Annons

Affärsmannen: ”Iran har gjort en enorm skada”

Saeid Esmaeilzadeh flydde från Iran till Sverige som åttaåring.
Saeid Esmaeilzadeh flydde från Iran till Sverige som åttaåring. Foto: Lars Pehrson

Den iranskfödde affärsmannen Saeid Esmaeilzadeh, medgrundare till Serendipity, menar att svenskar är för blåögda när det kommer till Iran.

– Man måste göra någonting. Vi kan inte bara fortsätta titta på, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Saeid Esmaeilzadeh har inte återvänt till Iran sedan flykten för 37 år sedan.

Foto: Lars Pehrson

Han flydde från Iran som åttaåring tillsammans med sin familj. Saeid Esmaeilzadeh, medgrundare till företagsgruppen Serendipity, har bott i Sverige sedan dess – men följer utvecklingen i Iran noga. Särskilt sedan den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk attack.

Esmaeilzadeh tycker att svenskar är för blåögda när det kommer till Iran.

– Jag har inte gråtit mig till sömns varje natt sedan de attackerade honom, om man säger så. Och det tror jag inte att de flesta iranier har gjort heller.

– Iran har gjort en enorm skada i regionen i 40 års tid och omvärlden måste agera. Jag vet inte om det här är rätt sätt att slå mot den fundamentalistiska ideologi som Iran sprider. Däremot att man ska bekämpa det, det tycker jag är uppenbart.

Iranierna och hela Mellanöstern har fått stå ut med det här i 40 års tid.

Saeid Esmaeilzadeh säger att ”han inte är någon Trump-anhängare”, men menar att svensk medierapportering har fokuserat på fel saker efter Qassem Soleimanis död.

– Det har varit väldigt mycket kritik mot USA:s och Trumps agerande, och mindre fokus på vem Qassem Soleimani var och vad han har gjort. Han är personligt ansvarig för att ha dödat många och fått miljoner människor att hamna i misär genom de krig han har drivit, säger han.

Annons
Annons

Saeid Esmaeilzadeh har inte återvänt till Iran sedan flykten för 37 år sedan.

Foto: Lars Pehrson

– USA vågar i alla fall agera och gör något. Att vara passiv åskådare är inte rätt väg att gå. Iran har hållit på med det här i 40 års tid. Iranierna och hela Mellanöstern har fått stå ut med det här i 40 års tid.

Saeid Esmaeilzadeh har inte återvänt till Iran sedan flykten för 37 år sedan.
Saeid Esmaeilzadeh har inte återvänt till Iran sedan flykten för 37 år sedan. Foto: Lars Pehrson

Vad som kommer att hända nu är ”ett stort frågetecken”, enligt Esmaeilzadeh. Men som den affärsman han är funderar han på hur det kan komma att påverka världsekonomin.

Själv har han den största delen av sin verksamhet i Europa och Nordamerika, så de egna företagen kommer inte att påverkas markant. Men, understryker han, ”instabilitet är inte bra för affärer någonstans”.

– Vi får hoppas att det inte leder till någon större instabilitet i regionen. Det är alldeles för tidigt att säga vad det kommer att leda till, men det verkar inte ha hänt så jättemycket på finansmarknaden än så länge, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Själv har han inte återvänt till Iran sedan flykten för 37 år sedan.

– Jag ser Europa och Nordamerika som den fria delen av världen, och jag tycker att det är olyckligt att det inte finns mer konsensus gällande hur man ska bemöta totalitära stater. Det hade varit bättre om USA och Europa hade kunnat ha samma strategi och taktik, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte hur man ska göra det, men man måste göra någonting. Vi kan inte bara fortsätta titta på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons