Annons

Jesper Sundén:Irans makt växer – trots USA:s hårda linje

USA ökar pressen på Iran. På ett internationell konferens om Mellanöstern ska man samla ökat stöd för sin hårda linje. Samtidigt fortsätter Irans inflytande att öka.

Publicerad
USA:s utrikesminister Mike Pompeo anordnar tillsammans med Polen en konferens om Mellanöstern och Iran i den polska huvudstaden Warszawa.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo anordnar tillsammans med Polen en konferens om Mellanöstern och Iran i den polska huvudstaden Warszawa. Foto: AP

För att bli bra på schack måste man kunna tänka i flera led och snabbt kunna ändra strategi utifrån motspelarens agerande. Donald Trump har genom åren beskrivits som en schackmästare när det gällt att få igenom kluriga fastighetsaffärer.

Som president däremot har han visat sig bra på djärva öppningsdrag och på att få med sig hemmapubliken, men de långsiktiga strategierna har lyst med sin frånvaro.

Några som är skickliga på att tänka i flera led och flytta fram sina positioner allt eftersom är Iran. Kanske har det att göra med att schack fått sitt namn av persiskans ord för kung – ”shah” – och att perserna spelat det i över tusen år.

Annons

Att Iran i dag utövar stort inflytande i Irak, Syrien, Libanon och Jemen har minst lika mycket att göra med motståndarnas agerande som deras eget. Det var inte Iran som störtade Saddam Husseins i Irak eller startade krigen i Syrien, Libanon och Jemen. Men iranierna har varit skickliga på att utnyttja kaoset som blivit följden.

I veckan, ett par dagar före USA:s Mellanösternkonferens i Polen som startade på onsdagen, passade den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif på att besöka Libanon. Där träffade han presidenten, premiärministern och Hassan Nasrallah, som leder den Iranstödda Hizbollah-milisen.

Irans utrikesminister Javad Zarif.
Irans utrikesminister Javad Zarif. Foto: AP

Tillsammans kunde Zarif och Nasrallah glädja sig åt att valframgångarna förra året – där Hizbollah fick flest röster – nyligen resulterade i en regering där Hizbollah får tre ministerposter och tar kontroll över hälsovårdsministeriet.

Detta var något som USA tidigare sa var oacceptabelt, eftersom amerikanerna betraktar Hizbollah som en terrororganisation. Men efter att Libanon varit utan regering i nära nio månader tycks amerikanerna ha resignerat. Nu är kravet bara att inga pengar ska föras över från hälsoministeriet till Hizbollah.

Under sitt besök presenterade Zarif en rad erbjudanden om samarbeten för sina libanesiska värdar. Han erbjöd dem också ett luftvärnssystem, vilket skulle utgöra ett allvarligt hot mot de israeliska stridsflyg som regelbundet passerar Libanon på väg mot Syrien.

Den libanesiska regeringen svarade inte på erbjudandena. Däremot fick den iranske utrikesministern beskedet att Libanon inte tänkte delta i USA:s konferens om Mellanöstern.

USA agerade dock snabbt och levererade på onsdagen ett antal laserstyrda robotar, värda 147 miljoner kronor, till det libanesiska flygvapnet – som för att visa vems jobb det är att förse Libanon med vapen. Sedan 2005 har USA plöjt ned 21 miljarder kronor i militärt stöd till den libanesiska försvarsmakten, för att den ska utgöra motvikt till den starka Hizbollah-milisen.

Trumps personliga advokat Rudy Giuliani dök upp i Polen och höll tal inför medlemmar av Folkets mujahedin. Enligt uppgift till Newsweek har han sannolikt fått betalt, upp till 50 000 dollar, för att göra det.
Trumps personliga advokat Rudy Giuliani dök upp i Polen och höll tal inför medlemmar av Folkets mujahedin. Enligt uppgift till Newsweek har han sannolikt fått betalt, upp till 50 000 dollar, för att göra det. Foto: AP

Trögare tycktes det gå för USA:s utrikesminister Mike Pompeos Mellanösternkonferens i Polen. Av de 80 länder som bjudits in ser bara 40 ut att delta. Ryssland, Kina och tungviktare som Frankrikes och Tysklands utrikesministrar avstår. Och enligt en analys från BBC stod åtta konton för en majoritet av över 14 000 tweets märkta #WeSupportPolandSummit.

USA:s vicepresident Mike Pence och Trumps advokat Rudy Giuliani var i alla fall där, liksom den iranska exilgruppen Folkets mujahedin, som vill störta Irans regim.

Trumps rådgivare John Bolton spelade inför mötet in en hälsning till Irans ledare, som i måndags firade 40-årsdagen av den iranska revolutionen. Där sa Bolton att han inte tror att de får fira så många fler årsdagar. Ett mäktigt hot om han inte redan 2017 lovat Folkets mujahedin att Irans regim inte ens skulle få uppleva sin 40-årsdag.

Annons
Annons

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anordnar tillsammans med Polen en konferens om Mellanöstern och Iran i den polska huvudstaden Warszawa.

Foto: AP Bild 1 av 3

Irans utrikesminister Javad Zarif.

Foto: AP Bild 2 av 3

Trumps personliga advokat Rudy Giuliani dök upp i Polen och höll tal inför medlemmar av Folkets mujahedin. Enligt uppgift till Newsweek har han sannolikt fått betalt, upp till 50 000 dollar, för att göra det.

Foto: AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons