Annons

Iran om Trumps tal: Ingen drönare har skjutits ner

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA har skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet, enligt president Donald Trump. Men den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif säger att han inte har fått någon information om att en drönare ska ha skjutits ned.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Nedskjutningen sker sedan drönaren flugit inom en kilometer från det amerikanska hangarfartyget USS Boxer, rapporterar amerikanska medier.

Enligt Trump handlar det om en försvarsåtgärd.

– Drönaren förstördes omedelbart, säger Trump till amerikanska medier i Vita huset.

– Det här är den senaste av en rad fientliga handlingar av Iran mot fartyg i internationella vatten. USA förbehåller sig rätten att försvara sin personal, sina intressen och resurser.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger i samband med ett möte med FN:s generalsekreterare António Guterres i New York att han inte hört talas om saken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har ingen information om att vi förlorat en drönare i dag.

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan Trump beslutade att lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran i fjol och därefter införde omfattande sanktioner mot landet.

Washington har skickat amerikanska styrkor till regionen efter påstådda hot mot amerikanska intressen. USA anklagar Teheran för att ligga bakom attacker mot utländska fartyg utanför Förenade arabemiraten.

I slutet av juni sköt det iranska revolutionsgardet, en del av landets försvarsmakt, ned en amerikansk drönare. Enligt USA befann den sig då på internationellt vatten, medan Iran hävdar att den befann sig i iranskt luftrum. En amerikansk militärattack som svar på nedskjutningen stoppades i sista stund av Donald Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons