Annons

IS-blogg uppmanar till terror i Sverige

En terrorstämplad nyhetsblogg som drivs i Syrien skriver att Sverige är medskyldigt till mänskligt lidande i al-Raqqa och att ansvar ska utkrävas.

– Det är en direkt uppmaning till terror. Det är väldigt ovanligt att det är skrivet på svenska, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Under strecket
SvD
Publicerad

Bild från östra Syrien 2015.

Foto: IBLBild 1 av 1

Bild från östra Syrien 2015.

Foto: IBLBild 1 av 1
Bild från östra Syrien 2015.
Bild från östra Syrien 2015. Foto: IBL

Texten skickades ut klockan 16.47 på fredagseftermiddagen och lyder bland annat:

”Den amerikanska koalitionen (som Sverige deltar i) bombar staden Raqqah i Syrien med det internationellt förbjudna kemiska vapnet vit fosfor som skjuts ner som lava från himlen och bränner allt som den nuddar…

”Vi får se hur många moskéer som fördömer handlingarna och vill tvinga svenska regeringen att ta ansvar. Sverige får mer och mer blod på sina händer utan konsekvenser...”

– Det är otäckt och måste tolkas som en tydlig uppmaning. Att det sker i en kontext med Sveriges påstådda inblandning gör att man måste ta det på största allvar. IS gör ingen distinktion bland de 60 flaggor som står bakom anti IS-insatserna, säger Magnus Ranstorp.

Annons
Annons

Den USA-ledda militära alliansens offensiv mot IS-huvudstaden al-Raqqa inleddes i veckan.

Bara för två veckor sedan skrev SvD om samma nyhetsblogg i Syrien som då hängde ut en man med skyddad identitet. Han påstods vara Säpoinformatör och namngavs av en svensk IS-anhängare i Syrien.

Bloggen riktar sig främst till IS-sympatisörer i Sverige och Skandinavien.

Magnus Ranstorp och Säpo känner till den svenske IS-anhängaren som driver bloggen:

– Han tog med sig sin familj från Sverige och finns i al-Raqqa. Han är tongivande när det gäller att kommunicera och predika de budskap som IS vill få ut. Men det här är en av de första gångerna jag får höra att det skrivits på svenska. Normalt brukar det vara på engelska eller arabiska, säger Magnus Ranstorp till SvD.

Vad kan svenska myndigheter göra?

– Jag uppfattar det som en direkt uppmaning till terror. Då kan det gå att väcka åtal om det går att binda budskapet till en person. Det kan vara något för åklagaren för säkerhetsmål, säger Magnus Ranstorp.

Finns det anledning till oro i Sverige?

– När det gäller vad som händer i al-Raqqa är det som att sticka handen i ett getingbo. Vedergällning är ett ständigt återkommande tema, säger Magnus Ranstorp.

Karl Melin, informatör vid Säpo, säger att myndigheten känner till de nya uppgifterna.

– Vi analyserar och bedömer informationen, säger han.

Innebär detta att ni höjer hotnivån i Sverige?

– Nej, inte i nuläget. Men vi gör kontinuerliga bedömningar, säger Karl Melin.

Evin Ismail, doktorand på Uppsala Universitet med IS som huvudfokus, säger till SvD att budskapet tyder på desperation.

– Det här är en upptrappning. Det går dåligt för dem i Syrien. Då trappar man upp med uppmaningar om dåd i Sverige. Jag håller med om att det är ovanligt att hoten är skrivna på svenska, säger Evin Ismail.

New York Times skrev på torsdagen att IS har organiserat om sin militära struktur och gett mer makt åt lokala befälhavare för att utföra attacker utanför etablerade konfliktzoner.

Jeffrey Feltman, en amerikansk FN-diplomat, säger att hotet från terrorgruppen har intensifierats tack vare dess användning av internet och social media i propagandesyfte.

Enligt Feltman ska IS ha använt sin närvaro på nätet för att uppmuntra anhängare att utföra attacker i Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Sverige och Turkiet.

– Trots att utövare ibland beskrivs som ensamvargar visar undersökningar att de ofta fått stöd och resurser från IS för att kunna genomföra attackerna utanför Syrien och Irak, säger Jeffrey Feltman till New York Times.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons