu är det sannolikt slut på direkta konfrontationer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Timmarna efter att Qassem Soleimani hade begravts i hemstaden Kerman gick Iran till attack mot två irakiska baser som hyser amerikanska soldater. Ett 20-tal ballistiska robotar avfyrades mot den stora Ayn al-Assad-basen i östra Irak och mot en bas i Erbil.

Inga amerikanska dödsoffer tycks ha krävts och president Donald Trump twittrade efteråt att: ”Allt är bra!”

Irans utrikesminister Javad Zarif förklarade efteråt att attacken handlade om självförsvar i enlighet med artikel 51 i FN-stadgan, som ett svar på att USA hade dödat generalen Soleimani. Iran vill varken ha krig eller eskalering, enligt Zarif.

Vad innebär detta?

Attacken är en upptrappning av Irans konflikt med USA, men de flesta bedömare hade befarat en betydligt värre attack från Irans sida.

I tisdags deklarerade Iran att de hade 13 hämndalternativ och att även det mildaste skulle innebära ”en historisk mardröm för USA”.

Nu valdes det mildaste alternativet – och även om amerikansk försvarsmateriel har förstörts, är det inte säkert att Donald Trump kommer att svara militärt på attacken.

Annons
Annons

Trump framstår nu som en vinnare och den hårding han vill vara. Han har slagit ut en fruktad motståndare som orsakat USA och dess allierade stor skada under två decennier, till synes utan att det har lett till amerikanska dödsoffer.

Samtidigt är Trumps agerande svårt att förutsäga. Han kan förstås överraska igen, men just nu ser det ut som att den värsta spänningen är över för den här gången.

Vad händer nu?

Donald Trump har upprepade gånger sagt att han inte vill ha krig. Därför är det mest sannolika just nu att USA inte kommer att attackera Iran som vedergällning för robotattacken. Särskilt eftersom inga amerikaner tycks ha kommit till skada.

Irans medier rapporterar visserligen om att mellan 40 och 80 amerikaner dödats, men det finns inget som tyder på att det stämmer.

Iranska revolutionsgardet har också hotat med att attackera mål i USA om amerikanerna hämnas robotattacken.

Sannolikt är detta därför slutet på den direkta konflikten mellan USA och Iran.

Det innebär inte att det inte blir fler hämndaktioner från iransk sida, men då kommer de att utföras av Irans allierade i regionen – och sannolikt inte att rikta sig direkt mot amerikanska mål. Det kan handla om drönarattacker, cyberangrepp eller sabotage av oljetrafiken i Persiska viken.

Vad fick Iran ut av attacken?

Ayatolla Ali Khamenei kallar robotattacken för ett slag i ansiktet på USA och för Iran var den mer framgångsrik än vad det först kan verka.

Eftersom iranierna inte vill ha en direkt konfrontation är de angelägna om trappa ned den direkta konflikten med USA. Därför förvarnades Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi ett par timmar före attacken. Mahdi i sin tur varnade amerikanerna, som utrymde sina baser.

Poängen var inte döda amerikanska soldater utan att demonstrera deras sårbarhet. Den stora Ayn al-Assad-basen ligger 285 kilometer från den iranska gränsen. Trots det hade de iranska robotarna inga problem att nå sina mål.

– USA:s robotförsvar verkar inte fungera till 100 procent, säger fredsforskningsinstitutet Sipris expert Pieter Wezeman till SvD.

Eftersom det är fullt av amerikanska soldater i både Irak och delar av Mellanöstern är det en tydlig varning om vad som kan väntas om konflikten trappas upp.

Efter reklamen visas:
Iransk attack mot amerikansk militärbas
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons