Annons

Irriterat om Ararat

Under strecket
Publicerad

Vykortet | Jerevan, Armenien

Ararat omnämns i bibeln som det berg varpå Noak landsteg efter den stora floden. Händelsen är skildrad av Bellman i visan om Gubben Noak som vid berget planterade ”mycket vin”.

Detta berg är en nationalsymbol för Armenien; världens första kristna land beläget i Södra Kaukasus som tillsammans med Georgien och Azerbajdzjan är inklämda mellan Ryssland i norr, Turkiet i sydväst och Iran i söder, det vill säga gränsen mellan Asien och Europa mellan Svarta Havet och Kaspiska Havet. Namnet Ararat finns som lokal konjak samt i restauranger och hotell. De armeniska ortodoxa prästerna bär huvudkläden som symboliserar Ararat och berget finns även med Noaks ark i Armeniens vapensköld. Ararat är utan överdrift en del av Armeniens identitet.

Armenien, Azerbajdzjan och Georgien har historiskt och fram till i dag varit ansatta av de tre stora omgivande imperierna, förr det Osmanska riket, Persien och det Ryska imperiet. Imperierna har turats om att invadera och skövla området, varför länderna har utvecklat intrikata överlevnadsstrategier.

Annons
Annons

Georgien ligger i lågintensivt krig med Ryssland varför landet närmat sig Nato och EU. Man är goda grannar med Armenien, trots visst kärleksgnabb. Armenien har gränstvister med Azerbajdzjan som är lierat med Turkiet, som i sin tur är ärkefiende till Armenien, som å sin sida är lierat med Ryssland.
Armenien är endast en bråkdel av vad det en gång var. När landet var som störst under 800 talet f Kr sträckte sig gränsen från Medelhavet till Kaspiska Havet. Då det Osmanska riket expanderade hamnade en del av den kristna befolkningen i Armenien i det Osmanska riket.

Då som nu har det funnits ideal om etnisk och religiös renhet. Den ungturkiska rörelsen mördade ca 1,5 miljoner armenier i början av 1900-talet. Varje armenier har detta folkmord som en del av sin bakgrund. Som en plågsam påminnelse om detta trauma är nationalberget Ararat väl synligt från huvudstaden Jerevan, irriterande och försmädligt nog beläget på andra sidan fiendegränsen – i Turkiet.

LARS VIGERLAND är ekonomie doktor, lektor i företagsekonomi.
lars.vigerland@sh.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons